Noora, 26, säikähti lammen pinnalla leijuvaa meduusaa Tuusulassa: "Luulin sitä ensin muovinpalaseksi" – MTV ryhtyi meduusajahtiin ja selvitti, millainen on Suomeen kulkeutunut lammikkomeduusa

Vantaalainen Noora Heikinheimo, 26, oli viikonloppuna uimassa ystävien kanssa Häklin uimamontussa Tuusulassa, kun vastaan tuli limainen yllätys.


– Luulin sitä ensin muovinpalaseksi, mutta pian huomasimme, että kyseessähän on meduusa.

Noora säikähti löydöstään ja ui rantaan ottamaan selvää, mistä on kyse.

– Mietin, voiko olla totta, että Tuusulasta löytyy meduusoja, Heikinheimo kertaa ajatuksiaan.

Rannalla ollut nainen kertoi ystävyksille, että hän oli itse nähnyt viime vuonna samaisessa lammessa meduusan.

Pienen googlettelun jälkeen ystäväporukka sai vahvistuksen havainnolleen. Heidän näkemänsä "limaklöntti" oli hyvin suurella todennäköisyydellä lammikkomeduusa.

Sitkeä ja herkästi levittäytyvä lammikkomeduusa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan viime vuonna Häklin lammesta löydettiin arviolta sata veden pinnalla olevaa lammikkomeduusaa. Tänä vuonna havaintoja Tuusulasta ei ole vielä tullut. Ei ennen Nooran löydöstä. 

Sea Lifen intendentti Markus Dernjatinin mukaan on todennäköistä, että Häklin montusta löytyy tänäkin vuonna lammikkomeduusoja.

– Lammikkomeduusa elää suuren osan elämästään pohjaan kiinnittyvänä polyyppimuotona. Ne pystyvät elämään pohjassa vuosia ja vuosia.

Lammikkomeduusa ei itse asiassa kuulu varsinaisiin meduusoihin niin kuin Itämerestä tavattava korvameduusa. Lammikkomeduusa on polttiaiseläinten luokkaan, polyyppieläimiin kuuluva hydromeduusa, joka ei kasva kolikkoa suuremmaksi.

Laji sietää hyvin ääriolosuhteita. Edes Suomen talvi ei tuhoa tätä Kiinasta peräisin olevaa vieraslajia.

Vaikka lammikkomeduusa on leviää herkästi ja sietää hyvin ääriolosuhteita, on se edelleen Suomessa harvinainen. Tämä voi johtua pitkälti siitä, että lammikkomeduusa nousee ainoastaan harvoin veden pinnalle ihmisten ihmeteltäväksi.

Dernjatinin mukaan loppukesästä, olosuhteiden muuttuessa suotuisaksi, voi pinnalla kuitenkin nähdä lammikkomeduusoja.

Ihmisten ei kuitenkaan tarvitse säikähtää näitä maksimissaan kahden senttimetrin kokoisia meduusoja, sillä sen polttiaismyrkky ei läpäise ihmisen ihoa. 

– Niistä voi kuitenkin olla haittaa lammen eliöyhteisölle, sillä ne on petoja ja saalistaa planktoneläimiä. Ne voivat muuttaa eliöyhteisöä ja lampea paljonkin. 

MTV Uutiset Live vieraili Tuusulassa etsimässä meduusoja ja ottamassa selvää tästä harvinaisesta vieraslajista. 

Lue myös:

    Uusimmat