Nyt kirpaisee ja kunnolla: Espoo vie autoilijoilta ilmaisen pysäköinnin ilmastotavoitteiden varjolla – tässä hinnat

Näillä ohjeilla taskuparkki onnistuu joka kerta 1:23
Ota nämä vinkit haltuun, eikä taskuparkin tekeminen stressaa enää ikinä!

Pysäköinti muuttuu Espoossa monin paikoin maksulliseksi. Samalla Espoosta tulee Suomen ensimmäinen kaupunki, jossa pysäköintipalvelut voi maksaa ainoastaan puhelimella; joko sovelluksella, tekstiviestillä tai soittamalla.

Tähän asti pysäköinti on ollut Espoossa kadunvarressa ja kaupungin hallinnoimilla pysäköintialueilla maksutonta. Se kuitenkin muuttuu pian, sillä kaupunki muuttaa monet ilmaiset pysäköintialueet maksullisiksi 10. toukokuuta 2021 alkaen.

Muutos tapahtuu kahdessa vaiheessa, ja maksullisuuden vaikutuksia arvioidaan ensimmäisen vaiheen perusteella. Muutoksia vyöhykkeisiin, aikarajoituksiin tai hintoihin voidaan tehdä tarvittaessa.

Samalla Espoosta tulee ensimmäinen suomalaiskaupunki, jossa kaupungin maksulliset pysäköintipalvelut hoidetaan nykyaikaisesti puhelimella. Autoilija voi maksaa pysäköinnin mobiilisovelluksella, tekstiviestillä tai soittamalla. Aluksi Espoossa on käytössä kaksi mobiilimaksuoperaattoria; suomalainen ParkMan sekä markkinajohtaja EasyPark, joka toimii hankkeessa kaupungin pääkumppanina.

Huoltoa ja muuta ylläpitoa vaativia parkkimittareita ei tarvita, minkä lisäksi pysäköinninvalvonta on kevyempää sen tapahtuessa rekisterikilven perusteella paperilappujen sijaan. Parkkimittareita voi katukuvassa nähdä edelleen, mutta ne sijaitsevat yksityisten yritysten hallinnoimilla alueilla, eivät kaupungin valvomilla alueilla.

– Espoon kaupungin kadunvarsilla tai Espoon kaupungin hallinnoimilla pysäköintialueilla ei ole ollut maksullista pysäköintiä, eikä siten myöskään parkkimittareita. Yksityisten hallinnoimilla alueilla parkkimittareita on ollut ja tullee jatkossakin olemaan, Espoon kaupungin kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska kertoo MTV Uutisille.

– Espoon kaupunki on ylpeä ottaessaan tämän kehitysaskeleen ensimmäisenä Suomessa. Tämä on kunnallisen pysäköinnin uusin digiloikka, Tanska hehkuttaa EasyParkin tiedotteessa.

– Espoo haluaa jatkuvasti kehittää kaupunkia älykkäästi ja kestävästi. Siinä tämä on tärkeä askel, hän jatkaa.

Jopa 2 euroa per tunti

Maksullinen pysäköinti otetaan käyttöön Leppävaarassa, Matinkylässä ja Tapiolassa 10. toukokuuta. Tanskan mukaan päätöksiä maksullisuuden laajentamisesta muille alueille ei ole – ainakaan vielä.

Maksullisuuden tavoitteena on Tanskan mukaan muun muassa vapauttaa pysäköintipaikkoja palveluissa asiointiin, helpottaa pysäköintipaikan löytymistä ja nopeuttaa pysäköintipaikkojen kiertoa.

– Pysäköinnin maksullisuus on yksi keino ohjata liikkumista ja liikennettä kohti asetettuja ilmastotavoitteita. Maksulliset pysäköintipaikat sijoittuvat kaupungin palvelukeskittymien sekä joukkoliikenteellä hyvin saavutettavien solmukohtien yhteyteen, Tanska kertoo.

Maksulliset pysäköintipaikat on jaettu kahteen pysäköintimaksuvyöhykkeeseen. Ykkösvyöhykkeellä pysäköinti maksaa kaksi euroa per tunti, kakkosvyöhykkeellä euron. Alueiden rajat voit tarkistaa tästä kartasta, jossa ykkösvyöhyke on merkitty keltaisella ja kakkonen vihreällä.

Lähteet: EasyPark, Espoon kaupunki

Lue myös:

    Uusimmat