Oletko huomannut? Miehet laihtuvat nopeammin kuin naiset – tässä syy

Tyypillisesti miehet laihtuvat lihastensa ja vilkkaan aineenvaihduntansa ansiosta nopeammin kuin naiset, mutta pitkällä tähtäimellä erot laihdutustuloksissa tasaantuvat.

Laihdutusurakkaan ryhtyvä heteropariskunta saattaa törmätä naisen kannalta turhauttavaan lopputulemaan, kun mies saa karistettua kilot nopeammin kuin nainen. Vaikka nainen noudattaisi miehen kanssa samaa tiukkaa pussikeittodieettiä, on miehen fysiologia hänen puolellaan laihdutustavoitteissa.

Nopea laihtuminen voi olla naiselle jopa haitallista

Diabetes, Obesity and Metabolism -tiedelehdessä vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa seurattiin 2224:ää ylipainoista esidiabetesta potevaa aikuista Euroopasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Osallistujat laitettiin kahdeksan viikon tiukalle dieetille. Ruokavaliossa kaloreita sai päivässä syödä vain 800, ja pääasiassa energia saatiin nestemäisessä muodossa, kuten keittoina tai pirtelöinä.

Kahdeksan viikon jälkeen osallistujista reilu kolmannes oli päässyt eroon esidiabeteksesta ja heidän verensokeritasonsa olivat jälleen normaalit. Tutkijat huomasivat myös, että sukupuoli vaikutti tuloksiin.

Miehet olivat laihtuneet parissa kuukaudessa keskimäärin 11,8 kiloa, kun taas naisilla paino putosi samassa ajassa keskimäärin 10,2 kiloa. Samalla kun miehet laihtuivat naisia enemmän, he osoittivat parempaa terveyttä myös muilla mittareilla, kuten sydämen sykkeen ja kehon rasvapitoisuuden muodossa.

Naisilla puolestaan veren HDL-kolesteroli, niin sanottu hyvä kolesteroli, laski, mikä voi olla huonoksi sydänterveydelle. Lisäksi naisten luuntiheys heikkeni ja lihakset kuihtuivat. Löydös vihjaa, että nopea laihtuminen ei ole naisen terveydelle hyväksi.

Kilot karisevat nopeammin vyötäröltä kuin lantiolta

Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan miehet laihtuvat naisia nopeammin. Lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri Elizabeth Lowden, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, kertoo Live Science -sivustolle, että sukupuolten välinen ero laihtumisessa käy järkeen.

Miehillä on tyypillisesti kehossaan enemmän lihasta ja heidän aineenvaihduntansa toimii nopeammin. Miehet kuluttavat tavallisesti päivässä enemmän energiaa kuin naiset, minkä vuoksi saman verran kaloreita sisältävä ruokavalio tuottaa miehillä parempia laihdutustuloksia kuin naisilla.

Lisäksi on huomattava, että miehillä liikakilot kertyvät tavallisesti vyötärön ympärille. Kun tämä sisäelinrasva vähenee, ihmisen aineenvaihdunta paranee ja hän polttaa enemmän kaloreita.

Naisilla kilot puolestaan kertyvät tyypillisemmin alavartaloon: takapuoleen, reisiin ja lantiolle. Tämä ihonalainen rasva ei ole aineenvaihdunnallisesti yhtä aktiivista kuin vyötärörölle kertynyt rasva. Aineenvaihdunnallisesti aktiivinen rasva on vaarallisempaa terveydelle, mutta helpommin laihdutettavissa.

Pitkällä tähtäimellä tulokset tasaantuvat

Naisten ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon laihduttaessaan miehen rinnalla. Kerroimme vuonna 2014 englantilaisesta tutkimuksesta, jossa huomattiin, että vaikka miehet laihtuvat naisia nopeammin, ero tasaantuu kuuden kuukauden kuluessa.

Lisäksi vatsarasva on terveydelle erityisen haitallista, joten tasaisemmin kehoon jakautuneesta rasvasta pitäisi vain olla iloinen.

Lue myös:

    Uusimmat