Mainos

Oikeusasiamies: Homoseksiä harrastaneiden verenluovutuskielto perusteltu

Miesten välinen seksi on eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion mukaan pysyvä este verenluovutukselle. Hänen mukaansa Suomen Punaisen Ristin (SPR) Veripalvelu ei ole rikkonut lakia kieltäessään verenluovutuksen miehiltä, jotka ovat harrastaneet seksiä toisten miesten kanssa.

Päätöksessään Paunio otti kantaa kanteluun, jossa Veripalvelun kieltoa arvosteltiin perustuslain vastaiseksi. Paunio pyysi asiassa useita asiantuntijalausuntoja muun muassa Kansanterveyslaitokselta ja Lääkelaitokselta.

Asiantuntijoiden mukaan miesten välinen seksi lisää selvästi esimerkiksi hi-viruksen tai C-hepatiitin riskiä. Näin ollen homomiehiä koskeva kielto on Paunion mukaan perusteltu, jotta verta saavien terveys ei vaarannu.

Paunio muistuttaa, etteivät myöskään yli 65-vuotiaat tai hullun lehmän taudin aikaan Britanniassa oleskelleet saa luovuttaa verta.

Oikeusasiamies korostaa, että homomiesten verenluovutuskielto ei johdu sukupuolisesta suuntautumisesta, vaan sukupuolikäyttäytymisestä. Tämän vuoksi Paunio kehottaakin Veripalvelua tarkistamaan verenluovutusohjeensa. Siinä puhutaan homomiesten verenluovutusrajoituksesta, joka viittaa virheellisesti sukupuoliseen suuntautumiseen.

Seta toivoo tarkennusta

Paunio painottaa, että verenluovutus on kielletty miehiltä, jotka harrastavat tai ovat joskus harrastaneet miestenvälistä seksiä. Mies, joka tuntee itsensä homoksi, mutta ei ole ollut seksuaalisessa kanssakäymisessä miehen kanssa, saa luovuttaa verta. Toisaalta taas mies, joka ei ole omaksunut homoidentiteettiä, mutta harjoittaa seksiä miehen kanssa, ei voi luovuttaa verta.

Seta toivoisi verenluovutuskysymysten tarkentamista.

- Nyt on niin, että jos mies on harjoittanut joskus seksiä miehen kanssa, hän ei koskaan enää kelpaa verenluovuttajaksi. Olisi toivottavampaa, että seksikäytännöistä ja niihin liittyvistä riskeistä voitaisiin keskustella yksityiskohtaisemmin, sanoo Seta ry:n vt. pääsihteeri Johanna Pakkanen.

Pakkanen sanoo, että Setaa hämmentää nyt syntyvä leima, että kaikki miesten välinen seksi olisi aina yhtä turvatonta.

- Oleellistahan on se, että suojaamaton seksi ei ole turvallista, oli kyse sitten seksistä oman tai vastakkaisen sukupuolen kanssa, Pakkanen jatkaa.

Setan kannan mukaan verenluovutuksessa voitaisiin kysyä suojaamattomasta seksistä ja erityisesti suojaamattomasta anaaliyhdynnästä, koska se on riski myös naisille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.