Nuorilta vaatimuslista rehtoreille koulukiusaamiseen puuttumiseksi – "Onko sellaista rakenteellista välinpitämättömyyttä?"

Nuoret haastavat rehtoreita puuttumaan koulukiusaamiseen 9:12
Koulu koettiin nuorten kyselyssä kaikista turvattomimmaksi paikaksi, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut Eemil Pietilä. Voit katsoa videolta koko haastattelun.

Lapset ja nuoret palaavat tällä viikolla koulunpenkille. Monille paluu voi tarkoittaa valitettavasti myös vanhojen koulukiusaajien kohtaamista.

Maanantain Huomenta Suomessa keskusteltiin keinoista, joilla kiusaamista voitaisiin vähentää kouluissa.

– Opetussuunnitelma ja perusopetuslaki vaativat ja lupaavat oppilaille turvallisen oppimisympäristön, mutta se ei toteudu, kertoo lukiolainen Eemil Pietilä.

Helsingin kaupungin Nuorten viestintätoimiston kiusaamisen vastaisessa kampanjassa rehtoreita lähestyttiin listalla vaatimuksia, joilla koulukiusaamista voitaisiin vähentää. Pietilä oli mukana työstämässä listaa.

Vaikka puhuttiinkin ”vaatimuslistasta”, kyseessä oli enemminkin ehdotuksia keinoista, joilla yhteistyössä rehtoreiden ja koulujen kanssa lähdetään kehittämään keinoja vähentää kiusaamista kouluissa, Pietilä sanoo.

Pitkäkestoinen pienryhmätyöskentely voisi Pietilän mukaan olla osa ratkaisua.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miten rehtorit reagoivat "vaatimuslistaan"? 

Miten rehtorit ottivat "vaatimuslistan" vastaan? 1:16

Luottoaikuisia ja -ystäviä tarvitaan

Tietokirjailija ja entinen luokanopettaja Rauno Haapaniemi toteaa, että koulu on kodin ohella kasvuympäristö, ja siitä pitäisi pyrkiä luomaan mahdollisimman turvallinen.

– Tässä ehdotuslistassa oli aika paljon sellaisia kohtia, että kouluissa voidaan tarkastella, onko sellaista rakenteellista välinpitämättömyyttä, joka ei ole tahallista.

Kyseessä ovat Haapaniemen mukaan käytännöt, jotka estävät mahdollisen kiusaamisen paljastumisen.

Muun muassa mahdollisuus pienryhmissä työskentelyyn sekä se, että luokasta löytyisi ”luottoaikuinen” voisivat auttaa tilannetta.

Luottoaikuisella Haapaniemi tarkoittaa, ettei luokassa oleva luokanohjaaja vaihtuisi jatkuvasti, vaan olisi läsnä ja todella tietäisi, mitä luokassa tapahtuu.

Luottamus- ja kiintymyssuhteita tulisi hänen mukaansa pyrkiä vahvistamaan, samoin oppilaiden välisiä ystävyyssuhteita.

– Niin että ne ovat niin kestäviä, että asetut sitten ystäväsi puolelle, jos on kiusaamista.

Pietilä kertoo Helsingin kaupungin Nuorten budjetin kyselystä, jossa kysyttiin, missä paikoissa nuoret kokevat eniten turvattomuutta.

– Koulu oli selkeä ykkönen.

Mitä kiusaamista vähentäviä ehdotuksia listassa oli? Voit katsoa koko haastattelun artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Katso myös: Missä tunnelmissa koulujen lukuvuosi alkaa?

Missä tunnelmissa koulujen lukuvuosi alkaa? 10:39

Lue myös:

    Uusimmat