Mainos

Oikeusasiamies haluaa poliisin tietovuodot kuriin

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on huolissaan salassa pidettävien tietojen vuotamisesta julkisuuteen keskeneräisen esitutkinnan aikana. Erityisen vakavina hän pitää poliisin tahallisia tietovuotoja. Paunio painottaa, että poliisin pitää estää tietovuotoja nykyistä tehokkaammin, sillä ne voivat aiheuttaa yksittäisille ihmisille peruuttamatonta vahinkoa. Niistä on myös haittaa rikoksen tutkinnalle.

Paunio on selvittänyt omasta aloitteestaan, miten poliisi pyrkii estämään salassa pidettävien tietojen leviämisen.

Poliisi on myöntänyt, että tietovuotoja tapahtuu, mutta usein kyse on varomattomuudesta. Varsinaisia tahallisia vuotoja tiedotusvälineille poliisi pitää harvinaisina.

Poliisi ei saa sulkeutua julkisuudelta

Oikeusasiamies pitää tärkeänä, että esitutkinta- ja pakkokeinolain ja poliisilain kokonaisuudistuksen yhteydessä arvioidaan tarkoin säännöksiä, joilla voidaan varmistaa salaisten tietojen pysyminen salassa. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että poliisin tiedottaminen on riittävän avointa ja aktiivista.

- Yhteiskunnallisesti merkittäviä rikosepäilyjä on voitava ainakin pääsääntöisesti käsitellä julkisuudessa jo ennen mahdollista tuomioistuinkäsittelyä, tietysti syyttömyysolettamaa kunnioittaen. Poliisi ei saa salassapidon nimissä sulkeutua julkisuudelta, toteaa Paunio.

Poliisin lainmukainen ja avoin tiedottaminen ei ole ongelma. Viranomaisilta edellytetäänkin mahdollisimman aktiivista tiedottamista.

Jos esimerkiksi on painava syy tiedottaa yhteiskunnallisesti merkittävästä rikosepäilystä jo esitutkinnan aikana, kyse ei ole tietovuodosta, vaikka siitä aiheutuisikin haittaa epäillylle. Sen sijaan lain mukaan salassa pidettävän asian tulee myös pysyä salassa, katsoo Paunio.

Paunio odottaa helmikuussa poliisiosastolta selvitystä myös epäillyistä poliisin ja toimittajien yhteistyöhön liittyvistä epäkohdista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.