Mainos

Ohjaajan surma: Muhoksen perhekoti aiemminkin julkisuudessa – eristystila kuin putka

Muhoksen perhekoti on aiemmin saanut huomautuksen aluehallintovirastolta perhekodin eristystiloista. 

Tausta

Muhoksella sijaitsevassa Metsola-perhekodissa kahden teini-ikäisen pojan epäillään murhanneen perhekodin ohjaajan lauantain vastaisena yönä.

Metsolan perhekoti on yksi osa Pohjolakotia, johon kuuluu yhteensä kolme perhekotia, sijaishuollon yksikkö, kolme erityisyksikköä sekä kriisi- ja erityisen huolenpidon yksikkö ja Pohjolan koulu.

Pohjolakodin kaksi eristämistilaa sijaitsevat Toukola- ja Hiidenkivi-yksiköissä.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma vieraili Pohjolakodissa vuonna 2011, jolloin eristyshuoneen karu ulkonäkö selvisi. Pieni eristyshuone muistutti paljon putkaa – lattialla oli patja ja nurkassa wc-pönttö.

– Meillä ei ole putkaa, mutta varmasti ulkopuoliset käyttävät eristämishuoneesta sanaa putka, kertoi Pohjolakodin silloinen johtaja Sanni Niskala 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin Pohjolakodin eristystiloihin marraskuussa 2011 ohjelman perusteella. Seuraavan vuoden kesäkuussa myös eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia teki perhekotiin tarkastuksen. Pohjolakodissa on kaksi eristämistilaa, joita aluehallintovirasto piti turvallisuusseikkojen vuoksi askeettisina.

Viranomaiset katsoivat eristämistilan olevan ongelmallinen, koska huoneessa ei ollut erillistä vessaa, mutta tilaan oli kameravalvonta. Vaikka kamera ei ollut suunnattuna wc-istuimen suuntaan, sen katsottiin silti loukkaavan nuoren yksityisyyttä. Eristämistilassa ei myöskään ollut soittokelloa. Jos nuorella oli asiaa, se hoidettiin koputtamalla oveen tai valvovan ohjaajan käynnin yhteydessä.

Aluehallintovirasto korosti lausunnossaan, että eristämistiloihin on mahdollisuus järjestää kameravalvonta, mutta ei kuitenkaan lapsen käytettävissä oleviin saniteettitiloihin. Aluehallintovirasto myös huomautti, ettei kameravalvonnalla saa korvata henkilöstöä, vaan toiminnan toteuttamiseen tulee ensisijaisesti varata riittävästi henkilöstöä.

Eristämistilan tulee lain mukaan olla ennen kaikkea turvallinen. Eristäminen ei koskaan voi olla rangaistus. Eristämisen aikana on huolehdittava, että lapsella on mahdollisuus ruokailuun, saniteettitiloihin ja raittiiseen ilmaan. Tilassa on myös oltava vettä ja riittävästi valoa.

Pohjolakoti kommentoi eristystilojen nykytilannetta MTV Uutisille lyhyesti.

– Olemme tehneet kaikki tarvittavat muutokset eristystiloihin, kertoo Pohjolakodin lastensuojeluasioiden tulosjohtaja Kati Lehtola.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.