Miljardööri Richard Branson tavannut presidentti Zelenskyin Kiovassa – MTV seurasi sotaa

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
Katso myös: “Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 10. huhtikuuta 2023.

 • Venäjä ja Ukraina vaihtoivat keskenään yli 200 vankia
 • Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon
 • Pentagon-vuoto paljastaa Etelä-Korean viranomaisten harkinneen Yhdysvaltojen pyyntöä toimittaa Ukrainalle ampumatarvikkeita

 • NY Times: Pentagon-vuodot paljastavat USA:n tietävän Venäjän armeijan suunnitelmista ja vakoilevan Ukrainaakin

 • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä: "Kevät on tulossa"
 • EU-komission puheenjohtajan Von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
 • Kiinan presidentti: Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä
 • Brittitiedustelu: Wagner ja Venäjän armeija ovat ehkä lopettaneet kiistelynsä
 • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.42: Miljardööri Richard Branson tavannut presidentti Zelenskyin

Miljardööri Richard Branson on tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa tänään. Bransonista tuli uusi lähettiläs Ukrainan UNITED24-varainkeruuohjelmaan.

Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Zelenskyi kiitti Bransonia tämän tuesta toteamalla olevan erittäin tärkeää, että kuuluisat ja vaikutusvaltaiset henkilöt liittyvät mukaan ohjelmaan. Zelenskyin mukaan yksi tärkeitä tavoitteita on pitää mailman huomio Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Branson totesi tavanneensa matkallaan Kiovaan Lvivissä sotilaan, joka oli menettänyt kummatkin kätensä ja toisen jalkansa. Bransonin mukaan sotilas oli silti positiivisella mielellä. Branson tapasi Zelenskyin viimeksi kesäkuussa.

21.46: Pentagonin mukaan asiakirjavuoto on erittäin vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle

Arkaluontoisten yhdysvaltalaisasiakirjojen vuoto on Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan erittäin vakava uhka maan kansalliselle turvallisuudelle. Ministeriön edustajan mukaan tilanteessa on myös disinformaation leviämisen riski.

Oikeusministeriö tutkii asiakirjavuotoa, johon näyttää sisältyvän arvioita ja tiedustelutietoa Venäjästä ja Ukrainasta sekä arkaluontoisia analyysejä Yhdysvaltojen liittolaisista. Puolustusministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiakirjojen aitoutta.

Osa asiakirjoista on saattanut levitä netissä jo viikkojen ajan ennen kuin ne alkoivat viime viikolla saada huomiota mediassa.

19.18: Liikekannallepanoa vastustanut kaksikko sai Venäjällä 19 vuoden vankeustuomiot

Venäläinen tuomioistuin on tuominnut kaksi entistä julkishallinnon työntekijää 19 vuoden vankeusrangaistuksiin näiden toimista Venäjä liikekannallepanoa vastustavan mielenosoituksen yhteydessä. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Tuomittujen kerrotaan rikkoneen Tsheljabinskin alueella Bakalin kaupungissa kaupungintalon ikkunan ja heittäneen rakennuksen sisälle Molotovin cocktaileja, minkä seurauksena heitä syytettiin terrorismista. Kukaan ei vahingoittunut tilanteessa, eikä rakennukselle aiheutunut mittavia vahinkoja.

Toinen tuomittu on entinen kansalliskaartin viranomainen, ja toinen työskenteli aiemmin hätätilaministeriössä. Uutistoimisto Tass kertoo, että sotatuomioistuimen mukaan he syyllistyivät terroritekoon osana järjestäytynyttä ryhmää.

Tuomitut eivät kieltäneet tekoaan, mutta kiistivät syyllistyneensä terrorismiin. He kertoivat vain haluavansa vastustaa sotaa Ukrainassa.

Rangaistus on kovin, joka vastaavista teoista on tähän asti annettu. 

19.16: New York Times: Vuodetut yhdysvaltalaisasiakirjat maalaavat synkkää kuvaa Ukrainan ilmatorjunnan tilasta

Vuodetut yhdysvaltalaiset asiakirjat maalaavat synkkää kuvaa Ukrainan ilmatorjunnan tilasta. Ilman merkittävää lisäammusten määrää Ukrainan koko ilmapuolustusverkosto voi Yhdysvaltain viranomaisten ja vuotaneiden asiakirjojen mukaan murtua, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Hyökkäyksen alkuaikoina venäläiset lentokoneet tekivät satoja taistelulentoja Ukrainassa. Venäläiskoneiden merkitystä ovat kuitenkin heikentäneet virhelaskelmat Venäjän strategiassa ja se, miten Ukrainan sotakoneet ja ilmapuolustus selvisivät hyökkäyksen alkuvaiheista. Tämä esti Moskovaa ottamasta ilmatilaa haltuunsa Ukrainan yllä ja pakotti Venäjän vetämään ison osan ilmavoimistaan pois taisteluista.

Nyt Yhdysvaltain puolustusviranomaiset ovat huolissaan siitä, että Venäjän hyökkäykset tyhjentävät Ukrainan varastot ohjuksista, joita maa käyttää puolustuksessaan.

Jos näin käy, Venäjä voisi katsoa, että sen on turvallista lähettää hävittäjänsä ja pommikoneensa takaisin ilmaan, sanovat viranomaiset. Tämä voi puolestaan uhata muuttaa sodan kulkua.

19.02: Venäjä ja Ukraina suorittavat keskenään yli 200 vangin vaihdon

Venäjän puolustusministeriö tiedottaa, että 106 venäläistä sotilasta palautetaan Moskovaan maanantaina. Ukrainan presidentin kanslian tiedottaja Andriy Yermak kertoi Telegramissa, että vaihdossa takaisin Ukrainaan palautetaan yhteensä sata ukrainalaista vankia.

Ukrainalaisista vangeista 20 on miehiä ja 20 naisia tiedotteen mukaan. Yermakin mukaan mahdollisesti jopa puolet kyseisistä vangeista ovat vakavasti loukkaantuneita ja sairaita. Osaa heistä on myös kidutettu. Nuorimmat heistä ovat 19-vuotiaita.

Ukrainan vankien joukossa on Mariupolia ja kaupungissa sijainnutta Azovstalin metallitehdasta puolustaneita sotilaita, jotka vangittiin sodan alkupuolella. 

Venäjä ja Ukraina ovat suorittaneet ajoittaisia vanginvaihtoja helmikuusta 2022 alkaen.

Lähteet: CNN, Reuters

18.20: Kreml kiistää Moskovan yhteyden Pentagon-asiakirjavuotoon

Kremlin edustaja Dmitry Peskov kiistää syytteet, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelut tai venäjämieliset toimijat olisivat olleet tekemissä massiivisen Pentagon-asiakirjavuodon kanssa. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Peskov kritisoi lehidstötilaisuudessa "taipumuksen syyttää Venäjää kaikesta". Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että dokumenteissa esitetyt väitteet Yhdysvaltojen toteuttamasta salakuuntelemisesta pitävät paikkansa. 

Dokumenteissa väitetään muun muassa, että Yhdysvallat ovat salakuunnellut liittolaisiaan, esimerkiksi Israelia.

Yhdysvallat on myöntäneet osan dokumenteista olevan aitoja. 

17.45: Pentagon-vuoto paljastaa Etelä-Korean viranomaisten harkinneen Yhdysvaltojen pyyntöä toimittaa Ukrainalle ampumatarvikkeita maan linjauksia kiertämällä

Pentagon-vuodossa on CNN:n mukaan paljastunut, että kaksi korkea-arvoista Etelä-Korean turvallisuusviranomaista on keskustellut Yhdysvaltojen pyynnöstä toimittaa ammuksia ja ampumatarvikkeita Ukrainalle.

Asiakirjassa keskustelua on kuvailtu yksityiskohtaisesti. Turvallisuusviranomaiset olivat keskustelleet siitä, että tarvikkeiden myyminen Ukrainalle rikkoisi Etelä-Korean linjaa olla lahjoittamatta aseita sotaa käyville maille. Asiakirjan mukaan viranomaiset olivat pohtineet vaihtoehtoa kiertää sääntöä myymällä tarvikkeet Puolalle. 

Paljastus on aiheuttanut jo keskustelua ja kriittisiä reaktioita maassa. Etelä-Korean presidentin kanslia on kertonut aikovansa "käydä tarpeellisia keskusteluita Yhdysvaltojen kanssa" koskien väitteitä.

Tiedotteen mukaan Etelä-Korean käytäntö olla toimittamatta ampumatarvikkeita pysyy muuttumattomana. 

17.24: Ukrainalaiskenraali Bahmutista: "Vihollinen muuttanut toimintaansa kohti poltetun maan taktiikkaa"

Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiään itärintaman kaupunkeihin Ukrainassa. Venäjä on iskenyt voimakkaasti ukrainalaisten asemiin muun muassa Bahmutin kaupungissa. Iskuja on tehty ilmaiskuina ja tykistökeskityksinä.

– Vihollinen on muuttanut toimintaansa kohti poltetun maan taktiikkaa. Se tuhoaa rakennuksia ja asemia ilmaiskuilla ja tykistön avulla, kertoo Ukrainan maajoukkojen kenraali Oleksandr Syrskyi Bahmutin tilanteesta.

Ukrainan viranomaiset eivät myönnä, että Ukraina olisi muuttamassa uumoiltuun vastahyökkäykseensä liittyviä suunnitelmia Pentagonin asiakirjavuodon seurauksena.

12.25: CNN: Ukrainan oli muutettava sotilaallisia suunnitelmiaan Pentagonin asiakirjavuodon jälkeen

Lähde Volodymyr Zelenskyin lähipiiristä kertoo, että Ukraina joutui muuttamaan sotilaallisia suunnitelmiaan massiivisen Pentagon-asiakirjavuodon jälkeen. Pentagon on Yhdysvaltain puolustusministeriön hallintoelin. 

Yksi tietoliikennettä ja signaalitiedustelua käsittelevistä asiakirjoista paljastaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdotti Luoteis-Venäjällä Rostovin hallintoalueella sijaitseviin sotilassijoituksiin iskemistä. Iskut oltaisiin tehty miehittämättömillä lentoaluksilla, sillä Ukrainalla ei ole pitkän kantaman aseita, joilla pystyisi tekemään iskuja niin kauas.

Mariupolin ja Rostovin alueen välimatka on noin 180 kilometria. 

Yhdysvallat on kertonut julkisesti, että ei tahdo antaa Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia vedoten pelkoon, että Ukraina hyökkäisi Venäjän sisämaalle Kiovasta. Ukraina on tosin luvannut, ettei käyttäisi Yhdysvallalta saatuja aseita tähän käyttöön.

Mykhailo Podolyak, neuvonantaja Ukrainan presidentinkansliasta, kertoi perjantaina Telegram-viestintäpalvelussa, että uskoo vuotaneiden dokumenttien olevan epäaitoja. Hänen mukaansa dokumentit perustuvat Venäjän levittämään disinformaatioon Ukrainasta, ja että niillä ei ole mitään tekemistä maan oikeiden sotasuunnitelmien kanssa.

Lähde: CNN

5.20: Runsaat parituhatta ukrainalaista haki Suomesta kotikuntaa maaliskuussa – määrä jäi odotettua pienemmäksi

Ukrainasta sotaa pakoon lähteneistä noin 2  400 on hakenut Suomesta kotikuntaa maaliskuun aikana, kerrotaan Digi- ja väestötietovirastosta STT:lle.

Virastossa oli valmistauduttu huomattavasti suurempaan määrään kotikuntahakemuksia. Viraston tiedossa ei ole, miksi määrä jäi odotettua pienemmäksi.

Ukrainasta paenneet ovat voineet hakea Suomesta kotikuntaa maaliskuusta alkaen. Edellytyksenä on vuoden oleskelu Suomessa.

Digi- ja väestötietovirastolla ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa siitä, mistä päin Suomea ukrainalaiset hakivat kotikuntaa maaliskuussa.

20.34: Ukrainalainen sotilas: "Bahmutissa helvetti irti"

Ukrainan asevoimien tiedottajan Serhiy Cherevatyn mukaan taistelut Bahmutin kaupungissa ovat vaikeita, koska vihollinen on siellä niin lähellä.

Cherevaty kertoi Ukrainan television haastattelussa, että huoltoyhteys kaupunkiin on kuitenkin edelleen auki ja Ukrainan joukot ovat pitäneet asemansa. Haastattelusta uutisoi uutiskanava CNN.

– Toimitamme Bahmutiin ammuksia, ruokaa ja varusteita ja samalla kuljetamme sieltä haavoittuneita pois, Cherevaty sanoo.

– Bahmutissa on helvetti valloillaan. Pidämme yllä kaupungin oikean sivustan puolustusta. Vihollisen tykistö ampuu tauotta ja ilmatoiminta on jatkuvaa, kertoo ukrainalainen sotilas Yuriy Syrotyuk televisiohaastattelussa.

– Nyt on erittäin vaikeaa, koska Venäjän tykistö ja tankit ovat tulleet niin lähelle. He yrittävät ampua kaikkea. Bahmutissa vihollisella ei ole pulaa sotilaista tai ampumatarvikkeista, Syrotyuk jatkaa.

15:29: Venäjä tuli, tuhosi ja lähti: Muistoksi Katerynan kotikylään jäi miinoja, jotka silpovat raajat

Ukrainan pinta-alasta noin kuudennes arvioidaan vaaralliseksi miinojen tai räjähtämättömien ammusten takia, sanoo sotataidon laitoksen opettaja Rauli Kortet Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Kiovan länsipuolella sijaitseva Mylan kylä joutui hyökkäyssodan alkuviikkoina, helmikuun 2022 lopulla venäläisten sotatoimien kohteeksi.

Reilu vuosi myöhemmin Kateryna Papina seisoo asuintalonsa katolla ja osoittaa lännen suuntaan, missä paistaa vihreä huoltoaseman kyltti. Sieltä venäläisten tankit tulittivat kylää.

Myla sijaitsee Zhytomyrin valtatien varrella. Tietä pitkin venäläissotilaat yrittivät Kiovaan. Moni kylän talo on vielä vuoden jälkeen, maaliskuussa 2023, pahoin hajalla. Niin on myös Papinan kotitalo.

Tiilirakenteisessa kerrostalossa oli aikanaan asuntoja kuudessa tasossa. Nyt kuudennen kerroksen lattia toimii talon kattona ja suurin osa asukkaista asuu Papinan tavoin kolmessa ensimmäisessä kerroksessa. Viides kerros vaurioitui tulituksen aiheuttamassa tulipalossa, ja siellä asuu vain yksi perhe.

– Heillä ei ole paikkaa, mihin mennä. Muuten ihmiset eivät asu siellä.

14.59: Epäonnistunut maihinnousu: Ukrainalaislähteet paljastavat medialle maan yrittäneen vallata Zaporizhzhjan ydinvoimalan 600 sotilaalla 

Ukrainan sotilas- ja tiedustelulähteet ovat paljastaneet brittilehti The Timesille Ukrainan yrittäneen maihinnousua Dneprjoen itärannalle viime lokakuun 19. päivänä. 

Epäonnistuneen maihinnousuyrityksen väitetty tavoite oli vallata Venäjältä takaisin Zaporizhzhjan ydinvoimala, jonka kunnosta ja turvallisuudesta eri toimijat ovat olleet jatkuvasti huolissaan pitkin sotaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on tehnyt Venäjän miehittämään ydinvoimalaan useita tarkastuskäyntejä.

Venäjää on syytetty ydinvoima-alueen käyttämisestä sotilastukikohtana. Venäjä taas on väittänyt Ukrainan iskuillaan uhkaavan ydinvoimalan turvallisuutta.

Epäonnistuneeseen maihinnousuyritykseen osallistui noin 600 sotilasta ja 30 panssaroitua venettä, ukrainalaislähteet kertovat The Timesille.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

  Uusimmat