Mainos

Nirsoileeko lapsesi ruoan suhteen? Tämän se saattaa kertoa hänen persoonastaan

Pienen lapsen varovainen asenne kaikkeen uuteen ja tuntemattomaan voi myös ilmetä nirsoiluna ruoan kanssa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pienistä lapsista tulee todennäköisesti nirsoja ruoan suhteen, jos he ovat myös huonoja hyväksymään uusia leluja ja ovat ylipäätänsä vähemmän seikkailunhaluisia. Colorado Denverin yliopiston tutkija Kameron Moding kertoo, että siinä missä toiset lapset lähestyvät positiivisemmin uusia asioita, toiset ovat sisäänpäin kääntyneitä ja reagoivat negatiivisesti samoihin ärsykkeisiin. 

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että vauvat hakeutuvat esineitä kohti epäröimättä ennen yhdeksän kuukauden ikää. Sen jälkeen heistä kehittyy varovaisempia ja samalla myös valikoivampia syömisensä suhteen. Tämä käytös auttaa lapsia kuitenkin myös välttämään vaaroja, jolloin he osaavat välttää vaaralliseksi kokemaansa ruokaa. 

Lähestymisen ja välttämisen taipumuksien vaikutusta persoonallisuuteen ei ole tutkittu kovin usein yhtä vuonna 2016 tehtyä tutkimusta lukuun ottamatta. 

Moding ja hänen ryhmänsä suorittavat sarjan kokeita 136 parille äitejä ja heidän lapsiaan, kun lapset olivat 6 kuukauden, vuoden ja 1,5 vuoden ikäisiä. Kahden ensimmäisen laboratoriovierailun aikana tutkijat seurasivat, kun lapset leikkivät leluilla ja kokeilivat uusia ruokia. 

Kun lapset olivat 1,5 vuoden ikäisiä, laitettiin heidät huoneeseen tutkimaan vieraita esineitä. Tulosten mukaan positiivisemmin uusiin leluihin suhtautuvat lapset olivat myös innokkaampia kokeilemaan uusia ruokia. Uusiin leluihin negatiivisesti suhtautuneet olivat vuorostaan nirsompia myös uuden ruoan suhteen. 

– Uusiin ruokiin suhtautuminen tuntuisi noudattavan samaa kehittymisen kaavaa, kuin pidättäytynyt lähestyminen asioihin, Moding toteaa. 

Mutta koska tutkimus perustui pelkkään havainnointiin, on mahdotonta tehdä tarkkaa päätelmää siitä, aiheuttaako ruoan kanssa nirsoilu myös varovaisempaa luonnetta tai toisin päin. Myös tutkimuksen ulkopuoliset tekijät saattavat vaikuttaa lasten temperamenttiin. 

Modingin tutkimustulokset kertovat silti uraa uurtavia yksityiskohtia siitä, miten luonteemme kehittyy. 

– Se oli hämmästyttävää, kuinka johdonmukaista uusiin leluihin reagoiminen oli suhteessa uusiin ruokiin reagoimiseen, Moding kertoo.

Lähde: Fatherly

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.