Mainos

Nuoret humaltuvat aiempaa harvemmin

Nuorten humalahakuinen juominen on Stakesin tuoreen tutkimuksen mukaan kääntynyt lievään laskuun. Tutkija Tomi Lintosen mukaan voidaan jo kahden perättäisen tutkimustuloksen perusteella melko varmasti todeta, että suunta on vähentymään päin.

Suomi on kuitenkin edelleen "kännikulttuurin" kärkimaita. Tytöt aloittavat juomisen poikia aiemmin. 14-vuotiaista tytöistä suurempi osuus juo toistuvasti itsensä humalaan verrattuna samanikäisiin poikiin. Pojat ohittavat tytöt 16-vuotiaana humalajuomisessa.

Vastaukset joka toinen vuosi tehtävään tutkimukseen kerättiin postitse nuorilta. Vastausinto on edellisestä kyselystä hieman vähentynyt, mutta tulos, 70 prosenttia, on kansainvälisesti huippuluokkaa.

Muiden juomisesta harhakuvitelmia

Joukkoharha muiden juomisesta on kasvanut. Nuoret uskovat, että kaverit juovat itseä enemmän. Tähän uskomukseen on todettu vaikuttavan keskustelu julkisuudessa ja kaverien kesken.

Tutkimusprofessori Matti Rimpelä Stakesista peräänkuuluttaakin vastuullista tiedottamista asioista esimerkiksi kouluissa. Nyt lapset ja nuoret joutuvat pohtimaan paljon keskenään päihteiden käytön seurauksia. Kun koululla käy entinen huumeiden käyttäjä valistamassa oppilaita, jälkipuintiin pitäisi kiinnittää huomioita. Hyväkin sanoma vesittyy, kun kaveripiirissä huumeita kokeillut antaa asiasta toisenlaista tietoa.

-Kaikilla ei ole hyväätarkoittavaa aikuista juttukaveria näihin pohdintoihin, Matti Rimpelä toteaa.

Tyttöjen tupakointi yhä kasvussa

Tupakointi nuorten keskuudessa ei sen sijaan ole vähentynyt. Tyttöjen tupakointi on lisääntynyt edelleen, poikien on pysynyt ennallaan. Nuuskan käyttö on yleistä poikien keskuudessa. Lähes puolet 16-17 -vuotiaista pojista on kokeillut nuuskaa ja yli 12 prosenttia 16-vuotiaista vastanneista kertoo käyttävänsä nuuskaa.

-Käyttörajoitukset ovat voimassa, mutta tuotteita on silti saatavilla kaikkialla, kertoo professori Arja Rimpelä Tampereen yliopistosta.

Huumekokeilijoiden tunteminen on lisääntynyt. Huumeita myös tarjotaan nuorille enemmän. Uutta on, että yhä useammin tarjoaja on nuoren tuttavapiiristä. Huumeet ovat tulleet osaksi arkipäivää, toteaa Arja Rimpelä.

Kysely tehtiin helmikuussa 2001. Tutkimus on alkanut vuonna 1977 ja sen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 4.4.02)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.