Nokia yrittää rakentaa mobiiliverkon kuuhun – Esko Valtaoja pitää projektia erittäin kiinnostavana, mutta epäilee nopeaa aikataulua ja projektin rahoitusta: "Ei se riitä mihinkään"

6:17

Nokia ilmoitti eilen täysin uudesta aluevaltauksessa kertoessaan rakentavansa kuuhun 4G-mobiiliverkon yhteistyössä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan kanssa. Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on projektista innoissaan, mutta epäilee, että kehitystyössä menee todellisuudessa paljon suunniteltua pidempään. 

Nasan tavoitteen mukaan verkko olisi toiminnassa jo vuonna 2022. Verkkoa käyttävät astronautit, ajoneuvot ja tulevaisuudessa rakennettavat kuutukikohdat.

MTV Uutiset Liven haastattelema avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja sanoo, että projekti on osoitus suomalaisesta teknologiaosaamisesta.

– Tämä on kyllä hieno pelinavaus ja osoitus siitä, että Nokian ja Suomen koska teknologia voi hyvin ja kehittyy. Tässä ei tosin ihan vielä ole verkko, joka levittäytyy ympäri kuuta ja muuallekin, vaan ensimmäinen askel hyvin pitkällä tiellä.

Kuun vaikeat olosuhteet tekevät teknologian kehityksestä erittäin haastavaa

Teknologian kehitys alkaa nyt. Haasteita kehityksessä tulee Valtaojan mukaan olemaan paljon. 

– Kuten jokainen tietää, ei tarvitse olla paljoa pakkasta ennen kuin tavallinen kännykkä alkaa hyytyä ja tukiasematkin. Siellä pitäisi sitten toimia automaattisesti sanotaan nyt -150 ja +150 välisissä lämpötiloissa ja korjaajia ei saada paikalle ja niin edelleen. Tämä on aikamoinen teknologinen haaste, kuten avaruus yleensäkin. Tässä vasta demonstroidaan, että se on mahdollista, Valtaoja sanoo.

Valtaoja epäilee projektin kunnianhimoista aikataulua, ainakin vähän. 

– Täytyy sanoa, että vähän epäilen tätä aikataulua. Avaruustutkimus on hyvin hankalaa ja  on paremminkin poikkeus kuin sääntö, että aikataulussa pysytään. Aina tulee jotakin, ja kaikki pitää testata lukemattomia kertoja ja se teknologia on hirvittävän kallista. Hieman kyllä epäillen, en niinkään Nokiaa vaan Nasan kahden vuoden päämäärää. 

"Poliittisia kommervenkkejäkin voi tulla"

Nasan suunnitelman mukaan kuussa olisi määrä olla kahden vuoden päästä ensimmäinen tukialus, jossa olisi myös Nokian tukiasema. Nasa tavoittelee myös kahden astronautin lähettämistä kuuhun vuonna 2024. 

Valtaoja laittaa jäitä hattuun myös siksi, että avaruustutkimuksen rahoitus on Yhdysvalloissa merkittävä poliittinen kysymys. 

– Ei se mahdotonta ole mutta tässä voi tulla myös poliittisia kommervenkkejä vastaan. Aina, kun valta vaihtuu Yhdysvalloissa, niin siellä on tapana myös vaihtaa tutkimuksen painopisteitä ja rahoitusta 

Rahoitusta tarvitaan vähintään kymmenkertainen määrä

Nokia saa Nasalta noin 12 miljoonan euron rahoituksen projektia varten. Valtaojan mielestä summa on lähinnä symbolinen. 

– Ei se riitä mihinkään. Keskinkertaisen avaruusluotaimen lähettäminen kuuhun, niin silloin puhumme satojen miljoonien tai miljardin hintalapusta. Nokia osaa tietenkin kertoa itse paremmin, mutta kyllä minä hatusta heittäisi, että kymmenkertainen summa rahaa tarvitaan, ennen kun meillä on toimiva mobiiliverkko kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja