Obama kovan paikan edessä – vastaa Snowdenin paljastuksiin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on huomenna kovan paikan edessä, kun häneltä odotetaan linjauksia mediapaljastusten ryvettämän tiedustelutoiminnan tulevaisuudesta.

Presidentti pitää puheen, jossa hänen on määrä kertoa, miten kansallisen turvallisuusviraston NSA:n toimintaa uudistetaan kansalaisten tietoturvan takaamiseksi. Häneltä odotetaan myös lupauksia rajoituksista, jotka koskevat liittolaismaiden johtajien vakoilua.

Uudistukset eivät liene mittavia, sillä Obamaan kohdistuu kotimaassa varsin ristiriitaisia odotuksia. Toinen laita toivoo NSA:n tiedonkeruuseen tiukkoja rajoituksia, toinen laita vahtii silmä kovana, ettei kansallista turvallisuutta vaaranneta rajoittamalla liiaksi viraston oikeuksia.

Professori Neil Richards Washingtonin yliopistosta St. Louisista ennustaa, että presidentti tasapainoilee ehdotuksissaan äärilaitojen välillä.

– Uskon, että luvassa on vähemmän uudistuksia kuin yksilön vapauksien puolustajat haluavat, mutta enemmän uudistuksia kuin turvallisuuspalvelut haluaisivat. 

Kuka saa säilyttää puhelutietoja? 

Presidentti Obaman puhetta pidetään vastauksena tietovuotaja Edward Snowdenin tekemiin paljastuksiin. Kansainvälinen media on kesästä asti herkutellut uutisilla, jotka ovat tuoneet armotta julki Yhdysvaltain tiedusteluelinten toimintatapoja.

Snowdenin vuotamista asiakirjoista on käynyt ilmi, miten NSA kerää tietoja satojen miljoonien ihmisten puhelin- ja muusta tietoliikenteestä eri puolilla maailmaa. Urkinnan kohteina on median mukaan ollut myös liittolaismaiden johtajia. Obaman ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suhteet vajosivat hyisiksi, kun julki tuli tietoja, että Merkelin puheluita on kuunneltu.

Amerikkalaisia puhuttaa etenkin kysymys NSA:n kotimaassa keräämistä puhelutiedoista. Niistä ilmenee, kuka on soittanut kenelle ja milloin, mutta ei puheluiden sisältöjä.

Presidentin arvellaan kannattavan tiedonkeruun jatkamista. Sen sijaan kysymys, missä tietoja säilytetään, on auki. Joukko asiantuntijoita on esittänyt, että tietoja säilyttäisivät teleoperaattorit ja NSA pääsisi niihin käsiksi vain tuomarin luvalla.

Professori Geoffrey Stone Chicagon yliopistosta katsoo, että viranomaiset voivat aiheuttaa suurempaa haittaa käyttämällä hallussaan olevia tietoja väärin kuin yksityistahot.

– Tämän vaaran haluamme välttää.

  

Lue myös:

    Uusimmat