Oikeusoppineet pitävät Väyrysen koplausta ongelmallisena

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat pitävät ongelmallisena ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen (kesk.) ehdottamaa koplausta Venäjän puutullien ja rekkaliikenteen välillä.

Oikeusoppineiden mukaan ongelmia aiheuttaa sekä maksujen periminen Venäjälle suuntautuvalta rekkaliikenteeltä että yhden teollisuudenalan voimakas tukeminen valtion toimesta.

Helsingin yliopiston kansainvälisen järjestöoikeuden professori Jan Klabbers muistuttaa, että EU-lainsäädännön mukaan tiemaksujen täytyy koskea kaikkia tasapuolisesti.

- Järjestelmään täytyisi sisällyttää myös suomalaiset rekat, jotka menevät Venäjälle. Tämä tekisi kaupankäynnin Venäjän suuntaan selvästi kalliimmaksi, Klabbers arvioi.

Klabbersin mukaan myös yhden teollisuudenalan näin suoraviivainen tukeminen on ongelmallista kansainvälisten sopimusten kannalta. Esimerkiksi WTO:n sääntöjen mukaan teollisuutta voidaan tarvittaessa tukea läpinäkyvästi suojatullien avulla, mutta ei suoralla valtiontuella.

Myös Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio pitää Väyrysen hahmotelmaa problemaattisena. Hän kehottaa Suomen hallitusta käymään asian tarkasti läpi EU-komission kanssa.

Raition mukaan komissiosta saattaa löytyä asiassa ymmärrystä, sillä metsäteollisuus on Suomelle poikkeuksellisen tärkeä toimiala.

- Metsäteollisuudelle suunnattu tuki on tässä tapauksessa harmaalla alueella. Tämä ei ole yksiselitteisesti kyllä tai ei -tilanne, Raitio pohtii.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat