Mainos

Nokian ja Microsoftin kauppa toteutuu perjantaina

Nokian ja Microsoftin pitkään hieroma kauppa Nokian puhelinliiketoiminnasta on viimein toteutumassa.

Nokia arvioi, että kauppa toteutuu olennaisilta osin tämän viikon perjantaina. Microsoft vahvisti tiedon omilla nettisivuillaan. 

Näistä Nokian puhelimet muistetaan

 -Nokian soittoääni: Perustui Francisco Tarregan 1800-luvulla säveltämään kitarakappaleeseen Gran Vals. 

-Matopeli: 1970-luvulla kehitetty matopeli tuotiin matkapuhelimiin 1990-luvulla. 

-Sms: Tekstiviestit tulivat käyttöön 1990-luvun puolivälissä. Niiden suosio on pysynyt suurena. 

-Nokia Connecting People: Mainoslause.  

(stt)

Aikataulu on viivästynyt alkuperäisestä suunnitelmasta, muun muassa kilpailuviranomaisten käsittelyn takia. Alun perin oli tarkoitus, että kauppa olisi toteutettu maaliskuun loppuun mennessä. Ainakin Kiinan viranomaisten hyväksyntä saatiin vasta alkuperäisen aikarajan mentyä umpeen. 

Microsoft maksaa Nokian puhelinliiketoiminnasta ja siihen liittyvistä lisensseistä kaikkiaan 5,44 miljardia euroa. Nokian puhelinliiketoiminnan työntekijät siirtyvät Microsoftin palvelukseen. Suomessa tämä koskee noin 4700 henkilöä. Microsoft ottaa myös käyttöönsä Nokian nykyisen pääkonttorin Espoon Keilaniemessä. Nokia keskittyy verkkoyhtiö NSN:n tiloihin Espoon Karaporttiin. 

Tynkä-Nokia on pääosin verkkoyhtiö 

Kahden suuryhtiön kauppaa on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen monimutkaisimmista. Kauppa julkistettiin viime vuoden syyskuussa. Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin Nokia oli ilmoittanut ostavansa Siemensiltä sen puolikkaan yhteisestä verkkoyhtiöstä. 

Loppumetreillä syntyi lisämutkia Intian Chennain kännykkätehtaan ympärille. Intian kanssa syntyneen verokiistan takia tehdasta ei saada siirrettyä Microsoftille muun puhelinliiketoiminnan mukana. Tehtaan jääminen kaupan ulkopuolelle ei kuitenkaan vaikuta kauppahintaan. 

Kun puhelinliiketoiminta siirtyy Microsoftille, tulee Nokiasta entistä selvemmin verkkoyhtiö. NSN muodostaa jatkossa ylivoimaisesti suurimman osuuden Nokian liikevaihdosta.  

Uusi strategia ja toimitusjohtaja 

 Kun kauppa toteutuu, odotetaan Nokialta tietoja seuraavista vaiheista. Yhtiön on määrä kertoa uudesta strategiasta ja nimittää uusi toimitusjohtaja. Nyt Nokiaa johtavat väliaikainen pääjohtaja Risto Siilasmaa ja väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila

Talousjohtaja Ihamuotilaa on pidetty yhtenä mahdollisena toimitusjohtajavaihtoehtona. Toinen vahva ehdokas talon sisältä on NSN:n toimitusjohtaja Rajeev Suri. 

Nokia julkistaa tammi-maaliskuun tuloksensa 29. huhtikuuta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.