Emmi huomasi lammessa hehkuvan näyn ja laittoi Facebook-salapoliisit asialle – tältä näyttää tuhansien vesikirppujen poikkeuksellinen parvi

Emmi kuvasi järvenpääläisestä lammesta punaisena hehkuvan vesikirppujen parven, jota Facebook-ryhmä alkoi selvittämään 0:25
Katso video: Emmi kuvasi järvenpääläisestä lammesta punaisena hehkuvan vesikirppujen parven

Facebookin luontoryhmästä alkoi mysteeri, jota selvitettiin monen ihmisen voimin. Punaisena hohtaneelta lammen pinnalta paljastui lopulta vesikirppuparvi.

Järvenpääläinen Emmi Mäkinen oli keskiviikkona kävelyllä miehensä kanssa, kun huomasi tutun lammen pinnassa jotakin poikkeuksellista.

– Pisti silmään, että mitä punaista pinnalla oikein näkyy, hän kertoo.

Emmi kuvailee näkyä kaukaa katsottuna ”limasienen näköiseltä möykyltä”. Lähempää tarkasteltuna veden pinnalla näkyi selkeitä eliöitä ja pyörivää liikettä.

– Se oli mielenkiintoinen, suorastaan kiehtova näky.

Emmi ja hänen miehensä päätyivät ottamaan paikalta videoita, jotka julkaistiin Facebookista löytyvässä luontoryhmässä. Postaus keräsi lukuisia hämmästeleviä kommentteja. Monet kertoivat olevansa kiinnostuneita tutkimustuloksista, jos joku alkaisi selvittää asiaa laajemmin.

Tuntematon luontokuvaaja innostui tapauksesta

Ensimmäisten joukossa julkaisua kommentoi 30 vuotta vedenalaista kuvausta harrastaneen Pekka Tuurin ystävä. Pekka ja Emmi eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

– Aina kun vesiluonnossa tapahtuu, haluan päästä paikalle, Pekka kertoo.

Some-julkaisusta ei mennytkään kuin kaksi tuntia ja Pekka oli jo paikan päällä. Hän kuvailee lampea pieneksi ja mutaiseksi.

– Pimeää kuin valaan vatsassa, hän naurahtaa.

Pekka kertoo myös huomanneensa pilvimäiset muodostelmat snorklatessaan paikalla.

– Ne olivat väriltään pinkkejä ja muodostivat punaisena hohkaavan pilven.

Pekka kertoo nähneensä aiemmin ”vesikirppupilven”, mutta ei vastaavaa kuin ylhäällä olevalla videolla.

Käyttäytymisen ja punaisen värin syyt vielä epäselviä

Kyseessä on Suomen ympäristökeskuksen Syken tutkijan Mari Annalan mukaan Daphnia pulex -vesikirppulaji.

Annala on itse nähnyt Emmin videon, jota Syken merikeskuksen tutkijat ovat lähteneet selvittämään laajemmin. Kyseisestä lammesta on käyty ottamassa jo näytteitä.

– Meillä ei ollut kukaan nähnyt tuollaista vesikirppujen käytöstä, mutta ei se ihan tavatontakaan ole, Annala toteaa.

Erikoista käyttäytymisessä oli myös se, että parvi pyöri havaintojen mukaan aina myötäpäivään, mihin ei ole tällä hetkellä täydellistä selitystä.

Merikeskuksen tutkijat epäilevät kahta teoriaa videolla näkyvän parven käyttäytymiseen. Yksi selitys on, että parveilu on puolustusmekanismi lammen muilta pedoilta, jotka saalistavat vesikirppuja.

Toinen selitys liittyy vesikirppujen ruokailemiseen. Vesikirput kerääntyvät parveen etsimään parhaimmat ruokailupaikat.

Annalan mukaan lammessa olevaan punaiseen väriin on kolme teoriaa.

– Punainen väri voi suojata vesikirppuja auringon haitalliselta säteilyltä, aivan kuten rusketus meillä ihmisillä.

Kyseessä voi olla myös lammen vähähappiset olosuhteet, minkä vuoksi vesikirput tuottavat hemoglobiinia hapensaantiin. Hemoglobiini näkyy lammessa punaisena värinä.

Kolmantena teoriana punaiselle värille on vesikirppujen ravinto. Bakteereja syövät vesikirput ovat yleensä punaisen värisiä.

Annala mainitsee, että vesikirput eli eläinplankton on tärkeä osa videollakin esiintyvän lammen ravintoverkkoa. Eläinplankton estää kasviplanktonin eli levien lisääntymistä vesissä ja näin ollen ehkäisee vesistön rehevöitymistä.

Lue myös:

    Uusimmat