Mainos

Nokian entinen Microsoft-analyytikko: Tässäkö Nokian tulevaisuus?

Nokialla kahdeksan vuotta Microsoft-analyytikkona työskennellyt Horace Dediu suhtautuu hyvin myönteisesti Nokian tulevaisuuteen.

– Tämä on hyvin jännittävää aikaa uudelle Nokialle. Heillä on nyt hieno mahdollisuus. Puhtaalta pöydältä alkaminen on yksi elämän ylellisyyksiä ja heillä on nyt lisäksi rahaa käytettävissään, Dediu maalailee.

Dediu muistuttaa, että Nokialle jäi puhelintoimintojen myynnin jälkeen useita erillisiä liiketoimintoja, joita aikaisemmin yhdisti puhelintoiminta: on kartat, NSN ja aineettomat oikeudet eli IPR.

– Kartat voivat toimia itsekseen itsenäisenä liiketoimintana tai ne voidaan jopa myydä. NSN:n pitäisi oikeastaan olla itsenäinen bisnes. He voisivat rekrytoida pois lähteneitä työntekijöitä ja todella pohtia uusiksi tulevaisuuden, Dediu luettelee Nokian mahdollisuuksia.

Dediun mukaan Nokian tulevaisuus voisi olla esimerkiksi puettavassa tietotekniikassa tai älykkäissä oheislaitteissa.

– Luulen, että tulevaisuudessa siirrytään älypuhelimista johonkin uuteen alustaan - esimerkiksi puettavaan tietotekniikkaan. Se olisi vain luonnollinen jatke tässä evoluutiossa. Nokia voisi siten uudestaan vakiinnuttaa asemansa innovaattorina, Dediu arvioi.

Kärsivällisyys on kuitenkin paikallaan. Suurilla bisnesideoilla on tapana kypsyä pidemmän aikaa muutaman mutkan kautta.

– Google kävi läpi kuusi liiketoimintasuunnitelmaa ennen kuin se asettui siihen mikä siitä lopulta tuli. Edes Nokia ei aikanaan tiennyt moneen vuoteen mitä se teki. Kun perehtyy bisneshistoriaan huomaa, että jokaisen menestystarinan takana on mysteeri: Kuinka se tapahtui? Yleensä ei ollut suunnitelmaa tai suunnitelma vei aivan toiseen suuntaan, Dediu muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.