Naton virkamies: Ukraina tappaa puolen vuoden välein 40 prosenttia Venäjän värväämistä sotilaista

Tässä on Ukrainan suurimmista tukijat – EU selkeästi merkittävin taloudellinen tukija 1:03
Tässä ovat Ukrainan suurimmat tukijat – EU selvästi merkittävin taloudellinen tukija

Naton virkamies ja Viron puolustusvoimien kansliapäällikkö Kusti Salm kertoo Newsweekille antamassaan haastattelussa, että sodan lopputulos on matemaattinen asia. 

Hän toteaa haastattelussa, että länsijohtajien pitäisi luottaa tilastoihin arvioidessaan, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa tulee päättymään. 

– Tämä on kulutussotaa. Venäjä haluaa meidän ajattelevan, että he kestävät pidempään ja tuottavat enemmän (kuin Ukraina tai sen tukijat). 

Viro on ollut alusta asti voimakkaasti Ukrainan tukena. Salmin mielestä sodan lopputulos on matemaattinen asia. 

Hänen mukaansa Venäjä pystyy rekrytoimaan puolen vuoden välein 130 000 sotilasta. Salmin mukaan tästä määrästä ainoastaan 40 000 Venäjä pystyy muodostamaan yksiköiksi, joilla se kykenee valtaamaan lisää alueita ja puolustamaan jo valtaamiaan. 

– Loput 90 000 Venäjä käyttää kuukausittain vain biomassana. He ovat tykinruokaa, käytetään kerran ja heitetään pois, Salm kuvailee Newsweekille.

Salm väittää, että Ukraina tappaa tai haavoittaa vakavasti yli 50 000 sotilasta kolmen kuukauden välein. Eli Venäjä menettäisi noin kolmasosan värväämistään sotilaista puolen vuoden välein. 

– Istumme pokeripöydässä. Pitää luottaa tilastoihin, hän muistuttaa. 

Lännen tuki on hiipunut viimeaikoina. Yhdysvallat on ollut yksi Ukrainan kiistattomasti merkittävimpiä tukijoita, mutta viimeaikoina osa republikaaneista on vaatinut, että Ukrainan tukemisen sijasta varoja olisi suunnattava Yhdysvaltojen oman rajaturvallisuuden parantamiseen. 

Jotkut asiantuntijat ovat esittäneet, että ilman lännen tukea Ukraina kukistuisi jopa kahdessa kuukaudessa. 

Kiova väittää, että Ukraina on tappanut jo 351 000 venäläissotilasta sen jälkeen, kun sota alkoi. 

Lue myös:

    Uusimmat