Nordean analyytikko: Keskuspankki estää euroalueen hajoamisen

Euroalueen kolmanneksi suurin talous Italia on ajautunut eurokriisissä Kreikan, Portugalin ja Irlannin vanavedessä yhä syvempiin vesiin. Italian uusien valtionlainojen korko on noussut pitkällä aikavälillä täysin kestämättömälle tasolle. Korko on nyt yli 6,2 prosenttia.

Nordea-pankin pääanalyytikko Jan von Gerich näkee Italian kriisin vakavana. Italian maksukyvyttömyyden seuraukset olisivat paljon suuremmat kuin Kreikassa.

– Kyllähän pahimmat pelot ovat siinä, että Italia seuraisi pahimmassa tapauksessa Kreikan jalanjäljissä, että Italia itse ei pysy huolehtimaan rahoituksestaan ja tarvitsee siihen apua.

– Italia kolmanneksi suurimpana euromaana katsotaan sen verran suureksi, että jos mietitään näitä olemassa olevia pelastusmekanismeja, niin niillä ei Italian rahoitusta tuosta vaan hoidetakaan. Italia on tällainen kynnyskysymys, eli jos Italian rahoitustilannetta ei pystytä takaamaan niin silloin riskiskenaariossa on ilman muuta, ettei Italia pysty selviytymään valtionvelastaan ja se asettaisi koko euroalueen tulevaisuuden vaakalaudalle.

Italia saattaa olla vuoden 2011 Lehman Brothers

Italian mahdollinen velkojen laiminlyönti olisi valtava shokki koko maailmantaloudelle.

– Jos Italia jättäisi velkansa maksamatta, suorat tappiot jäisivät kakkoseksi ja epäsuorat vaikutukset, se mitä seurauksia Italian kaatumisella olisi euroalueeseen ja sen tulevaisuuteen, globaaliin talouteen, yleiseen luottamukseen, maailmankauppaan ja tätä kautta sitten Suomen talouteen, niin nämä merkitykset olisivat selvästi suurempia.

– Näen mahdollisena myös, että tämä voisi olla pahempi taantuma kuin mitä nähtiin 2008. Mutta en pidä sitä todennäköisenä. Päättäjät ovat selvästi päättäväisiä sen suhteen, että tällainen kehitys estetään ja euroalue pidetään kasassa. Loppupeleissä oikeastaan suurin tekijä, mikä vahvistaa euroalueen koossa pysymisen on oman näkemykseni mukaan keskuspankki. Se on ainoa taho, jolla on riittävästi tulivoimaa ja kykyä reagoida nopeasti, jotta paniikkitilanteessa systeemi saada rauhoitettua.

Tähän asti Euroopan keskuspankki on johdonmukaisesti kieltäynyt tarjoamasta rajoittamatonta luotottamiskykyään euromaille. Useat asiantuntijat sanovat, että euron akuutti kriisi olisi ohi yhdessä päivässä, jos EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoisi taikasanan "rajoittamaton".

Kreikassa rahoja alettu vetää pankkitileiltä

Jos Kreikka jossain vaiheessa eroaa eurosta, siitä ei aiheutuisi ylitsepääsemättömiä suoria tappioita.

– Mutta signaalin, minkä se lähettää ja uudet ongelmat, mitä se aiheuttaa Italian kaltaisille maille on sen perusongelma.

Financial Times kertoi torstaina, että kreikkalaiset ovat alkaneet nostaa rahojaan pankeista kiihtyvällä vauhdilla. Lokakuussa pankkitileiltä hävisi noin kymmenen miljardia euroa.

Jan von Gerich, onko Suomessa alettu sijoittaa muihin valuuttoihin?

– Suomessa ei ole ollut tämän suuntaista kehitystä ainakaan suuremmassa mittakaavassa. Ihmiset eivät ole lähteneet epäilemään euroa yleisesti. Luulen, että Kreikan tapauksessa epäilys on kotimaavetoista siinä mielessä, että siellä ei sinänsä ole epäluottamusta euroa kohtaan. Pikemminkin epäillään, että jos heidän eurot muutetaan vaikka tulevaisuudessa drakmoiksi, niin niiden arvohan romahtaa.

– Nyt on tärkeää katsoa valuuttamarkkinoiden kehitystä. Ei euro ole mitenkään romahtanut viime aikoina, päinvastoin. Viime kuukauden aikana euro on vahvistunut. Markkinoilla ei ole näkyvissä yleistä epäilystä euroa kohtaan. Se on epäilystä kriisimaita kohtaan ja euroalueen sisällä raha on paennut esimerkiksi Saksan valtion lainoihin.

Euron asemaa Suomessa von Gerich ei näe uhattuna.

– Jos piensijoittaja lähtee hakemaan joistain muista valuutoista tuottoa, niin unohtuu helposti, että valuuttakurssimuutokset voivat olla huomattavia ja sieltä voi tulla myös huomattavia tappioita. Lähtökohtaisesti valuuttamääräiset sijoitukset ovat helposti riskipitoisempia kuin kotimaan valuuttaan tehtävät.

Lue myös:

    Uusimmat