Nyt pyryttää! Muistatko, miten sumuvaloja käytetään?

Saako sumuvaloja käyttää kovassa lumi- tai vesisateessa? Onko tilanteita, joissa niitä ei tulisi ollenkaan käyttää?

Sumuvalojen oikeaoppinen käyttö saattaa olla välillä vähän hakusessa. Tien päällä näkee usein autoja, joissa sumuvalot ovat päällä, vaikka mitään syytä niiden käytölle ei olisi.

Nyt kannattaakin muistuttaa mieleen, milloin ja miten sumuvaloja käytetään.

Etu- ja takasumuvaloja saa käyttää sumussa ja rankassa vesi- tai lumisateessa ajettaessa. Lisäksi takasumuvalon käyttö on sallittu heti vesi- tai lumisateen jälkeen, jolloin tien pinnalla oleva vesi tai pöllyävä lumi vaikeuttavat auton havaitsemista takaa lähestyttäessä.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että jos sinun on vaikea havaita edelläsi ajavaa autoa pöllyävän lumen tms. vuoksi, on myös perässäsi ajavalla mitä ilmeisemmin vaikeuksia havaita sinut, opastaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– Tällöin on syytä kytkeä takasumuvalo päälle. Takasumuvalo on hyvin kirkas, joten sitä tulee käyttää vain, jos keliolosuhteet edellyttävät.

Etusumuvaloja käytetään usein väärin

Etusumuvaloja käytetään usein virheellisesti pimeällä ajettaessa. Etusumuvalojen valokeila on lyhyt ja leveä.

–  Mikäli kuljettaja maantienopeudessa havaitsee sumuvalojen varsin lyhyessä valokiilassa jotain yllättävää, ei hänelle jää aikaa toimia.  Näin ollen sumuvalojen tuomasta lisävalosta ei ole todellista apua pimeään.

Lue myös:

    Uusimmat