Joukko nuoria aikuisia kiusaa kotieläinpihan lampaita öisin – Hasse-karitsa joutui jo sairauslomalle

Tällaisen viestin koordinaattori jättää lampaiden kiusaajille 0:53
Tällaisen viestin koordinaattori jättää lampaiden kiusaajille.

Vantaan Katrinebergin kotieläinpihan lampaita härnätään yöaikaan. Tilanne on kärjistynyt niin, että osa lampaista on joutunut muuttamaan pois laitumelta.

Jasper, Armas ja Fredi syövät tyytyväisenä ruohoa ja kerjäävät rapsutuksia laitumella. Tuttu hoitaja, Pääkaupunkiseudun 4h:n eläintoiminnan koordinaattori Elina Röyttä, antaa selvästi lampaiden mielestä parhaat rapsutukset.

– Rakkaat, no moi, Röyttä tervehtii laiduntavia lampaita.

Öisin Katriinabergin kotieläinpihalla ei kuitenkaan ole yhtä seesteistä, sillä jotkut käyvät kiusaamassa lampaita niiden laitumella. Lampaat ovat päivisin mukana 4h:n leiritoiminnassa, joten lampaiden pitäisi saada levätä öisin rauhassa. 

– Tilanne on kärjistynyt tänä kesänä. Meillä on täällä kolme lammasherraa, joita käydään öisin häiriköimässä. On ollut aidalta huutelua, aitoihin kiipeämistä, mesoamista, ikkunaan koputtelua… 

Kiusaajat nuoria aikuisia

Kiusaajien toiminta on tallentunut valvontakameroihin. Heistä on Röytän mukaan tehty nyt myös rikosilmoitus. 

– Tallenteista on havaittavissa epämääräistä liikettä, ja ihmisiä juoksemassa päin lampaita ja pois lampaista. 

– Kyseessä on nuorten aikuisten porukka. Kokoonpano vaihtelee, mutta muutama ihminen on aina mukana porukassa. Muutamasta jopa kahdeksaan ihmistä on ollut kerralla aitojen luona. 

Enää lampaat eivät vietä öitään laitumella, vaan karsinassa. 

Karitsaa juoksutettiin julmasti

Kiusaaminen on lampaille stressaavaa, ja sen takia lauman kokoonpanoa on ollut pakko muuttaa. Yksi karitsa sairastui juhannuksen jälkeen, kun kiusaajat juoksuttivat sitä aitauksessa. 

– Keväällä syntyneellä karitsalla Hassella lähti juhannusepisodin seurauksena tosi paha niveltulehduskierre kaikkiin jalkoihin, ja sen liikkuminen meni tosi hankalaksi. Hasse jouduttiin laittamaan kotiin omistajan luokse lepäämään.

– Kokoonpanossa oli vielä eilen Taavetti-pässi, jota tilanne otti selvästi kupoliin. Se alkoi olla aamuisin selkeästi levoton, varsinkin jos yöllä oli ollut ikkunoihin koputtelua tai huutelua. Sitä selvästi stressasi tämä paikka. Hänkin lähti nyt toiselle laitumelle hermolomalle. Armas tuli häntä tuuraamaan ja toivotaan, ettei Armas joutuisi kokemaan häiriköintiä. 

Aiheesta kertoi aiemmin Vantaan Sanomat

Katso koko haastattelu tästä: 

Kotieläinpihan lampaita kiusataan öisin – vuosia jatkunut piina kärjistynyt tänä kesänä 5:58

Video 7.3.2023: Älykäs Lumikki-lammas on nopea oppimaan

Älykäs Lumikki-lammas on nopea oppimaan 0:47

Lue myös:

    Uusimmat