Ohjeistus hälytysajoneuvojen väistämisestä tuottaa hämmennystä – eräässä tilanteessa sitä ei palomestarin mukaan edes kannata noudattaa

Tässä tapauksessa uutta ohjeistusta hälytysajoneuvojen väistämisestä ei tulisikaan noudattaa 0:49
Ainakin yksi tilanne on selkesti sellainen, jossa palomestari ei suosittele uuden ohjeistuksen noudattamista koskien hälytysajoneuvojen väistämistä.

Uusi ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamiseen ei ole kaikille vieläkään tuttu. Mutta missä tilanteessa ohjetta ei edes tulisi noudattaa?

Uusi ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamiseen

Kun havaitset takaa lähestyvän hälytysajossa olevan hälytysajoneuvon:

  1. Vältä turhia nopeuden muutoksia ja äkillisiä liikkeitä
  2. Kytke hätävilkut ja jatka ajamista
  3. Pidä turvaväli edessäsi ajavaan ja huomioi muu liikenne
  4. Kytke hätävilkut pois vasta, kun hälytysajoneuvo on ohittanut sinut

Uudet ohjeet hälytysajoneuvojen kohtaamiseen tuottavat vielä hämmennystä autoilijoille. Uusi tieliikennelaki sallii hätävilkkujen käyttämisen aiempaa herkemmin, ja autoilijoiden toivotaan hyödyntävän niitä myös hälytysajoneuvon lähestyessä. Palomies Harri Minkkinen kertoi aiemmin MTV Uutisille, ettei uusi ohjeistus kuitenkaan hänen havaintojensa mukaan ole kovinkaan hyvin autoilijoiden tiedossa.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomestari Joonatan Suosalo vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa, kuinka hyvin suomalaisautoilijat osaavatkaan väistää hälytysajoneuvoa. Suosalo kertoi lähetyksessä myös, missä tilanteessa uutta ohjeistusta ei edes tulisi noudattaa. 

Katso yllä olevalta videolta Suosalon perustelut siihen, miksi etenkin yhdessä tilanteessa uuden ohjeistuksen noudattaminen tuottaa vain päänvaivaa hälytysajoneuvojen kuljettajille!

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta

Tältä näyttää paloauton hälytysajo Helsingissä – näin liikenteessä pitää käyttäytyä hälytysajoneuvon lähestyessä 9:25
Videolla perataan öisen hälytysajon tapahtumia ja keskustellaan siitä, mitä pitää muistaa hälytysajoneuvoja väistettäessä.

Lue myös:

    Uusimmat