Nuorukainen osoitteli alaikäisiä oikealta aseelta näyttävällä ilmapistoolilla – piti tekoaan hätävarjeluna

Parikymppinen mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen laittomista uhkauksista. Nuorukainen osoitteli alaikäistä nuorisoporukkaa ilmapistoolilla. Hän perusteli tekoaan hätävarjelulla.

Tapaus sattui Espoossa viime vuoden syyskuussa. Tekohetkellä 19-vuotias mies oli kahden tuttavansa kanssa ollut baarissa ja oli ajautunut sanaharkkaan ravintolan ikkunaan koputelleen seurueen kanssa. Seurueeseen kuului ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Tuossa hetkessä seurueiden tiet erkanivat, mutta myöhemmin tiet kohtasivat jälleen. Tällä kertaa niin, että toiseen seurueeseen oli päätynyt aiempaan välikohtaukseen nähden sivullisia henkilöitä.

Sanaharkka alkoi kuitenkin uudelleen huuteluna, ja toinen tuomitun seurueeseen kuuluneista käytti oikeudessa kuultujen mukaan rasistisia ilmaisuja. Toisessa seurueessa oli taas uhottu, että heillä on nyt "backuppeja", eli tukijoukkoja mukanaan.

Tunteiden kuumettua tuomittu otti esiin oikealta aseelta näyttävän ilmapistoolin ja osoitti sillä toista seuruetta noin 10 metrin päästä. Hän kertoi oikeudessa pyrkineensä näin välttämään tappelun. Mies kertoi, että hänellä oli ollut ilmapistooli mukanaan, koska se oli unohtunut reppuun vasta-aloitetun ammuntaharrastuksen yhteydessä.

Alaikäiset uhkaillut pakenivat paikalta.

Aseella osoitettiin sivullisia

Oikeudenkäynnissä tapahtumankulkua käytiin läpi ja ilmeni, että aseella osoittelun kohteeksi joutuneeseen seurueeseen oli päätynyt kaveriaan kotiin saattaneita alaikäisiä poikia. Heillä ei käsittelyn perusteella ollut osaa eikä arpaa huuteluun, eivätkä he olleet tilanteessa uhkaavia. Silti he joutuivat pelkäämään henkensä edestä, kun mies osoitti heitä oikealta näyttävällä pistoolilla.

Oikeus myös katsoi, ettei toiminnassa ei ollut kyse hätävarjelutilanteesta.

– Mikäli [miehen seurueen jäsenet] olisivat tunteneet itsensä tilanteessa uhatuksi, heidän olisi ollut mahdollista huutaa apua, hakeutua takaisin ravintolaan tai poistua paikalta. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että etenkin [toinen miehen seurueen jäsenistä] on provosoitunut toisen seurueen käyttäytymisestä, oikeus luettelee vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Miehelle ehdollista vankeutta

Vuonna 2000 syntynyt mies tuomittiin kahdesta laittomasta uhkauksesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan kahdelle uhrilleen kummallekin 700 euron kärsimyskorvaukset.

Mies seurueineen kuului kansallismieliseksi itseään luonnehtivaan järjestöön, joka perustettiin tovi tapahtuneen jälkeen tapahtumasta riippumattomista syistä. Tuomittu toimii järjestössä johtotehtävissä. Nuoren seuraamusselvityksessä oli tuomion mukaan todettu, että parikymppisen miehen ääriajattelun ja asenteiden katsottiin muodostavan merkittävän riskin rikosten uusimisesta.

Oikeus kuitenkin katsoi, että yksinomaan miehen järjestötoiminta ei osoita kohonnutta riskiä rikosten uusimiseen ja hänen elämänolosuhteensa vaikuttivat muuten vakiintuneilta. Oikeuden arvion mukaan teko johtui seurueiden välisestä huutelusta, eikä sen taustalla ollut tuomion koventamisen perusteeksi sopivaa rasistista motiivia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat