Ole tarkkana ruokakaupan lihaosastolla – Kari Aihinen paljastaa, mistä tunnistaa herkullisimmat tuotteet: "Saa parhaimmat maut irti"

Kaappaus keittiössä -ohjelmasta tuttu Kari Aihinen antaa vinkit pääsiäisaterialle.

Huippukokki Kari Aihinen suosittelee valitsemaan pääsiäisaterialle ruhonosia, jotka vaativat pitkää haudutusaikaa. Nämä ruhonosat ovat usein myös ruokakauppojen lihaosastojen tuotteiden halvimmasta päästä.

– Suosin aina pitkään haudutettuja ja edullisempia lihoja, kuten lapaa, potkaa ja niskaa. Niistä saa parhaimmat maut irti. Pääsiäisen pitäisi kuitenkin olla rauhoittumisen aikaa, hän toteaa.

Aihinen antoi MTV Uutisille vinkkejä herkullisen pääsiäisaterian valmistukseen. Aihisen ohjeella valmistuu herkullinen karitsa, joka saa lisukkeekseen ohraa, varhaiskaalia ja baba ganoush -jogurttia. 

Haku Kaappaus keittiössä -ohjelman uudelle tuotantokaudelle on nyt auki. Hae mukaan ohjelmaan tästä.

Mausteista karitsaa, varhaiskaalia, ohraa ja baba ganoush -jogurttia

4 annosta

valmistusaika 1 h + lihan kypsyminen noin 10 h

Mausteinen karitsa:

4 karitsanpotkaa (tai 4-6 niskapalaa tai 1 kg karitsanlapaa tai kaikkia sekaisin yhteensä noin 1 kg)

Mausteseos: 

2 rkl korianterijauhetta
2 rkl juustokuminaa
1 rkl kuminaa
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl ruokosokeria
2 rkl merisuolaa

Haudutusliemi:
2 sipulia
3 tomaattia
4 valkosipulia
1½ l vettä
½ l tomaattimehua
¼ ruukkua timjamia
1 laakerinlehti
suolaa

Varhaiskaali-ohralisäke:

1 pieni varhaiskaali
rypsiöljyä
4 dl ohrahelmiä (esimerkiksi Torinon täysjyväohraa)
1 l vettä
1 granaattiomena
½ dl tuoretta minttua
½ dl tuoretta korianteria

Vinegretti kaali-ohralle:

2 dl rypsiöljyä
2–3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Baba ganoush -jogurtti

2 munakoisoa (+ suolaa)
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä?
1 rkl tahini-tahnaa
1 tl sitruunamehua
suolaa
sokeria
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia 

Sekoita lihan mausteseoksen ainekset yhteen. Hiero maustesekoitus lihan pintaan. Anna maustua noin 2 tuntia.

Kuori ja paloittele sipulit, pilko tomaatit. Laita ne veden, tomaattimehun, timjamin, laakerinlehden ja suolan kanssa kattilaan ja kiehauta.

Lämmitä uuni 85 asteeseen. Laita maustettu liha erilliseen haudutusastiaan ja kaada päälle kuuma liemi. Laita astia liemineen noin uuniin ja hauduta yön yli (8–10 tuntia) tai siihen asti, kunnes liha on mureaa.

Tee baba ganoush -kastike. Leikkaa munakoisot puoliksi pituussuunnassa. Ripottele leikkuupinnoille kevyesti suolaa ja anna munakoisojen ”itkeä” nestettä pois 20 minuuttia. Kuivaa neste pois talouspaperilla. 

Laita munakoisot uunivuokaan leivinpaperin päälle ja paahda niitä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 

Kaavi pehmeä munakoison sisus irti kuoresta. Kuori ja hienonna valkosipuli. Paista munakoison sisusta ja valkosipulia kattilassa tilkassa rypsiöljyä. Kun munakoison rakenne alkaa hajota, lisää tahinia ja sitruunamehua ja mausta suolalla. Maista seosta: lisää tarvittaessa ripaus sokeria munakoisotahnaan pehmentääksesi sitruunan happoa. Jäähdytä tahna ja sekoita jogurtin joukkoon. 

Tee varhaiskaali-ohralisäke. Keitä ohrahelmiä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta vesi pois. Pidä lämpimässä. Leikkaa kaali isohkoiksi suupaloiksi. Paista leikattu kaali rypsiöljyssä nopeasti kauniin paahtuneeksi. Erottele siemenet granaattiomenasta. Pilko minttu ja korianteri rouheasti veitsellä.

Mittaa vinegretin ainekset pieneen kulhoon, sekoita rivakasti. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Yhdistä kaikki kaali-ohralisäkkeen ainekset kulhossa lämpimäksi lisäkkeeksi ja mausta vinegretillä.

Tarjoa mausteinen karitsa kaali-ohralisäkkeen ja baba ganoush -jogurtin kera. 

Lue myös:

    Uusimmat