Mainos

Nuuskan suosio Ruotsissa kovassa kasvussa

Ruotsalaisten nuuskan kulutus on nyt huipussaan. Samaan aikaan maan suurin nuuskan valmistaja Swedish Match täyhyilee Euroopan markkinoille.

Ruotsi sai aikanaan EU-jäsenyysneuvotteluissa poikkeusluvan nuuskan myyntiin, mutta samalla kiellon nuuskan viemiseksi muihin EU-maihin. EY-tuomioistuin ottaa kesällä kantaa kiellon kumoamisesta.

Ruotsissa nuuskataan vuosi vuodelta enemmän, eikä kyseessä ole enää mikään miesten juttu. Noin miljoonasta nuuskaajasta lähes joka viides on nainen. Luku on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

- Nuuskaa kaupataan naisille kuin terveyssiteitä: pieniä, tahdikkaita, eivät tuhri. Sitten ovat vielä hyvät tuoksut: vähän eukalyptusta ja piparminttua, valittelee ylilääkäri, nuuskatutkija Gunilla Bolinder Karoliinisesta instituutista.

Swedish Matchilla ja muilla pienemmillä nuuskanvalmistajilla on nyt aihetta iloon, sillä nuuskan myynti kasvanut kymmenessä vuodessa 60 prosenttia. Swedish Match tähyää kuitenkin jo Euroopan markkinoille. EY-tuomioistuimelta odotetaan kesällä päätöstä siitä, kumotaanko kielto, jonka mukaan nuuskaa ei saa viedä myyntitarkoituksessa muihin EU-maihin.

- Viimeisten 10-15 vuoden aikana on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan nuuska ei aiheuta sellaisia terveysvaaroja kuin mitä 90-luvun alussa uskottiin. Tutkimukset ovat saaneet myös meidät viemään asian oikeuteen, kertoo yhtiön pääjuristi Bo Aulin.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 12.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.