Norja hamuaa roimia päästöleikkauksia

Norja pyrkii nollamaan nettohiilidioksidipäästönsä seuraavien parinkymmenen vuoden aikana. Aiemmin takaraja päästöjen nollatasolle oli asetettu vuoteen 2050.

Norjassa hallitus ja oppositiopuolueet ovat päässeet sopuun suunnitelmasta, jolla maan hiilidioksidipäästöjä pyritään leikkaamaan rajusti tulevien vuosikymmenien aikana.

Pitkittyneiden neuvottelujen jälkeen osapuolet hyväksyivät suunnitelman, jonka mukaisesti Norja pyrkii nollamaan nettohiilidioksidipäästönsä vuoteen 2030 mennessä - 20 vuotta aikaisemmin kuin mitä ennen oli päätetty. Aiemmin takaraja päästöjen nollatasolle oli asetettu vuoteen 2050.

Norja aikoo päästä kunnianhimoiseen tavoitteeseensa leikkaamalla omia päästöjään sekä hyödyntämällä päästöoikeuksia, joita maa kuittaa ulkomaisista ympäristöprojekteista. Norja aikoo muun muassa lisätä kehitysmaille metsien säilyttämiseksi antamaansa vuosittaista tukea kolmella miljardilla kruunulla (noin 380 miljoonaa euroa).

Norjan omiin päästöihin nyt asetettu tavoite tarkoittaa noin kahden kolmasosan leikkauksia. Osansa päästöpotista imaisevat Norjan metsät, joihin kasvun myötä sitoutuvan hiilidioksidin määrä on myös huomioitu uudessa suunnitelmassa.

Joukkoliikennettä tuetaan, polttoaineveroja kiristetään

Uusi suunnitelma sisältää huomattavia panostuksia vaihtoehtoisten ja uusiutuvien energiamuotojen tutkimus- ja kehitystyöhön. Tavoitteena on, että uusiutuvien energialähteiden tutkimusrahoitus nousee ajan myötä samalle tasolle öljysektorin tutkimukseen annetun rahoituksen kanssa.

Samalla joukkoliikenteen tukia korotetaan ja polttoaineverotusta sekä bensiinin että dieselin osalta kiristetään.

- Niin porkkanaa kuin keppiäkin tullaan käyttämään ihmisten kannustamiseksi ympäristöystävällisiin valintoihin, hallitus sanoi.

Pääministeri Jens Stoltenberg oli tyytyväinen saavutettuun sopimukseen.

- Tämä sopimus antaa Norjalle kauaskantoisen ilmastosuunnitelman, joka ei ole riippuvainen vaihtuvista hallituksista, Stoltenberg lausui.

Pääministerin mukaan Norjan ilmastostrategia on tällä hetkellä maailman kunnianhimoisin.

Arvostelijat ovat huomauttaneet, että Norja on erityisen suotuisassa asemassa korkealentoisten päästötavoitteiden asettamiseen. Jokien ja vesiputousten halkomassa maassa suurin osa sähköstä tuotetaan jo nyt vesivoimalla.

(MTV3-STT-Reuters-NTB)

Lue myös:

    Uusimmat