Nuorisorikolliset häiritsevät yrittäjiä Helsingissä – yrittäjät vaativat aselakien tiukentamista ja valvonnan tehostamista

Katujengit häiritsevät Helsingin yrityksiä – mikä neuvoksi? 9:01
Mitä alaikäisten kasvavasta väkivallasta pitää ajatella ja mitä sille pitäisi tehdä?

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Piia Pakarinen kertoo Huomenta Suomessa, että häiriökäyttäytymisen ja rikollisuuden kasvu huolettaa yrittäjiä. Kehitys voi johtaa asiakkaiden vähenemiseen ja turvamenojen kasvuun. Pahimmillaan toiminta jouduttaisiin jopa lopettamaan.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenilleen tekemässä kyselyssä käy ilmi, että yli kolmannes yrityksistä katsoo jengikäyttäytymisen häirinneen liiketoimintaa. Yli puolet heistä kertoo itse kohdanneensa katujengien tai muiden ryhmien aiheuttamia häiriöitä.

Ilmiön koetaan myös viime vuosina kasvaneen.

Yrityksiltä tulee kannatusta erityisesti aselakien tiukentamiseen ja poliisin jengien valvontamahdollisuuksien parantamiseen. Mielipiteitä jakaa enemmän rangaistusten koventaminen ja nuoriin rikoksentekijöihin kohdistettavat toimenpiteet.

Ilmiön ennaltaehkäisyä toivotaan paljon.

Räppäri Ege Zulun mukaan nuoret ovat alttiita ajautumaan rikolliselle polulle – näin sitä hänen mukaansa voitaisiin estää 5:03
Räppäri Ege Zulun mukaan nuoret ovat alttiita ajautumaan rikolliselle polulle – näin sitä hänen mukaansa voitaisiin estää.

Allianssi ry: Ongelman juurisyihin tulee tarttua

Toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:stä kertoo, että tulokset puhuvat karua kieltään siitä, miten nuorten huonovointisuus ja syrjäytyminen vaikuttavat kaikille yhteiskunnan osa-alueille liiketoiminnasta lähtien.

Yhteiskunnan päättäjiltä hän vaatii toimiin ryhtymistä ongelmaan puuttumiseksi. Hän kuitenkin korostaa, että helppoja ratkaisuja ongelman juurisyiden korjaamiseksi ei ole.

– Itse ajattelen, että heidän pitäisi hylätä tällainen jengipopulismi, hän toteaa.

Hän toteaa, että rikoksista rankaisu on tärkeää ja jengeistä irti pääsyssä tulee auttaa, mutta keskeistä on puuttua siihen, että jengeihin ei haluta enää liittyä. Se tarkoittaa hänen mukaansa kaikkien yhteiskunnan toimijoiden yhteispeliä sitä varten, että nuorilla olisi luotto tulevaisuuteensa ja paikkaansa yhteiskunnassa.

Mitä alaikäisten kasvavasta väkivallasta pitää ajatella ja mitä sille pitäisi tehdä? Asiantuntijat vastaavat artikkelin alusta löytyvällä videolla

Lue myös:

    Uusimmat