Mainos

Mielentilalausunto: Myrkkyhoitajalla psykopaatin piirteitä - "lumosi uhrinsa"

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen laatiman mielentilalausunnon mukaan potilaidensa kuolemiin syylliseksi todetulla perushoitajalla on persoonallisuushäiriö. Syyttäjän mukaan häiriö voi selittää hoitajan tekemiä henkirikoksia.

Perushoitaja Aino Nykoppille tehdyn mielentilatutkimuksen tulokset luettiin osin tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Lausunnon mukaan naisen syyntakeisuus ei ole kuitenkaan alentunut, sillä persoonallisuuden häiriö ei ole luokiteltavissa psyykkiseksi sairaudeksi. Hän on ymmärtänyt tekonsa ja tiennyt niiden olevan lakien ja sääntöjen vastaisia.

Poikkeuksellinen taipumus valehteluun

Mielentilalausunnon mukaan syytetyn käyttäytymisessä on tavattu vakavia häiriöitä jo nuoruusiässä. Hänellä on poikkeuksellisen runsas taipumus valehteluun ja hän on kyvykäs manipuloimaan muita ihmisiä näennäisen ystävällisellä ja miellyttävällä käyttäytymisellään. Hänessä on psykopaatin piirteitä.

Normaalisti mielentilatutkimuksen tulokset ovat salaisia, mutta julkistamiseen päädyttiin jutun poikkeuksellisuuden sekä yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Syyttäjän mukaan on tärkeää, että teon vaikuttimia päästään arvioimaan myös julkisuudessa, jotta vastaavanlaiset teot voitaisiin tulevaisuudessa estää.

Syyttäjä: Näin häiriö selittää rikosta

Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto totesi syytetyn toimineen sydämellisesti ja ikään kuin "lumonneen" uhrinsa. Syyttäjän mielestä persoonallisuushäiriö selittää perushoitajan tekemiä rikoksia seuraavin tavoin:

1. Syytetyllä on poikkeuksellisen voimakas taipumus valehdella.

2. Hän on kyvykäs manipuloimaan muita ja antamaan valheellisen, empaattisen vaikutelman.

3. Hänellä on heikko itsetunto.

4. Hän syyttää muita, jos joutuu vaikeuksiin ja kaunistelee omia tekojaan.

5. Hän ei kadu tai tunne ahdistusta. Syytetyltä puuttuu syyllisyyden tunto.

Syyttäjä vaatii Nykoppille elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Hän myrkytti potilaitaan, pääosin heikossa kunnossa olleita vanhuksia, vuosina 2004-2009.

Nykopp itse on kiistänyt syyllistyneensä syytteessä kuvattuihin tekohin. Hän myös vastusti mielentilalausunnon julkistamista. Varsinainen tuomio asiassa annetaan ennen joulua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.