Mainos

Obama vetää taistelujoukot Irakista 2010

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vahvistanut, että maa vetää taistelujoukot Irakista vuoden 2010 elokuuhun mennessä.

- Antakaa minun sanoa tämä niin yksinkertaisesti kuin mahdollista: elokuun 31. päivään vuonna 2010 mennessä taistelutehtävämme Irakissa päättyy, Obama kertoi tiedotustilaisuudessa merijalkaväen tukikohdassa.

Obaman mukaan Irakiin jää tämän jälkeen 30 000-50 000 amerikkalaissotilasta turvallisuustehtäviin sekä kouluttamaan maan armeijaa. Jäljelle jäävien sotilaiden määrä riippuu tilanteesta maassa.

- Siirtymäkauden aikana me jatkamme aiempaa tehtäväämme Irakin hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Aion siirtää kaikki joukot Irakista vuoden 2011 lopussa, Obama kertoi.

Obama ilmoitti päätöksestään ennen puhettaan puhelimitse sekä Irakin pääministerille Nuri al-Malikille että edeltäjälleen, presidentti George Bushille.

Vaikka suunnitelma on selkeä, niin Obama tietää, että edessä on haasteita.

- Edessä on taatusti vaikeita aikoja ja taktisia muutoksia. Mutta vihollistemme on syytä ymmärtää, että tämä suunnitelma antaa armeijallemme voimaa ja joustavuutta, jota se tarvitsee tukeakseen liittolaisiamme Irakissa ja menestyksessä.

Obama kertoi myös nimittävänsä veteraanidiplomaatti Christopher Hillin uudeksi Yhdysvaltain lähettilääksi Irakiin.

Kallis sota

MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo arvioi, että Obama tarttui Irakiin hieman aiemmin kuin oli odotettu, onhan taloustilanne ollut Yhdysvalloissa pääasiallinen huomion kohde.

Puolueet ovat olleet varsin tyytyväisiä päätökseen, tosin demokraatit olisivat halunneet, että Irakiin olisi jätetty pienempi määrä amerikkalaisia. Republikaanit ovat puolestaan tyytyväisiä siihen, että Obaman suunnitelmassa on joustonvaraa, jos tilanne Irakissa tulehtuu.

Obaman hallinto on vakuuttanut, että kyseessä ei ole talouspoliittinen toimenpide, vaan ulkopoliittisten asiantuntijoiden suositusten mukainen päätös. Toki päätöksen kautta myös säästyy rahaa: Irakin sodan on laskettu maksavan 12 miljardia dollaria kuukaudessa.

Yhdysvalloilla on Irakissa tällä hetkellä noin 142 000 sotilasta.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Kymmenen uutiset 27.2.2009)

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.