Mainos

Nuori mies pelasi asuntolainansa – rahapeliaddiktion karmeat kohtalot velkakierteestä itsemurhiin

2:22

Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikön Jouni Laihon mukaan ulkomaiset rahapeliyhtiöt markkinoivat vedonlyöntiä usein kyseenalaisin keinoin.

– Meillä on tiedossa tapauksia, jotka surullisuudessaan ovat aika ikäviä – aina itsemurhiin asti. Taloudelliset menetykset voivat olla todella merkittäviä.

–  Ei tästä ole kauankaan, kun minulle nuori mies soitti itku kurkussa ja kertoi pelanneensa asuntolainansa ensimmäisen erän ulkomaisen peliyhtiön nettipeleissä. Tämä tapahtui peleissä, joihin ei uskoisi menevän näin suuria summia. Kyse oli automaattipeleistä. Lopulta hän pelasi koko asuntolainansa, jonka oli juuri saanut pankista, paljastaa Laiho.

2:13

Aggressiivista markkinointia

Laihon mukaan ulkomaisten peliyhtiöiden markkinointikeinot ovat usein sellaisia, että ne eivät ole sallittuja aggressiivisuuden vuoksi kotimaisille monopoliyhtiölle.

– Meillä on kielletty aloitusbonusten antaminen. Meillä ei saa kohdentaa markkinointia nuoriin. Mainonnassa ei saa antaa sellaista mielikuvaa, että pelaamisella voisi korvata työllä hankittavan ansiotulon.

– Sallittua ei ole myöskään sellaisen mielikuvan luominen, että pelaamattomuus olisi hyväksyttävää tai jotenkin paheksuttavaa. Tällaistakin markkinointia näkee ulkomaisilla peliyhtiöillä, toteaa Laiho.

Laihon mukaan ulkomaisten rahapeliyhtiöiden markkinointi on aggressiivista, koska peleissä on miljardibisnes.

– Uskoisin, että yksistään Euroopassa rahapelien nettoarvo on kymmeniä miljardeja euroja, eli kyllä siihen sitten joutuu jonkinlaisia markkinointiponnistuksia tekemään, sanoo Laiho.

Oletko riippuvainen?

Päihdelinkki on tehnyt seuraavan testin, joka antaa hyvän tuntuman siitä, onko pelaamiskäyttäytymistä syytä muuttaa. Kysymykset koskevat rahapelaamisen liittyviä kokemuksia.

Kun ajattelet viimeksi kulunutta 12 kuukautta

1. Kuinka usein olet pelannut rahapelejä suuremmilla summilla kuin sinulla oikeastaan olisi varaa hävitä? (vaihtoehdot en koskaan, joskus, useimmiten, lähes aina)

2. Kun edelleen ajattelet viimeksi kulunutta 12 kuukautta, kuinka usein sinun on pitänyt pelata rahapelejä aikaisempaa suuremmilla summilla saadaksesi pelaamisesta saman jännityksen tunteen?

3. Kuinka usein rahapeliä pelattuasi olet palannut jonakin toisena päivänä yrittääksesi voittaa takaisin häviämäsi rahat?

4. Kuinka usein olet lainannut rahaa tai myynyt jotakin saadaksesi rahaa pelaamista varten?

5. Kuinka usein sinusta on tuntunut, että rahapelaamisesi saattaa olla sinulle ongelma?

6. Kuinka usein rahapelaaminen on aiheuttanut sinulle terveysongelmia, mukaan lukien stressiä tai ahdistusta?

7. Kuinka usein sinua on arvosteltu rahapelaamisestasi, tai sinulle on sanottu, että rahapelaaminen on sinulle ongelma, riippumatta siitä, mitä mieltä itse olet asiasta?

8. Kuinka usein rahapelaamisesi on aiheuttanut taloudellisia ongelmia sinulle tai kotitaloudellesi?

9. Kuinka usein olet tuntenut syyllisyyttä siitä, miten harrastat rahapelaamista, tai siitä, mitä tapahtuu, kun pelaat?


 

 

 
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.