Kuinka lähelle toista autoa saa pysäköidä? – "Erityisesti naispuoliset stressaantuvat"

Näillä ohjeilla taskuparkki onnistuu joka kerta 1:23
Osaatko tehdä taskuparkin? Näillä vinkeillä se ei ole homma eikä mikään!

Mikään ei ärsytä autojaan pysäköiviä suomalaisia niin kovasti kuin ajoneuvon jättäminen liian lähelle toista.

Kadun varteen pysäköityjen autojen etäisyys toisistaan ei ole vähäpätöinen asia, koska se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon tilaa pysäköinnille tarvitaan ja kuinka pitkään parkkipaikan löytymisessä kestää.

Mobiilipysäköinnin palveluja tarjoavan EasyParkin teettämän kyselytutkimuksen perusteella kaupunkien pysäköintitilan mahdollisimman optimaalinen hyödyntäminen onkin keskeisen tärkeä asia kaupunkilaisen liikkumisen miellyttävyyden kannalta.

– Jokainen autoileva tietää, kuinka turhauttavaa on pysäköintipaikkaa etsiessä nähdä väljällä pysäköinnillä haaskattua tilaa, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kuten kyselytutkimuksen tulokset paljastavat, on suomalaisten käsitys väljyydestä kuitenkin hyvin vaihteleva.

Pysäköintiärsytysten top 3

EasyPark kertoo, että sen maaliskuussa teettämän kyselyn mukaan peräti 40 prosenttia suomalaisista pitää kaupunkipysäköinnin rasittavimpana piirteenä sitä, että autot pysäköidään liian lähekkäin.

Toiseksi eniten päähän ottaa liian lähelle suojatietä pysäköiminen, mikä aiheuttaa eniten ärsytystä 18 prosentille vastaajista. Pysäköinnintarkastajien mukaan tämä liikenneturvallisuutta hyvin konkreettisesti vaarantava ilmiö on uuden tieliikennelain myötä yleistynyt.

Ongelman kinkkisyyttä alleviivaa se, että kolmanneksi yleisin ärsytyksenaihe (17 %) on liian väljä pysäköinti. Toisin sanoen se, mitä joku toinen pitää ärsyttävän tiukkana pysäköintinä, voi hermostuttaa jotakuta toista täysin päinvastaisesta syystä.

Helsingissä riittää puoli metriä

EasyParkin mukaan käsitys ahtaasta ja väljästä pysäköinnistä on hyvin erilainen pääkaupunkiseutulaisten sekä muualla Suomessa asuvien välillä.

– Liian liki parkkeeraaminen nyppii pääkaupunkiseutulaisia huomattavasti vähemmän kuin muita suomalaisia. Pääkaupunkiseudullakin se on yleisin ärsytyksen aihe, mutta vain 28 prosentin osuudella. Siinä varmaankin näkyy tottumus. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ollaan tottuneempia tiiveyteen, Kolehmainen toteaa.

Kaikista suomalaisautoilijoista puolet sanoo, että autojen väliin tulee jättää metri. Helsinkiläisistä, espoolaisista ja vantaalaisista kuitenkin peräti 40 prosenttia sanoo, että sopiva etäisyys on 50 senttiä.

Miesten ja naisten välillä eroja

Liian lähelle parkkeeraaminen ärsyttää erityisesti naisia, joista noin puolet nimesi sen kaikkein eniten hermoja kiristäväksi pysäköintitoiminnaksi.

– Valtaosa suomalaisista stressaantuu, jos kadunvarsipysäköinnissä toinen auto on liian lähellä. Stressin perustaksi kerrotaan pelko oman ja muiden autojen kolhimisesta. Kyselytutkimuksen mukaan erityisesti naispuoliset ajajat – 75 prosenttia heistä – stressaantuvat tästä. Miehistä taas miltei puolet sanoo, ettei moinen stressaa, Kolehmainen kertoo.

Parkkipaikoilla kolisee

Vuonna 2018 Suomessa korvattiin 102 162 liikennevahinkoa. Näistä peräti 44 prosenttia oli sattunut pysäköintialueilla ja kaikkein tyypillisimmin peruuttaessa. Peruutuskolarin riskiä olisi kuitenkin helppo pienentää jo parkkipaikalle saavuttaessa.

Omaa ja muiden turvallisuutta voi pysäköintivaiheessa edistää parhaiten ajamalla niin sanottuun palomiesparkkiin.

Lähteet: EasyPark, Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat