Nukkuuko lapsi liian lyhyitä yöunia? Unettomuus voi jatkua aikuisuuteenkin

Lapsen unettomuus näyttäisi olevan pitkäaikaisempi vaiva kuin aikaisemmin on ajateltu.

Tuoreen tutkimuksen perusteella merkittävällä osalla lapsista unettomuus jatkuu teini-iässä ja monilla vielä aikuisena. Erityisesti näin käy lapsille ja nuorille, jotka nukkuvat lyhyitä yöunia.

Tutkimukseen osallistui 500 9-vuotiasta lasta, joita tutkittiin uudelleen 16- ja 24-vuotiaana. Noin neljännes lapsista poti unettomuutta tutkimuksen alkaessa.

Yhdeksänvuotiaana todettu unettomuus jatkui 16-vuotiaana 43 prosentilla lapsista ja 20 prosentilla vielä 24-vuotiaana, tulokset osoittivat.

Aikuisena unettomuudesta kärsivät etenkin lapset ja nuoret, jotka unitutkimusten perusteella nukkuivat lyhyitä eli alle 8-tuntisia yöunia. Heidän riskinsä potea unettomuutta aikuisena oli 2,5- ja 5,5-kertainen verrattuna lapsiin ja nuoriin, jotka nukkuivat pitempiä yöunia.

Havainnot lisäävät näyttöä lapsuusiän unettomuudesta ja oireiden kestosta ja osoittavat oireiden usein jatkuvan nuoruuteen ja osalla myös aikuisikään. Lasten unioireisiin olisikin hyvä reagoida jo varhain etenkin, jos yöunet jäävät toistuvasti alle kahdeksantuntisiksi.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Unettomuudesta kärsivä Juulia valvoi neljä vuorokautta putkeen – ”En ollut enää varma, olenko olemassa” – katso haastattelu videolta:

Mitä jos uni ei auta väsymykseen? 11:00
Huomenta Suomessa tavattiin elokuussa 2017 laulaja Juulia, joka on kärsinyt pienestä asti unettomuudesta. Eräällä neljä vuorokautta kestäneellä unettomalla jaksolla hän tunsi jo irtautuvansa todellisuudesta. Vaikka apua on sittemmin löytynyt, uni tulee edelleen vain parin tunnin pätkissä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat