Näin paljon lapsiperheeltä jää asumistukea Purran leikkuulaudalle

Riikka Purra kommentoi kohuttua leikkauskuvaa 0:52
Riikka Purra otti kantaa kohuttuun leikkauskuvaan: "Koen ongelmalliseksi kommentoida".

Yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset koskevat noin puolta miljoonaa Kelan asiakasta.

Suurin osa yleistä asumistukea koskevista muutoksista tulee voimaan parin viikon päästä 1. huhtikuuta.

Ne vaikuttavat asumistukeen siitä lähtien, kun tukea seuraavan kerran tarkastetaan. Tukea tarkistetaan sekä määräajoin että silloin, kun tulot, asumismenot tai ruokakunnan muut olosuhteet muuttuvat.

Kela esittelee Petteri Orpon (kok.) hallituksen tekemiä tukileikkauksia kolmen esimerkkihenkilön, "Heikin", "Annin" ja "Ilonan" avulla.

Leikkaukset ovat vahvasti henkilöityneet valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.), joka on heittänyt lisää vettä kiukaalle saksi- ja leikkuulautakuvilla.

Lapsiperheeltä yli satanen pois

Esimerkkitapauksessa kahden alaikäisen lapsen kanssa Raumalla vuokralla asuva Anni hakee asumistuen vuositarkastusta 1. huhtikuuta eli samana päivänä, jona asumistuki uudistuu.

Kokopäivätöissä käyvän Annin palkka on 2 500 euroa. Lapsilisiä ei lasketa yleistä asumistukea laskettaessa tuloksi.

Vuokraa Anni maksaa Kelan laskutoimituksessa 800 euroa, minkä lisäksi erillinen vesimaksu on 60 euroa kuukaudessa eli 20 euroa per asunnossa asuva henkilö.

Aiemmin hän oli oikeutettu 274,72 euron asumistukeen. Nyt lapsiperheelle jää käteen 162 euroa vähemmän, sillä asumistuki laskee 112,35 euroon, Kela laskee.

Osa-aikatöistä jää vähemmän käteen

Osa-aikatöitä tekevä Heikki taas asuu yksin asumisoikeusasunnossa Tampereella. Kelan esimerkissä hän hakee uutta asumistukea.

Heikki tienaa osa-aikatöissä kuukausittain 1 000 euroa.

Työttömyysetuutta hän sai ennen 1. huhtikuuta 20,93 euroa per päivä. Tukileikkuri laskee työttömyyskorvauksen 13,95 euroon.

Tämä on seurausta siitä, että ennen huhtikuun 1. päivää työtön saa ansaita 300 euroa ilman, että se vaikuttaa työttömyysturvaan. Huhtikuun 1. päivän jälkeen työtulot laskevat työttömyysturvaa 50 sentillä euroa kohti.

Heikin vuokra on 550 euroa, minkä lisäksi hän maksaa 20 euron vesimaksua ja 38 euroa asuntolainan korkoja.

Ennen 1. huhtikuuta hän saa asumistukea 232,61 euroa. Huhtikuun alusta haettavaa uutta asumistukea hänelle puolestaan myönnetään 124,25 euroa, joten asumistuesta katoaa 108,36 euroa.

Asumisoikeusasunnon asumismenoiksi ei 1. tammikuuta 2025 alkaen hyväksytä asuntolainan korkoja.

Opiskelijan vuokra nousee, tuki laskee

Kelan laskelmien kolmas hahmo on opiskeleva Ilona, joka asuu yksin vuokra-asunnossa Helsingissä. Hän hakee esimerkkitapauksessa asumistuen vuositarkistusta 1. syyskuuta.

Vuokraa Ilona maksaa syyskuusta alkaen 800 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi tiliä keventää 20 euron vesimaksu. Ennen syyskuuta Ilonan vuokra on 740 euroa.

Ennen syyskuun ensimmäistä päivää Ilonalle myönnetään asumistukea 465,60 euroa, mutta vuokran suurentumisesta huolimatta syyskuusta lähtien hänelle myönnetään asumistukea vähemmän eli 394,1 euroa.

Ilona saa siis asumistukea 71,5 euroa niukemmin leikkausten vuoksi.

Näin kokoomuksen Zyskowicz ja vihreiden Virta ottivat yhteen asumistuesta 2:38

Zyskowicz: "Jos asut veronmaksajien vahvasti tukemana eli kaupungin vuokra-asunnossa ja saat asumistukea, tuleeko sinulla olla mahdollisuus asua kantakaupungissa? Ei tule."

Lue myös:

    Uusimmat