Mainos

Oikeudenkäynti lämpeni - romaninaisia poistettiin salista huutelun takia

Käräjäoikeuden puheenjohtaja poisti muutaman romaninaisen iltapäivällä Helsingin käräjäoikeuden turvasalista, jossa puitiin Malminkartanon joulukuista tulitaistelua. Salissa kuultiin alastarolaista romaninaista, joka oli paikalla ampumisen aikaan. Yleisöstä huudettiin naiselle: ”Valehtelet!”

Aiemmin päivällä poliisit joutuivat puuttumaan alastarolaisten ja helsinkiläisten naisromanien tuuppimiseen ja suukopuun oikeustalon käytävillä. Talolla oli koko päivän runsaasti poliiseja ja vartijoita kaitsemassa syytettyjen runsaita tukijoukkoja.

Romaninainen on toisen syytteessä olevan alastarolaisveljeksen vaimo ja mukana, kun tulitaistelu joulukuussa Malminkartanon aukiolla tapahtui. Ampumisessa nainen sai luodin jalkaansa ja käteen.

Kahdelle alastarolaiselle romanille ja kahdelle helsinkiläiselle luettiin aamulla syytteet tapon yrityksistä, jotka kiistettiin. Alastarolaiset ja helsinkiläiset syyttävät toisiaan ampumisen aloittajaksi.

Paikalla olevien romanien mukaan alastarolaisilla ja helsinkiläisillä ei ole ollut ennestään mitään kiistaa. Ampuminen juontui humalaisten miesten kukkoilusta ja riitelystä.

”Halusin pois tilanteesta”

Koska vaimo oli oikeudessa asianomistajana, käräjäoikeus oli velvoittanut hänet kertomaan tapahtumista. Hän ei olisi itse halunnut puhua.

(Tekstiä on tältä osin korjattu 3.4. Aikaisemmin siinä oli todettu virheellisesti, ettei lain mukaan vaimon tarvitsisi puhua tapahtuneesta ja että hän halusi kertoa.)

Lain mukaan syytetyn vaimon ei tarvitsisi edes puhua salissa, mutta nainen halusi kertoa tapahtumista.

Ravintolassa oli soitettu kitaraa ja laulettu. Tilanne oli kuitenkin kiristynyt riitelyn takia.

Ulkona aukiolla alastarolaisnainen kertoi yrittäneensä saada miestään ja tämän veljeä pois tilanteesta.

- Tilanne oli uhkaava ja halusin päästä siitä pois.

Kiistanalainen lausunto koski tilannetta juuri ennen ampumisen alkamista. Oikeudessa nainen kertoi nähneensä helsinkiläisromanin kädessä aseen ennen ampumisen alkamista. Naisen mukaan myös alastarolaisromanilla oli ase kädessä.

Nainen kertoi sanoneensa helsinkiläisromanille, että ”älä ammu, anna me lähdetään pois”.

Syytteessä olevan helsinkiläisromanin asianajaja huomautti, että esitutkinnassa nainen oli kertonut ettei ollut nähnyt tuolloin asetta kenenkään kädessä.

Syyttäjän ja helsinkiläisromanien käsitys on se, että nimenomaan naisen aviomies ampui ensin ja helsinkiläiset ampuivat vasta sitten.

Miksi et kertonut asehavainnoista poliisille? asianajaja kysyi.

- Olin tosi järkyttynyt ja paniikissa.

Tässä vaiheessa yleisöstä huudettiin valehtelusta ja pelkuruudesta. Huutaneet helsinkiläisnaiset poistettiin salista alastarolaisnaisen pyynnöstä.

Naisen kuulemisen jälkeen oikeus piti vartin tauon ennen kuin salissa kuultiin kahta ampumisessa haavoittunutta helsinkäisromania. Molemmat kertoivat alastarolaisen aloittaneen ampumisen.

Jutun käsittely jatkuu keskiviikkona.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.