Mainos

Norovirus oksettaa jälleen

Oksennus- ja ripulitautia aiheuttava norovirus leviää jälleen Suomessa. Virus leviää helposti joko kosketustartuntana tai vedestä ja ruuasta. Esimerkiksi kättely voi siirtää taudin eteenpäin seuraavalle uhrille.

Norovirus kestää kylmää, eikä vesien kloorauskaan tapa sitä. Oireet alkavat jo vuorokauden kuluessa tartunnasta.

Nyt alkanutta epidemiaa on edeltänyt kaksi rankkaa vuotta. Jos virus olisi jo väsähtänyt, tällä kertaa voisi olla edessä helpompi välivuosi, arvelee emeritusprofessori Carl-Henrik von Bonsdorff Helsingin yliopistosta.

-Mitättömän oloinen, mutta ärhäkkä virus pystyy aiheuttamaan paljon harmia. Yllättävänä on pidetty sitä helppoutta, jolla nämä ulosteperäiset virukset läpäisevät myös kehittyneiden maiden hygieniatason niin helposti, von Bonsdorff sanoo.

Pandemian uhka ilmassa

Ihmevirukseksi kutsuttu GII.4-tyyppi on selvästi yleisimmin tavattu norovirus. Se on ehtinyt synnyttää jo useita jopa pandemian luonteisen epidemian.

Viime vuosina näitä on toistunut kahden tai kolmen vuoden välein. Tämä ihmevirus on erikoistunut erityisesti kosketustartuntaan, joten sen parhaita leviämispaikkoja ovat vanhainkodit ja sairaalaosastot.

Kaikenikäiset vaarassa

Norovirusinfektio antaa immuniteetin vain muutaman kuukauden ajaksi, joten kaikenikäiset ihmiset ovat alttiita tartunnalle. Virukset ovat myös hyvin muuntautumiskykyisiä. Vaikka virus alun perin pystyy tarrautumaan vain tiettyyn veriryhmään kuuluviin uhreihin, se voi hioa rakennettaan niin, että se pääsee aina uusien ihmisryhmien kimppuun.

Mutaatioiden kautta syntyy jatkuvasti hieman erilaisia viruksia. Von Bonsdorff ennustaa, että joudumme elämään norovirusten kanssa vielä pitkään. Ihmevirus GII.4 on norovirusten keskuudessa erittäin jalostunut "paketti".

Jo muutama viruspartikkeli riittää tartuntaan. Sen kanssa eläminen vaatiikin tarkkaa hygieniaa. Epidemian aikana kädet kannattaa pestä erityisen huolella ja kättelytkin voi jättää vähemmälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.