Mainos

Oikeus: Myrkkyhoitajan teot noudattivat aina samaa kaavaa

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa Suomen historian laajimmassa murhasarjajutussa. 60-vuotias perushoitaja tuomittiin elinkautiseen potilaidensa murhista ja murhan yrityksistä.

Näin oikeus perusteli hoitajan syyllisyyttä.

Rikossarja

Helsingin käräjäoikeuden mukaan murhista ja murhan yrityksistä tuomittu perushoitaja toteutti tekonsa aina saman kaavan mukaan.

Myrkytystapauksissa uhrien kunto romahti äkillisesti, ja Aino Nykopp-Koski oli heidän kanssaan tekemisissä aina ennen sitä. Hän myös "löysi" uhrit juuri, kun he kamppailivat vakavan sairauskohtauksen kourissa.

Uhreista löytyi heidän hoitoonsa kuulumattomia lääkeaineita. Useimmissa tapauksissa lääkkeet olivat keskushermostoa lamauttavia bentsodiatsepiinejä, joita Nykoppin-Kosken lääkevarastoista löytyi valtavia määriä.

Oikeus myös huomautti, että Nykopp-Koski muutti kertomuksiaan sitä mukaa, kun hänen huomattiin valehtelevan.

Mielentila

Oikeuden pyytämän mielentilalausunnon mukaan hoitaja oli syyntakeinen, eikä hänellä ole varsinaista mielisairauden asteista psyykkistä sairautta. Kuitenkin hänen persoonallisuutensa on todettu häiriintyneeksi. Hänessä havaitut psykopaatin piirteet selittävät ajautumista henkirikoksiin.

Tekojen vaikuttimet

Oikeuden mukaan ei ole olemassa mitään yksittäistä asiaa, joka selittäisi teot. Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, ettei tämän tyyppisissä tekosarjoissa usein ole sellaista.

Todistajat ovat kertoneet Nykopp-Kosken epätavallisesta kiinnostuksesta lääkkeisiin ja hoidettaviensa lääkehuoltoon. Hoidettavat ovat saattaneet huomata omaisuuttaan kadonneen hoidon aikana tai valittaa saamastaan hoidosta.

Muutamat uhreista ovat olleet potilaita, joiden hoito on saattanut Nykopp-Kosken kannalta olla erityisen raskasta.

Hälytti apua

Tuomittu itse on oikeudessa puolustanut syyttömyyttään kertomalla, että hän oli itse usein ensimmäisenä hälyttämässä apua sairauskohtauksen saaneille hoidokeilleen. Hän on myös saattanut antaa uhreilleen ensiapua. Näin hän on ainakin pyrkinyt estämään, etteivät potilaat kuolisi.

Käräjäoikeus katsoi, että koska Nykopp-Koski ei ole kertonut kellekään antamistaan lääkkeistä, kyseessä ei ole ollut uhrien pelastaminen. Lähinnä Nykopp-Koski on toiminnallaan pyrkinyt välttämään epäilyjen kohdistumista itseensä.

Yksittäiset rikokset

Lisäksi oikeus katsoi lukuisten yksittäisten todisteiden osoittavan Nykopp-Kosken syyllisyyden riittävällä varmuudella.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.