Oho, mikä kroppa! Tätä viisikymppistä bodarinaista et uskoisi ikäisekseen – katso kuvat!

Kirsi Mäkelä kutsuu itseään rautaa rakastavaksi aikuiseksi naiseksi. Rakkaus on kantanut hedelmää, sillä yli 50 vuoden iässä Kirsin bodattu kroppa on kadehdittavan lihaksikas.

Tamperelainen Kirsi Mäkelä kertoo ihailleensa lihaksikkaita vartaloita – niin miehillä kuin naisillakin – koko ikänsä. Hänen suuri esikuvansa on Kike Elomaa, joka valittiin vuonna 1981 Miss Olympiaksi. Saman seudun tytön menestys teki vaikutuksen.

– Silloin oli bodauslehti nimeltä Atlas, ja Kike komeili sen kannessa. Ostin irtonumeron, ja se sai minut salille 30 vuotta sitten, Kirsi muistelee.

Elettiin vuotta 1982 ja Mauno Koiviston virkaanastujaisia, kun nuori Kirsi astui ensimmäistä kertaa kuntosalille. Raumalla kauppaoppilaitoksessa opiskellut nuori nainen vieraili salilla kaverinsa kanssa hyppytunnin aikana ja rakastui rautaan saman tien.

– Se oli ainutlaatuinen kokemus, oikea ahaa-elämys. Ensi kosketus rautaan oli huikea, kuin uuteen ulottuvuuteen olisi astunut. Jäin kerrasta koukkuun.

Kirsi palasi salille jälleen seuraavana päivänä. Ja sitä seuraavana.

– Vaati se jonkin verran totuttelua, olin opiskelijana ollut kova bailaamaan. Aika pian elämäntapa kuitenkin muovautui. Se on säännöllinen ja niin sanotusti hyvä elämäntyyli, josta oli etua paitsi opinnoissa myös työelämässä, Kirsi kertoo.

– Ei tätä muuten jaksa, jos ei tästä nauti.

Kilpailuihin Kirsi ei ole lähtenyt, sillä hän näkee, että sinne on asiaa vain täydellisellä vartalolla. Hän ei koe olevansa kilpailuhenkinen vaan oman tiensä kulkija.

Lisäksi selkävamma rajoittaa treenaamista. Kirsin selkä operoitiin vuonna 1995, ja nyt hän kärsii nikamaliukumasta, joka aiheuttaa välillä koviakin kipuja.

– Myönnän, että nuorempana en käyttänyt vyötä. Silloin ei tiedetty, kuinka suojella itseään. Laji oli vielä niin lasten kengissä.

Perfektionisti ei pelkää vanhenemista

Elämäntapa ja kova työ on tuottanut tulosta, ja Kirsi on viisikymppisenä hätkähdyttävän timmissä kunnossa. Palautuminen ja aineenvaihdunta ovat hidastuneet, mutta muuten ikä ei juuri paina.

– Ikä on pelkkiä numeroita. Keski-iässä sitä vasta keskitytään olennaiseen.

Kirsi kertoo, että nuorekas ulkomuoto on aiheuttanut koomisiakin tilanteita. Pukuhuoneessa hänelle esimerkiksi oli todettu, että helppohan hänen on pysyä hyvässä kunnossa, kun on kerran nuori ja terve. Kirsi oli vastannut, ettei hän enää niin nuori ole eikä oikein tervekään.

Juttukumppani paljastui Kirsiä kahdeksan vuotta nuoremmaksi, mutta hän kärsi ylipainosta ja sen mukanaan tuomista vaivoista.

Salilla ei samanikäisiä bodaavia naisia juuri näy, mutta miehiä on muutamia. Kirsi naureskelee, että he sulautuvat hyvin teinien joukkoon, eikä mollausta ole.

Kuten kaikki naiset, Kirsikin tunnustaa kokevansa ulkonäköpaineita. Bodauksessa ulkonäkö on tärkeää.

– Ulkonäkö merkitsee minulle hyvin paljon. Ehkä siinä on tietynlaista narsismia, olen perfektionisti. Mutta se ei minusta ole huono asia. Olen mielestäni osannut suhteuttaa sen hyvin arkielämään.

Kirsi uskoo jatkavansa valitsemallaan tiellä vielä seuraavatkin 30 vuotta.

– Bodaus on laji, jota mielestäni ei ole koskaan liian vanha aloittamaan. Uskon, että tulevaisuudessa vanhainkodeissa ja palvelutaloissa tulee olemaan kuntosaleja. Nivelille ja lihaksille on annettava työtä, jotta toimintakyky säilyy. Liike on lääke, Kirsi napauttaa.

Kirsi itse ei pelkää vanhenemista, vaikka naureskeleekin muistuttavansa koko ajan enemmän äitiään.

– Itse asiassa odotan sitä mielenkiinnolla. Uskon, että tästä hommasta on ollut hyötyä, aika näyttää. Olen ylpeä iästäni, ja siitä, missä kunnossa olen, Kirsi kehaisee.

Studio55.fi/ Milja Atu

Kuvat: Magnet Photography/ Elise Kulmala, kuvauspaikka Classic Gym, Tampere, stailaus Loisto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja