Mainos

Obama haluaa Guantanamon kiinni – armeijan haukat vastustavat

Yhdysvalloissa jatketaan toimia kiistellyn Guantanamon vankileiri sulkemiseksi.

Presidentti Barack Obama on luvannut tuoda Kuuban saarella sijaitsevan vankileirin sulkemisen uudelleen kongressin käsiteltäväksi. Viime viikonloppuna vankileirillä vieraili Obaman kansliapäällikkö sekä kaksi vaikutusvaltaista senaattoria, republikaanien John McCain ja demokraattien Diane Feinstein.

– He kävivät katsomassa millaisissa olosuhteissa vangit siellä ovat, sillä suurin osa 166 vangista on ollut nälkälakossa jo pitkään. Monia pidetään hengissä pakotetulla letkuruokinnalla. Senaattorit sanoivat vierailun jälkeen, että Guantanamo pitäisi sulkea. He haluavat siirtää vangit olemassa oleviin vankiloihin Yhdysvalloissa. Nyt näyttääkin siltä, että vankilan sulkeminen saa yhä enemmän kannatusta jopa lainsäätäjien keskuudessa, kertoo toimittajamme Merja Laakso Washingtonista.

Tähän saakka kongressi on vastustanut sulkemista, koska se ei ole päässyt yksimielisyyteen siitä, että mitä vangeille sitten tehdään. Leirillä on myös vankeja, jotka ovat jo aikaisemmin saaneet päätöksen vapauttamisestaan, mutta portit eivät ole heille auenneet.

– Tuollaisia vankeja on 86. He ovat saaneet siirtopäätöksen jo kolme vuotta sitten, mutta kukaan ei osaa sanoa, mihin ja miten heidät siirretään. Nälkälakkolaisista suurin osa on juuri noita vankeja. New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa Yhdysvallat otti kiinni Afganistanissa myös täysin viattomia nuoria miehiä, jotka olivat väärässä paikassa väärään aikaan, ja he päätyivät Guantanamoon. Pakistan puolestaan otti kiinni ulkomaalaisia summamutikassa ja luovutti heidät Yhdysvaltojen sotilasviranomaisille. Kesti useita vuosia, ennen kuin selvisi, ettei monia pidätetyistä voi syyttää terrorismista. Silti he ovat kuumalla vankileirillä väliaikaisiksi tarkoitetuissa rakennelmissa surkeissa olosuhteissa, Laakso sanoo.

Merja Laakso arvioi, että suuri osa amerikkalaisista pitää Guantanamon lahden vankileiriä häpeällisenä. Lainsäätäjät eivät kuitenkaan pysty tekemään ratkaisua, koska kahden puolueen edustajat kinastelevat loputtomiin. Guantanamo on osoittautunut myös kalliiksi verrattuna muihin vankiloihin. Kulut yhtä vankia kohden ovat melkein miljoona dollaria vuodessa, kun muissa vankiloissa yksi vanki maksaa yhteiskunnalle noin 30 000 dollaria vuodessa.

– Samaan aikaan kun presidentti ja muutamat vaikutusvaltaiset poliitikot puhuvat leirin sulkemisesta, puolustuskomitea on ehdottamassa reilua lisärahoitusta Guantanamon lahden sotilastukikohdalle. Puolustuskomitea haluaa tehdä vankileiristä pysyvän.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.