Nuorten tyttöjen kauhunhetket: joutuivat todistamaan Vallilan tappoa – "En enää pystynyt katsomaan"

1:05
Poliisin esitutkintamateriaali Vallilan veriteosta julki: Uhrin vaatteissa lukuisia puukonjälkiä, syytetyt piileksivät katolla ja peittelivät jälkiään

Vallilan taposta syytettyjen nuorten poikien matkassa oli kaksi 17-vuotiasta tyttöä. Poliisikuulusteluissa heitä kuultiin todistajina.

Esitutkinnan mukaan 16-vuotias pääsyytetty poika tunsi tytöt ennakolta. Nuoret tapasivat toisensa ensin porukalla Rautatieaseman asemahallissa ja lähtivät bussilla kohti Vallilan kaupunginosaa.

Pääsyytetty oli sopinut treffit huumeita välittävän 19-vuotiaan miehen kanssa kello yhdeltä yöllä. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan kaikki nuorisojoukon jäsenet olivat tietoisia siitä, että poikien oli tarkoitus ryöstää huumeet myyjältä.

Tyttöjä kuultiin todistajien asemassa. 

Toinen heistä kertoi pyytäneensä pääsyytettyä laittamaan puukon pois heti, kun hän oli huomannut sellaisen otetun esille Vallilassa.

Pääsyytetty ei tytön mukaan totellut, vaan sanoi "odottakaa tässä". Sen jälkeen nuorukainen lähti uhrin, eli huumekauppaa tehneen miehen luokse. Tässä vaiheessa uhrin luona oli jo toinen 16-vuotias syytetyistä. 

Tyttö kertoi kuulusteluissa lähteneensä nopeasti pääsyytetyn perään ja yritti tarttua hänen käteensä. 

– Mutta sitten hän heiluisen veitsensä kanssa siihen malliin, että en uskaltanut yrittiää ottaa sitä kiinni.

Tytöt lähtivät rikospaikalta

Tyttö näki, miten uhri yritti paeta pahoinpitelijöitään siinä onnistumatta. Kokemus oli hänelle järkyttävä. Tyttö oli käsittänyt poikien puheista, että myyjältä ainoastaan otetaan huumeet väkisin ja sitten paikalta poistutaan.

– Tässä vaiheessa en enää pystynyt katsomaan tätä, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin, että jotakin ihmistä lyötiin puukolla. Olin todella järkyttynyt siitä, mitä olin nähnyt, hän kertoi kuulusteluissa.

Tyttö sanoi poliiseille, ettei hän missään tilanteessa olisi lähtenyt mukaan reissulle, jos hän olisi tiennyt tulossa olevista väkivaltaisuuksista.

Kun tilanne raaistui, tytöt olivat sanojensa mukaan poistuneet paikalta. 

– Kävelimme sen sillan yli Kurvin suuntaan ja sieltä sitten menimme jollain bussilla keskustaan. Olimme  järkyttyneitä siitä, mitä olimme nähneet emmekä oikein edes puhuneet siitä mitään. 

Toisen tytön kertomus noudatteli samanlaista kaavaa. Hän kertoi poliiseille, ettei lopulta enää uskaltanut katsoa, miten väkivaltainen tilanne etenee. 

– Tämä puukottaminen oli niin järkyttävän näköistä, että siinä vaiheessa lähdimme pois tuolta paikalta ja kävelimme takaisin sinne bussipysäkin suuntaan eli keskustaan päin, toinenkin todistajana kuultu tyttö kertoi kuulusteluissa.

Piileskelivät katolla

Pojat pakenivat paikalta pahoinpitelyn jälkeen läheisen rakennuksen sisäpihalle ja sieltä rakennuksen katolle. He kertoivat piileksineensä katolla poliisia aamuun saakka.

Katolla he söivät uhrilta vietyjä rauhoittavia huumelääkkeitä ja pohtivat tekoa. Pääsyytetty kertoi rauhoitelleensa muita sillä, ettei tehtyä enää saa tekemättömäksi. 

Poliisi otti pojat myöhemmin kiinni eri paikoista.

Poliisitutkinnassa ilmeni, että uhria oli lyöty puukolla ainakin 20 kertaa. Hän kuoli laskimovamman seurauksena sairaalassa samana yönä. 

Pääsyytetty 16-vuotias kertoi ostaneensa Clas Ohlsonilta puukon tekoa edeltävänä iltana ja käyttäneensä sitä kuolettavassa väkivallanteossa. Hän myöntää syyllistyneensä tappoon ja törkeään ryöstöön. 

Pääsyytetty väitti kuulusteluissa, että myös 14-vuotias olisi lyönyt uhria ymmärtämättömästi erittäin vaaralliseen paikkaan oikeaan kylkeen.

Toinen 16-vuotias myöntää ainoastaan törkeän ryöstön. Hän kiistää käyttäneensä puukkoa väkivallanteossa ja syyllistyneensä tappoon.

Syyttäjä vaatii nuorille ehdottomia vankeusrangaistuksia. 14-vuotias poika ei joudu osallisuudestaan rikosoikeudelliseen vastuuseen, koska hän ei ollut vielä täyttänyt 15 vuotta.

Asian käsittely alkoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja