Jarmo Lindberg: Tietovuoto kertoo Yhdysvaltain tiedustelukyvyn olevan erinomaisella tasolla – MTV seurasi sotaa

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 11. huhtikuuta 2023.

 • Venäjä ja Ukraina vaihtoivat keskenään yli 200 vankia
 • Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon
 • Pentagon-vuoto paljastaa Etelä-Korean viranomaisten harkinneen Yhdysvaltojen pyyntöä toimittaa Ukrainalle ampumatarvikkeita
 • NY Times: Pentagon-vuodot paljastavat USA:n tietävän Venäjän armeijan suunnitelmista ja vakoilevan Ukrainaakin
 • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä: "Kevät on tulossa"
 • EU-komission puheenjohtajan Von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
 • Kiinan presidentti: Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä
 • Brittitiedustelu: Wagner ja Venäjän armeija ovat ehkä lopettaneet kiistelynsä
 • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.15: Mitä Pentagonin asiakirjavuodoista tiedetään, Jarmo Lindberg?

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

Mikä tässä asiakirjavuodossa oli se arkaluontoisin ja merkittävin asia, joka pakottaa Ukrainaa muuttamaan sotataktiikoitaan?

– Esimerkiksi se on paljastettu, että mitä aseita Ukrainalle on luovutettu, mitä puutteita Ukrainan ilmapuolustuksessa on sekä pataljoonien määriä… nämä saattavat olla konkreettisia asioita, jotka vaikuttavat Ukrainan suunnitteilla olevaan kevätoperaatioon, taustoitti Puolustusvoimain entinen komentaja ja nykyinen Kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg Kymmenen uutisissa.

Miten vuodetut tiedot voivat vaikuttaa koko sodan kulkuun?

– Esimerkiksi, jos Venäjän hyökkäyskyvystä tiedetään niin tarkkaan, että milloin se on suunnitellut hyökkäävänsä eri järjestelmiin, ja mikä on se tarkka kohde… niin nythän ne tietävät, että mistä lähteä purkamaan ja perkaamaan sitä omaa järjestelmäänsä. Tämä parantaa jatkossa tietysti Venäjän mahdollisuuksia sodankäyntiin.

Mistä se johtuu, että osia tiedoista on jo peukaloitu? Tiedoissa on vääristeltyjä lukuja.

– Nehän ovat olleet jo joitakin viikkoja verkossa näkösällä, niin siellä on käyty editoimassa tietoja näyttämään Venäjän kannalta paremmaksi.

Lindberg uskoo mieluummin niin, että tietoja on peukaloitu vasta vuotamisen jälkeen. Hän kuitenkin painottaa, että varmuutta asiasta ei ole.

Mikä voisi olla motiivi?

– Maksimaalinen haitta Yhdysvalloille, kun paljastuu, että kumppanimaitakin on vakoiltu. Teko kohdistuu selvästi Yhdysvaltoja vastaan, mutta myös Ukrainaa.

Mitä vuoto paljastaa Yhdysvaltojen tiedustelukyvystä?

– Se kertoo sen, että kuuntelu- ja henkilötiedustelukyky on erinomaisella tasolla. Se on varmasti vavahduttanut venäläiset. Mutta ennen kuin vuotaja saadaan selville niin, Yhdysvalloilla on kiire saada tilkittyä reikä, sillä emmehän tiedä, että tuleeko vuotoja vielä lisää.

22.24: Britannian puolustusministeriö varoittaa Pentagonin vuodettujen asiakirjojen olevan "epätarkkoja" 

Britannian puolustusministeriö varoittaa yhdysvaltalaisiksi tiedusteluasiakirjoiksi väitettyjen asiakirjojen olevan "epätarkkoja". Britannian puolustusministeriö julkaisi varoituksen Twitterissä

– Lukijoiden tulisi varoa uskomasta väitteitä, joilla mahdollisesti levitetään disinformaatiota, tviitissä kerrotaan. 

21.02: Kanadalta uusi aseapupaketti Ukrainalle

Kanada lähettää Ukrainalle uuden aseapupaketin, kertoo maan pääministeri Justin Trudeau.

Aseapupaketti sisältää 21 000 rynnäkkökivääriä, 38 konekivääriä sekä 2,4 miljoonaa patruunaa niihin. Lisäksi Kanada asettaa pakotteita 14 venäläiselle henkilölle sekä 34 taholle.

Kanada suunnittelee myös asettavansa pakotteita yhdeksälle Valko-Venäjän rahoitussektoriin sidoksissa olevalle taholle.

19.40: Venäjä väittää hallitsevansa Bahmutista yli 80 prosenttia – Ukraina kiistää

Venäjän palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että Wagner on vallannut Bahmutista yli 80 prosenttia. Ukrainan asevoimien tiedottaja Serhii Tsherevatji kiistää väitteen.

– Prigozhinin lausunto ei pidä paikkaansa, Tsherevatji sanoo.

Tsherevatji perustelee asiaa sillä, että on saanut ensikäden tietoa kaupunkia puolustavalta prikaatin komentajalta. Ukraina puolestaan sanoo, että maan armeija hallitsee Bahmutista huomattavasti suurempaa alueellista osuutta kuin mitä Venäjä väittää.

Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja The Guardian.

19.06: Uutissuomalainen: Puolustusministeriö vastasi Ukrainan neuvottelukutsuun Suomen Hornet-hävittäjistä

Suomen puolustusministeriö on vastannut Ukrainan esittämään neuvottelukutsuun, joka koski Suomen Hornet-hävittäjiä, kertoi Uutissuomalainen tiistaina.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Uutissuomalaiselle, että hävittäjät ovat Suomen Puolustusvoimien käytössä tulevat vuodet, minkä jälkeen niiden noin kolmen vuosikymmenen elinkaari päättyy.

Hänen mukaansa keskustelu koneiden mahdollisesta siirrosta ulkomaille ei ole ajankohtainen. Kaikkonen sanoo, että vastaus on annettu viime viikolla.

Ukraina lähestyi maaliskuussa puolustusministeriötä ja toivoi keskusteluita Suomen Hornet-kalustosta ja siitä, voisiko Ukraina saada niitä käyttöönsä jollain aikavälillä. (STT)

18.53: Venäjä on perustamassa sotilaiden sähköistä kutsuntajärjestelmää, joka estäisi asevelvollisten joukkopaon

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi tiistaina sotilaiden sähköisen kutsuntakirjeen käyttöönoton. Uuden käytännön arvioidaan helpottavan huomattavasti sotilaiden mobilisoimista Ukrainan sotaan sekä estävän asevelvollisten joukkopaon Venäjältä.

Brittilehti Guardianin mukaan asevelvollisuuspaperit Venäjällä on tähän mennessä pitänyt toimittaa saajalle henkilökohtaisesti armeijan paikallisesta kutsuntatoimistosta tai työnantajalta. Kymmenettuhannet venäläismiehet ovat aiemmin onnistuneet välttämään kutsuntakirjeen ja paenneet ulkomaille.

Uudessa järjestelmässä pakeneminen vaikeutuisi. Jos sähköisen kutsuntakirjeen saanut ei ilmoittaudu kutsuntatoimistoon, häneltä kielletään automaattisesti ulkomaille matkustaminen, Guardian kertoi tiistaina.

Asepalvelus on Venäjällä pakollinen 18–27-vuotiaille miehille. Duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Andrei Kartapolovin mukaan uudet säännöt eivät koske ainoastaan varusmiehiä vaan kaikkia asevelvollisia miehiä.

– Kutsuntakirje katsotaan vastaanotetuksi siitä hetkestä lähtien, kun se on lähetetty asevelvollisen henkilökohtaiselle tilille, Kartapolov sanoi ennen äänestystä televisiossa AFP:n mukaan.

(STT)

15.10: CNN: Kreml ei peräänny syytöksistä yhdysvaltalaistoimittajaa vastaan

Kreml pitää CNN:n mukaan kiinni väitteestään, että Venäjällä pidätetty Wall Street Journalin kirjeenvaihtaja Evan Gershkovich on rikkonut maan lakeja. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov otti kantaa asiaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi Gershkovichin tulleen kiinniotetuksi väärin perustein

Peskovin mukaan toimittaja olisi jäänyt kiinni ”rysän päältä”. Gershkovich itse on kiistänyt syytökset. 

12.57: Yli 11 miljoonaa ukrainalaista ylittänyt Puolan rajan sodan aikana

Puolan pysyvä edustusto Euroopan Unionissa kertoo Twitterissä yli 11 miljoonan ukrainalaisen ylittäneen Puolan ja Ukrainan välisen rajan sodan aikana. 

Puolan edustuston mukaan noin 87 prosenttia rajan ylittäneistä on ollut naisia ja lapsia. 

– Kaikki sotaa pakenevat saavat suojaa ja kaiken tarvitsemansa avun Puolassa, tviitissä kerrotaan.

12.34: Venäjän maahanlaskujoukkoja järjestetään uudelleen, arvioi Britannian puolustusministeriö

Venäjän maahanlaskujoukot (VDV) ovat järjestäytymässä uudelleen ja samalla ne ovat saaneet uutta kalustoa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Maahanlaskujoukkojen käyttöön on saatu termobaarisia raketinheitinjärjestelmiä eli raskaita raketinheittimiä, joita on jo ollut käytössä Venäjän erikoisjoukoilla.

Termobaariset aseet tuottavat voimakkaan lämpö- ja painevaikutuksen osuma-alueelleen ja ovat hyvin tehokkaita esimerkiksi asutuskeskuksissa käytävissä taisteluissa.

Maahanlaskujoukot ovat puolustusministeriön mukaan kärsineet raskaita tappiota sodan aikana, joten raketinheittimien käyttöönotto viittaa sen mukaan juuri joukkojen järjestämiseen uudelleen. (STT)

12.05: Pentagonista vuodetut asiakirjat paljastavat: Egypti aikoi valmistaa ja lahjoittaa Venäjälle salassa 40 000 rakettia

Egyptin presidentti suunnitteli helmikuussa lahjoittavansa Venäjälle raketteja

Egyptin presidentti Abdel Fatah El-Sisi, joka on yksi Amerikan lähimmistä liittolaisista Lähi-idässä, määräsi äskettäin alaisiaan valmistamaan jopa 40 000 rakettia salakuljetukseen Venäjälle. Sisi valmisteli aseapua salassa länsimailta "välttääkseen ongelmia lännen kanssa". Asia paljastui Pentagonin vuodetuista tiedusteluasiakirjoista.

Yksi osuus vuodetusta dokumentista summaa osan keskustelua, jonka Sisi on väitetysti käynyt yhdessä joidenkin armeijan korkeiden virkamiesten välillä. Keskustelussa Sisi viittasi aikeeseen toimittaa Venäjälle tykistön ammuksia ja ruutia ja käskee virkamiehiä pitämään sekä rakettien tuotannon että kuljetuksen salassa välttääkseen ongelmat lännen kanssa. Sekä Ukrainan että Venäjän on raportoitu kärsivän ammuspulasta.

Asiasta kirjoittaa Washington Post, joka sai dokumentin haltuunsa Discordin kautta. Discord on sosiaalinen media.

11.07: Ukrainan pääministeri saapui vierailulle Kanadaan

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kertoo Twitterissä saapuneensa vierailulle Kanadaan. Shmyhal tapaa Kanadan pääministerin Justin Trudeaun.

CNN:n mukaan Shmyhal on kertonut Kanadan olleen ensimmäisten maiden joukossa tukemassa Ukrainaa.

10.27: ISW: Venäjä saanut aluevoittoja Bahmutissa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoo Venäjän saavuttaneen aluevoittoja Bahmutissa. ISW uskoo kuitenkin Venäjän kärsivän alueella suuria tappioita.

ISW kertoo myös palkka-armeija Wagnerin syyllistyvän sotarikoksiin mestaamalla ukrainalaisia sotilaita Bahmutissa.

Venäläiset sosiaalisen median käyttäjät ovat ISW:n mukaan julkaisseet kuvamateriaalia, jonka väitetään näyttävän ukrainalaiselle sotilaalle kuuluvan pään jäänteitä seipääseen kiinnitettynä Bahmutissa.

Vastaavanlaista tapahtui myös Luhanskin alueella Popasnassa, jossa Wagnerin joukot olivat vuoden 2022 keväällä ja kesällä.

Geneven yleissopimus kieltää kuolleiden ruumiiden silpomisen ja tuhoamisen sodassa.

6:30 Ukraina muuttaa sotilaallisia suunnitelmiaan Pentagonin vuodon vuoksi

Ukrainan on täytynyt muuttaa joitain sotilaallisia suunnitelmiaan erittäin salaisten Pentagonin asiakirjoja vuodettua julkisuuteen. Uutistoimisto CNN tarkasti 53 vuotanutta asiakirjaa. Kaikki asiakirjat on laadittu helmikuun puolivälin ja maaliskuun alun välillä.

Yksi asiakirja paljastaa, että Yhdysvallat on vakoillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia. Se ei ole yllättävää, mutta Ukrainan viranomaiset ovat hyvin turhautuneita vuodosta.

Maanantai 10.4.

23.42: Miljardööri Richard Branson tavannut presidentti Zelenskyin

Miljardööri Richard Branson on tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa tänään. Bransonista tuli uusi lähettiläs Ukrainan UNITED24-varainkeruuohjelmaan.

Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Zelenskyi kiitti Bransonia tämän tuesta toteamalla olevan erittäin tärkeää, että kuuluisat ja vaikutusvaltaiset henkilöt liittyvät mukaan ohjelmaan. Zelenskyin mukaan yksi tärkeitä tavoitteita on pitää mailman huomio Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Branson totesi tavanneensa matkallaan Kiovaan Lvivissä sotilaan, joka oli menettänyt kummatkin kätensä ja toisen jalkansa. Bransonin mukaan sotilas oli silti positiivisella mielellä. Branson tapasi Zelenskyin viimeksi kesäkuussa.

21.46: Pentagonin mukaan asiakirjavuoto on erittäin vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle

Arkaluontoisten yhdysvaltalaisasiakirjojen vuoto on Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan erittäin vakava uhka maan kansalliselle turvallisuudelle. Ministeriön edustajan mukaan tilanteessa on myös disinformaation leviämisen riski.

Oikeusministeriö tutkii asiakirjavuotoa, johon näyttää sisältyvän arvioita ja tiedustelutietoa Venäjästä ja Ukrainasta sekä arkaluontoisia analyysejä Yhdysvaltojen liittolaisista. Puolustusministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiakirjojen aitoutta.

Osa asiakirjoista on saattanut levitä netissä jo viikkojen ajan ennen kuin ne alkoivat viime viikolla saada huomiota mediassa.

19.18: Liikekannallepanoa vastustanut kaksikko sai Venäjällä 19 vuoden vankeustuomiot

Venäläinen tuomioistuin on tuominnut kaksi entistä julkishallinnon työntekijää 19 vuoden vankeusrangaistuksiin näiden toimista Venäjä liikekannallepanoa vastustavan mielenosoituksen yhteydessä. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Tuomittujen kerrotaan rikkoneen Tsheljabinskin alueella Bakalin kaupungissa kaupungintalon ikkunan ja heittäneen rakennuksen sisälle Molotovin cocktaileja, minkä seurauksena heitä syytettiin terrorismista. Kukaan ei vahingoittunut tilanteessa, eikä rakennukselle aiheutunut mittavia vahinkoja.

Toinen tuomittu on entinen kansalliskaartin viranomainen, ja toinen työskenteli aiemmin hätätilaministeriössä. Uutistoimisto Tass kertoo, että sotatuomioistuimen mukaan he syyllistyivät terroritekoon osana järjestäytynyttä ryhmää.

Tuomitut eivät kieltäneet tekoaan, mutta kiistivät syyllistyneensä terrorismiin. He kertoivat vain haluavansa vastustaa sotaa Ukrainassa.

Rangaistus on kovin, joka vastaavista teoista on tähän asti annettu. 

19.16: New York Times: Vuodetut yhdysvaltalaisasiakirjat maalaavat synkkää kuvaa Ukrainan ilmatorjunnan tilasta

Vuodetut yhdysvaltalaiset asiakirjat maalaavat synkkää kuvaa Ukrainan ilmatorjunnan tilasta. Ilman merkittävää lisäammusten määrää Ukrainan koko ilmapuolustusverkosto voi Yhdysvaltain viranomaisten ja vuotaneiden asiakirjojen mukaan murtua, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Hyökkäyksen alkuaikoina venäläiset lentokoneet tekivät satoja taistelulentoja Ukrainassa. Venäläiskoneiden merkitystä ovat kuitenkin heikentäneet virhelaskelmat Venäjän strategiassa ja se, miten Ukrainan sotakoneet ja ilmapuolustus selvisivät hyökkäyksen alkuvaiheista. Tämä esti Moskovaa ottamasta ilmatilaa haltuunsa Ukrainan yllä ja pakotti Venäjän vetämään ison osan ilmavoimistaan pois taisteluista.

Nyt Yhdysvaltain puolustusviranomaiset ovat huolissaan siitä, että Venäjän hyökkäykset tyhjentävät Ukrainan varastot ohjuksista, joita maa käyttää puolustuksessaan.

Jos näin käy, Venäjä voisi katsoa, että sen on turvallista lähettää hävittäjänsä ja pommikoneensa takaisin ilmaan, sanovat viranomaiset. Tämä voi puolestaan uhata muuttaa sodan kulkua.

19.02: Venäjä ja Ukraina suorittavat keskenään yli 200 vangin vaihdon

Venäjän puolustusministeriö tiedottaa, että 106 venäläistä sotilasta palautetaan Moskovaan maanantaina. Ukrainan presidentin kanslian tiedottaja Andriy Yermak kertoi Telegramissa, että vaihdossa takaisin Ukrainaan palautetaan yhteensä sata ukrainalaista vankia.

Ukrainalaisista vangeista 20 on miehiä ja 20 naisia tiedotteen mukaan. Yermakin mukaan mahdollisesti jopa puolet kyseisistä vangeista ovat vakavasti loukkaantuneita ja sairaita. Osaa heistä on myös kidutettu. Nuorimmat heistä ovat 19-vuotiaita.

Ukrainan vankien joukossa on Mariupolia ja kaupungissa sijainnutta Azovstalin metallitehdasta puolustaneita sotilaita, jotka vangittiin sodan alkupuolella. 

Venäjä ja Ukraina ovat suorittaneet ajoittaisia vanginvaihtoja helmikuusta 2022 alkaen.

Lähteet: CNN, Reuters

18.20: Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon

Kremlin edustaja Dmitry Peskov kiistää syytteet, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelut tai venäjämieliset toimijat olisivat olleet tekemissä massiivisen Pentagon-asiakirjavuodon kanssa. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Peskov kritisoi lehidstötilaisuudessa "taipumuksen syyttää Venäjää kaikesta". Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että dokumenteissa esitetyt väitteet Yhdysvaltojen toteuttamasta salakuuntelemisesta pitävät paikkansa. 

Dokumenteissa väitetään muun muassa, että Yhdysvallat ovat salakuunnellut liittolaisiaan, esimerkiksi Israelia.

Yhdysvallat on myöntäneet osan dokumenteista olevan aitoja. 

17.45: Pentagon-vuoto paljastaa Etelä-Korean viranomaisten harkinneen Yhdysvaltojen pyyntöä toimittaa Ukrainalle ampumatarvikkeita maan linjauksia kiertämällä

Pentagon-vuodossa on CNN:n mukaan paljastunut, että kaksi korkea-arvoista Etelä-Korean turvallisuusviranomaista on keskustellut Yhdysvaltojen pyynnöstä toimittaa ammuksia ja ampumatarvikkeita Ukrainalle.

Asiakirjassa keskustelua on kuvailtu yksityiskohtaisesti. Turvallisuusviranomaiset olivat keskustelleet siitä, että tarvikkeiden myyminen Ukrainalle rikkoisi Etelä-Korean linjaa olla lahjoittamatta aseita sotaa käyville maille. Asiakirjan mukaan viranomaiset olivat pohtineet vaihtoehtoa kiertää sääntöä myymällä tarvikkeet Puolalle. 

Paljastus on aiheuttanut jo keskustelua ja kriittisiä reaktioita maassa. Etelä-Korean presidentin kanslia on kertonut aikovansa "käydä tarpeellisia keskusteluita Yhdysvaltojen kanssa" koskien väitteitä.

Tiedotteen mukaan Etelä-Korean käytäntö olla toimittamatta ampumatarvikkeita pysyy muuttumattomana. 

17.24: Ukrainalaiskenraali Bahmutista: "Vihollinen muuttanut toimintaansa kohti poltetun maan taktiikkaa"

Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiään itärintaman kaupunkeihin Ukrainassa. Venäjä on iskenyt voimakkaasti ukrainalaisten asemiin muun muassa Bahmutin kaupungissa. Iskuja on tehty ilmaiskuina ja tykistökeskityksinä.

– Vihollinen on muuttanut toimintaansa kohti poltetun maan taktiikkaa. Se tuhoaa rakennuksia ja asemia ilmaiskuilla ja tykistön avulla, kertoo Ukrainan maajoukkojen kenraali Oleksandr Syrskyi Bahmutin tilanteesta.

Ukrainan viranomaiset eivät myönnä, että Ukraina olisi muuttamassa uumoiltuun vastahyökkäykseensä liittyviä suunnitelmia Pentagonin asiakirjavuodon seurauksena.

12.25: CNN: Ukrainan oli muutettava sotilaallisia suunnitelmiaan Pentagonin asiakirjavuodon jälkeen

Lähde Volodymyr Zelenskyin lähipiiristä kertoo, että Ukraina joutui muuttamaan sotilaallisia suunnitelmiaan massiivisen Pentagon-asiakirjavuodon jälkeen. Pentagon on Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintoelin. 

Yksi tietoliikennettä ja signaalitiedustelua käsittelevistä asiakirjoista paljastaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdotti Luoteis-Venäjällä Rostovin hallintoalueella sijaitseviin sotilassijoituksiin iskemistä. Iskut oltaisiin tehty miehittämättömillä lentoaluksilla, sillä Ukrainalla ei ole pitkän kantaman aseita, joilla pystyisi tekemään iskuja niin kauas.

Mariupolin ja Rostovin alueen välimatka on noin 180 kilometria. 

Yhdysvallat on kertonut julkisesti, että ei tahdo antaa Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia vedoten pelkoon, että Ukraina hyökkäisi Venäjän sisämaalle Kiovasta. Ukraina on tosin luvannut, ettei käyttäisi Yhdysvallalta saatuja aseita tähän käyttöön.

Mykhailo Podolyak, neuvonantaja Ukrainan presidentinkansliasta, kertoi perjantaina Telegram-viestintäpalvelussa, että uskoo vuotaneiden dokumenttien olevan epäaitoja. Hänen mukaansa dokumentit perustuvat Venäjän levittämään disinformaatioon Ukrainasta, ja että niillä ei ole mitään tekemistä maan oikeiden sotasuunnitelmien kanssa.

Lähde: CNN

5.20: Runsaat parituhatta ukrainalaista haki Suomesta kotikuntaa maaliskuussa – määrä jäi odotettua pienemmäksi

Ukrainasta sotaa pakoon lähteneistä noin 2  400 on hakenut Suomesta kotikuntaa maaliskuun aikana, kerrotaan Digi- ja väestötietovirastosta STT:lle.

Virastossa oli valmistauduttu huomattavasti suurempaan määrään kotikuntahakemuksia. Viraston tiedossa ei ole, miksi määrä jäi odotettua pienemmäksi.

Ukrainasta paenneet ovat voineet hakea Suomesta kotikuntaa maaliskuusta alkaen. Edellytyksenä on vuoden oleskelu Suomessa.

Digi- ja väestötietovirastolla ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa siitä, mistä päin Suomea ukrainalaiset hakivat kotikuntaa maaliskuussa.

20.34: Ukrainalainen sotilas: "Bahmutissa helvetti irti"

Ukrainan asevoimien tiedottajan Serhiy Cherevatyn mukaan taistelut Bahmutin kaupungissa ovat vaikeita, koska vihollinen on siellä niin lähellä.

Cherevaty kertoi Ukrainan television haastattelussa, että huoltoyhteys kaupunkiin on kuitenkin edelleen auki ja Ukrainan joukot ovat pitäneet asemansa. Haastattelusta uutisoi uutiskanava CNN.

– Toimitamme Bahmutiin ammuksia, ruokaa ja varusteita ja samalla kuljetamme sieltä haavoittuneita pois, Cherevaty sanoo.

– Bahmutissa on helvetti valloillaan. Pidämme yllä kaupungin oikean sivustan puolustusta. Vihollisen tykistö ampuu tauotta ja ilmatoiminta on jatkuvaa, kertoo ukrainalainen sotilas Yuriy Syrotyuk televisiohaastattelussa.

– Nyt on erittäin vaikeaa, koska Venäjän tykistö ja tankit ovat tulleet niin lähelle. He yrittävät ampua kaikkea. Bahmutissa vihollisella ei ole pulaa sotilaista tai ampumatarvikkeista, Syrotyuk jatkaa.

15:29: Venäjä tuli, tuhosi ja lähti: Muistoksi Katerynan kotikylään jäi miinoja, jotka silpovat raajat

Ukrainan pinta-alasta noin kuudennes arvioidaan vaaralliseksi miinojen tai räjähtämättömien ammusten takia, sanoo sotataidon laitoksen opettaja Rauli Kortet Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Kiovan länsipuolella sijaitseva Mylan kylä joutui hyökkäyssodan alkuviikkoina, helmikuun 2022 lopulla venäläisten sotatoimien kohteeksi.

Reilu vuosi myöhemmin Kateryna Papina seisoo asuintalonsa katolla ja osoittaa lännen suuntaan, missä paistaa vihreä huoltoaseman kyltti. Sieltä venäläisten tankit tulittivat kylää.

Myla sijaitsee Zhytomyrin valtatien varrella. Tietä pitkin venäläissotilaat yrittivät Kiovaan. Moni kylän talo on vielä vuoden jälkeen, maaliskuussa 2023, pahoin hajalla. Niin on myös Papinan kotitalo.

Tiilirakenteisessa kerrostalossa oli aikanaan asuntoja kuudessa tasossa. Nyt kuudennen kerroksen lattia toimii talon kattona ja suurin osa asukkaista asuu Papinan tavoin kolmessa ensimmäisessä kerroksessa. Viides kerros vaurioitui tulituksen aiheuttamassa tulipalossa, ja siellä asuu vain yksi perhe.

– Heillä ei ole paikkaa, mihin mennä. Muuten ihmiset eivät asu siellä.

14.59: Epäonnistunut maihinnousu: Ukrainalaislähteet paljastavat medialle maan yrittäneen vallata Zaporizhzhjan ydinvoimalan 600 sotilaalla 

Ukrainan sotilas- ja tiedustelulähteet ovat paljastaneet brittilehti The Timesille Ukrainan yrittäneen maihinnousua Dneprjoen itärannalle viime lokakuun 19. päivänä. 

Epäonnistuneen maihinnousuyrityksen väitetty tavoite oli vallata Venäjältä takaisin Zaporizhzhjan ydinvoimala, jonka kunnosta ja turvallisuudesta eri toimijat ovat olleet jatkuvasti huolissaan pitkin sotaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on tehnyt Venäjän miehittämään ydinvoimalaan useita tarkastuskäyntejä.

Venäjää on syytetty ydinvoima-alueen käyttämisestä sotilastukikohtana. Venäjä taas on väittänyt Ukrainan iskuillaan uhkaavan ydinvoimalan turvallisuutta.

Epäonnistuneeseen maihinnousuyritykseen osallistui noin 600 sotilasta ja 30 panssaroitua venettä, ukrainalaislähteet kertovat The Timesille.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

  Uusimmat