USA:n kenraali: "Ukrainan armeijalla on heikkouksia, joista en halua puhua"

Yhdysvaltain ja Ukrainan yhdessä tekemien mallinnusten mukaan Ukrainan armeijan yleistilanne on hyvä, sanoo Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher Cavoli.

Kenraali Cavoli antoi lausuntonsa Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitealle, joka vastaa puolustusministeriön rahoituksesta. Cavolin lausunnoista uutisoi muun muassa CNN.

Huomiota herättävästi Cavoli myönsi, että Ukrainan armeijalla on omat ongelmansa.

– Heillä (Ukrainan armeijalla) on joitain heikkouksia, joista en halua puhua julkisesti, Cavoli totesi.

Tarkemman arvion puutteen syytä ei tarvitse erityisesti arvailla. Tiedossa on, että Ukraina ja Yhdysvallat ovat Venäjän suurhyökkäyksen aikana tehneet laajaa yhteistyötä.

Yhdysvallat on tarjonnut Ukrainalle muun muassa aseapua ja tiedustelutietoa. Lisäksi maat ovat tehneet yhdessä sotapelejä, jotka ovat käytännössä yrityksiä simuloida esimerkiksi hyökkäysoperaatioita etukäteen.

Yhdysvaltain Ukrainalle antama tiedustelutieto on vuodettujen Pentagon-asiakirjojen mukaan ollut hyvin tarkkaa. Yhdysvallat on papereiden mukaan välittänyt Ukrainalle tietoa muun muassa Venäjän tarkoista hyökkäysajankohdista ja -paikoista.

Venäjä on syytöksissään katsonut, että Yhdysvallat ja muut Ukrainaa tukevat valtiot käytännössä sotivat Venäjää vastaan.

– Olemme luottavaisia heidän kykyynsä yllättää ja myös muissa asioissa. Olemme tietysti tehneet heidän (Ukrainan) kanssaan yhteistyötä näiden asioiden parissa, Cavoli sanoo.

Ukrainan todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksen uskotaan alkavan keväällä tai alkukesästä. Sen todennäköisimpänä suuntana on pidetty Etelä-Ukrainaa.

Viime aikoina vastahyökkäyksen alkua vähän väliä julistava huhumylly on käynyt ylikierroksilla parikin kertaa.

Ensin ukrainalaisviranomainen totesi, että Ukraina on aloittanut vastahyökkäystoimien valmistelun. Tämä onnistuttiin joissain medioissakin vääntämään sellaiseen muotoon, että Ukraina on julistanut vastahyökkäyksen alkaneeksi. Äskettäin ukrainalaisjoukkojen kerrottiin tehneen pistoiskuja Dneprjoen yli, mikä niin ikään villitsi spekuloijia.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

USA:n tiedustelu ennusti pattitilannetta

Kenraali Cavolin kommentteja voi pitää jonkinlaisena Yhdysvaltain julkisena lausuntona Ukrainan vastahyökkäyskyvystä. Tämä ei tarkoita sitä, että ne olisivat Yhdysvaltain todellinen näkemys.

Viime kesänä yhdysvaltalaisviranomaiset jakoivat eritoten amerikkalaismedioiden kautta niin sanottuja paljastuksia, jotka jälkiviisaasti katsottuna olivat lähinnä Venäjän hämäämistä.

Pentagon-asiakirjojen vuodot antoivat jokseenkin toisenlaisen kuvan Ukrainan vastahyökkäyskuvasta kuin mitä kenraali Cavoli maalaili.

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Ukrainalla on ongelmia kasata merkittävään menestykseen kykenevät vastahyökkäysjoukot, selviää helmi-maaliskuulle päivätyistä asiakirjoista.

Yhdysvaltalaistiedustelu ennustikin, että sota ajautuu pattitilanteeseen. Tiedossa ei ole, onko arvio sittemmin muuttunut.

Julkisesti Ukrainan tukijavaltioiden johtajat ovat todenneet, että sodan pitää päättyä ehdoilla, jotka sopivat Ukrainalle. Kiova taas on todennut, että se haluaa takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin niemimaan.

Yhdysvallat on sanonut, että ainakin osa vuodetuista Pentagon-asiakirjoista on aitoja. Venäjän mukaan valokuvatut dokumentit osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Venäjä on myös väittänyt, että dokumentit saattavat olla tahallinen harhautus.

Ukrainan puolustusministeri arvioi Pentagonin asiakirjavuotojen sisältävän sekoituksen oikeita ja vääriä tietoja.

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Ukrainan mukaan videolla sen lennokki tuhoaa Venäjän raskaan raketinheitinjärjestelmän. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Kenraalin arvio Venäjän armeijan kunnosta

Kenraali Cavoli arvioi samassa komiteaistunnossa myös Venäjän armeijan nykytilaa.

Raskaista miehistö- ja kalustotappioista huolimatta Cavolin mukaan Venäjän armeijan maavoimat ovat heikentyneet sodassa vain "jonkin verran".

– (Venäjän maavoimat) ovat suuremmat nyt kuin ne olivat sodan alussa, Cavoli jatkoi.

Kenraali Cavoli myös totesi, että Venäjän ilmavoimat ovat kärsineet "hyvin vähän". Yhdysvaltain julkisen arvion mukaan Venäjä on menettänyt 80 sotilaslentokonetta.

– Heillä on jäljellä 1 000 hävittäjää ja pommittajaa. Merivoimat ovat menettäneet yhden laivan, Cavoli sanoo.

Tuo yksi laiva oli tunnetusti Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskva, jonka uppoamisen Venäjä pyrki aluksi pimittämään.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Venäjän armeijan laatu on kysymysmerkki

Venäjän armeijan koko loikkasi viime vuoden lopulla aloitetun, "osittaiseksi" kuvaillun liikekannallepanon myötä.

Osittain näistä sotilaista koostetuilla yksiköillä Venäjä aloitti alkuvuodesta laajan hyökkäyksen Itä-Ukrainassa, jonka tuloksia on kuvailtu lähinnä marginaalisiksi.

Selvää onkin, ettei armeijan tehoa määritä ainoastaan sen koko. Kovien tappioiden myötä venäläissotilaiden keskimääräinen koulutustaso on tippunut, minkä lisäksi heidän on raportoitu kärsivän ainakin paikoin ammuspulasta. Venäjä on lisäksi joutunut ottamaan käyttöön yhä vanhempaa kalustoa.

Esimerkiksi Venäjän panssarivaunutappioiden lähempi tarkastelu on osoittanut, että maan armeijan nykyaikaistaminen oli alun alkaenkin ainakin jossain määrin myytti, jota Kreml on pönkittänyt, ja jota moni länsimainen sotilasasiantuntijakin toisteli faktana ennen Venäjän suurhyökkäystä.

Ukrainalaiset etenivät venäläisten juoksuhautoihin – seurauksena aseista riisuminen 2:14
Videolla juoksuhaudassa vaihdetaan laukauksia ja heitetään kranaatteja. Taistelu päätyy Venäjän antautumiseen. Ukrainan armeija julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat