Hurja video raitiovaunusta: Miestä ammuttiin vatsaan ruokakaupan edessä

Hurja video raitiovaunusta: Miestä ammuttiin vatsaan ruokakaupan edustalla 1:24

Helsingin Helsinginkadulla tapahtui viime huhtikuussa ampumatapaus, jossa erästä miestä ammuttiin keskivartaloon muunnellulla starttipistoolilla Alepan edustalla.

Tilanne alkoi siitä, että parikymppinen uhri oli tullut nelikymppisen miehen ovelle perimään velkaa. Tekijä kertoi, että painin päätteeksi he sopivat selvittävänsä asiaa ulkona.

Ulos lähtiessään mies oli kuitenkin varautunut tilanteeseen ottamalla mukaan toimivaksi aseeksi muunnellun starttipistoolin.

Uhrilta poistettiin sappirakko

Pihalla mieheen oli kohdistunut hänen kertomansa mukaan lyönti, ja hän oli vetänyt aseen esiin pitääkseen velkaa perineen kaukana. Lähtiessään poistumaan paikalta olisi velanperijä miehen kertoman mukaan lähtenyt hänen peräänsä, jolloin hän oli kääntynyt ja ampunut uhria noin metrin päästä, tarkoituksenaan osua käteen.

Laukaus osui kuitenkin miestä keskivartaloon vahingoittaen tämän sisäelimiä. Tuomiosta käy ilmi, että miehen suoli oli jouduttu ompelemaan ja sappirakko poistamaan. Kehon sisäpuolelle jäänyt luoti oli poistettu kylkikaaren alta.

Laukaus tallentui ohi ajaneen raitiovaunun videokameraan. Siinä näkyy, kuinka jonkin matkan päässä toisistaan olleiden henkilöiden välillä välähtää aseen suuliekki. Video tapahtuneesta jutun alussa.

Tapauksen tutkinnan aikana poliisi etsi poikkeuksellisesti teon kauppaan paenneita silminnäkijöitä kuvan kanssa.

Tilanteessa oli riski ulkopuolisten haavoittumiseen

Mies katsoi itse syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluun. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehellä oli tilanteessa useampia mahdollisuuksia toimia toisin. Oikeus myös katsoi, että vaikka miehen tarkoitus ei ollut tappaa uhria, olisi hänen pitänyt ymmärtää uhrin kuoleman teon todennäköiseksi seuraukseksi.

– Lehmuspuron teon moitittavuutta ja hänen syyllisyyttään arvioitaessa merkittävä painoarvo on annettava teon vaarallisuudelle. Lehmuspuro on ampunut [uhria] yleisellä paikalla, jossa on ollut sivullisia välittömässä läheisyydessä.

– Teko on tehty lähietäisyydeltä käyttäen muunneltua asetta, josta lähtevän luodin lentorata ei välttämättä ole vastannut niin sanotun normaalin aseen luodin lentorataa tai normaalin aseen toimintatapaa, mikä on lisännyt myös tilanteessa ulkopuolisten vahingoittumisen riski, tuomiossa kerrotaan.

Vuonna 1979 syntynyt John Michael Lehmuspuro tuomittiin tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 4 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Tuomiota pidensi aiempi ehdollinen tuomio, mutta vastaavasti sitä lievensi se, että mies auttoi tekovälineen löytämisessä.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 7000 euroa korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 600 euroa tuhoutuneista vaatteista, 4000 euroa henkisestä kärsimyksestä ja 4800 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat