Mainos

Norrback: Hyvin hälyttävää kehitystä

Eurooppaministeri Ole Norrback (r.) pitää valtioneuvoston tämänpäiväisiä tv- ja radiotoimilupapäätöksiä erittäin huolestuttavana kehityksenä. Hän äänesti kolmen muun ministerin ohella päätöstä vastaan.

Toimiluvan myöntäminen Ruutuneloselle merkitsee Norrbackin mielestä, että valta keskittyy. Hän muistutti monen maan käytännöstä, jonka mukaan on lailla kielletty, että yhdellä omistajalla on hallussaan maan ykköslehti, suurin iltapäivälehti ja oma tv-kanava.

Norrbackin näkemyksen mukaan tämä on hälyttävää kehitystä myös mainonnan kannalta. Hän mainitsi esimerkkinä, että elintarvikekaupassa Keskolla on jo 60 prosenttia markkinoista. Hän kysyi, miten siinä tilanteessa pienet yrittäjät pärjäävät.

Vieläkin huolestuttavampi tilanne on Norrbackin mielestä mainosradiopuolella. Hän muistutti, että edellinen hallitus hylkäsi MTV:n hakemuksen, mutta nyt hallitus hyväksyi puolueita lähellä olevien yritysten hakemuksen.
-Puolueet myönsivät itselleen toimilupia, hän yksinkertaisti valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Andersson: Tv-päätös ei paras katsojan kannalta

Kulttuuriministeri Claes Anderssonin (vas.) mielestä valtioneuvoston tekemä tv-kanavapäätös ei ollut paras mahdollinen ratkaisu ohjelmapoliittisesti eikä katsojan kannalta.

Äänestyksessä häviölle jäänyt Andersson arvioi, että A4 Media olisi tuonut uudenlaista, raikasta ja pelotonta otetta myös yhteiskunnallisten asioiden käsittelyyn. Hän on huolestunut myös ratkaisun tuomasta mediakentän omistuksen keskittymisestä.

Andersson on kuitenkin tyytyväinen siihen, että kotimaiseen av- ja elokuvatuotantoon ohjataan lisää rahaa. Uusi valtakunnallinen mainosradio saattaa hänen mielestään uhata paikallisradioiden toimintaa.

Vihreät pitävät radioluparatkaisua onnettomana

Vihreän eduskuntaryhmän mielestä oli onnetonta, että valtioneuvosto äänestyksen jälkeen myönsi valtakunnallisen mainosradioluvan Uutisradio Oy:lle, jonka takana ovat myös kolmea suurinta puoluetta lähellä olevat viestintäyhtiöt.

Antamassaan kannanotossa vihreät sanovat, että ratkaisu asettaa suurten puolueiden kansanedustajat onnettomaan kaksoisrooliin, koska toisaalta heillä on merkittävä vaikutusvalta Yleisradion toimintapolitiikkaan ja toisaalta välitön intressi puolueidensa omistaman mainosradion menestymiseen Ylen kilpailijana.

Tv-lupapäätöksessä vihreät ihmettelevät, uudistaako se television ohjelmatarjontaa. Vihreiden mielestä Yle ja MTV ovat pitäneet Ruutunelosta vaarattomimpana kilpailijanaan. Vihreiden mielestä ratkaisussa on kiinnitetty myös viestinnän keskittymiseen huomiota aivan toisella tavoin kuin luvan hakuilmoituksesta voitiin päätellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.