Mainos

Niinistöllä vuosi takana - harmittelee Haukion kohtelua

Presidentti Sauli Niinistöä ihmetyttää vieläkin arvostelu, jonka hänen syrjäytymistä ehkäisevä kampanjansa taannoin sai.

– Epäilen, että minun henkilöni oli perimmäinen syy, Niinistö arvelee STT:n haastattelussa.

Niinistöä harmittaa, ettei viidenkymmenen lapsi- ja nuorisotyön ammattilaisen mielipiteille annettu arvoa. Arvostelijat ripittivät Ihan tavallisia asioita -kampanjaa siitä, ettei se kohtaa syrjäytyneiden todellisuutta keskittyessään perheiden ja kasvatuksen rooliin.

Mikä syrjäytymisessä sitten on yksilön vastuu? Onko ihminen oman onnensa seppä?

– En ihan tätä sanontaa allekirjoita, ainakin se vaatisi sitten lisäyksen mahdollisuuksiensa mukaan, Niinistö vastaa.

– Vastuu on sellainen asia, jonka miettiminen minua kiehtoo – jotenkin meillä on opittu, että vastuu on negatiivinen asia, vastuu painaa. Loppujen lopuksi ihmisyyteen kuuluu vastuu, joka voisi olla onnellisen elämän lähde. Täytetty vastuu tekee kyllä kantajastaan aika tyytyväisen, se ei vaan saa olla ylimittainen.

Kremlistä ”washingtonologiaan”

Niinistö sanoo, että tapaamisissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa on puhuttu ”suoraviivaisesti”. Suhde on hänen mukaansa kitkaton.

Niinistön edeltäjän Tarja Halosen ja Putinin suhteen henkilökohtaisuutta korostettiin. Sellaista suhdetta Niinistö ei haikaile, jos kohta ei pidä sitä haitallisenakaan.

– En välttämättä pidä valtionpäämiesten kanssakäymistä kaveruussuhteena. Toimiva yhteys, että saadaan asiat hoidettua, on tärkeintä, Niinistö sanoo.

Ovatko toistuvat lapsikiistat suhteiden kuumemittari?

– Venäläiset seuraavat tarkasti venäläisten kohtelua muualla. Ei tässä ole mitään erityistä Suomi-kohdennusta. Meillä sattui vaan olemaan pari tapausta ja tämä dosentti (Johan Bäckman), joka on tehokkaasti käyttänyt mediaa.

Suomen valtiojohto ei ole saanut kutsua Valkoiseen taloon kymmeneen vuoteen. Niinistö ei näe asiassa ongelmaa.

– Suomessa on sellaista herkkyyttä, että tätä nyt tuijotetaan niin kuin se olisi jokin mittari. Vierastan sitä, Niinistö sanoo.

Mutta kertooko se jostakin, jos kutsua ei tule?

– En lähde tällaiseen washingtonologiaan ollenkaan.

”Presidentin puoliso ei ole julkisessa virassa”

Niinistön presidenttikautta on siis täsmälleen vuosi takana. Niinistö on haluton katsomaan peruutuspeiliin ja arvioimaan mennyttä vuotta.

Puolisoon Jenni Haukioon kohdistuva huomio saa kuitenkin Niinistön tapailemaan sanojaan tarkasti.

– Minä olen ollut yksityisyyden suhteen jo aika pitkään auki. Ehkä olisi toivonut, että se olisi rajoittunut minuun, Niinistö muotoilee.

Oliko siis yllätys, millaiseen läpivalaisuun puolisonne on joutunut?

– Yllätys on ollut se, että yhtäkkiä vaalien jälkeen presidentin puolisosta monet haluavat tehdä julkisen tehtävän. Ja sitähän se ei Suomessa ole. Ennen vaaleja, kun asian näin esitti, ei kuulunut vastaan panevaa sanaa. Näinhän se tietysti on – puoliso ei ole julkisessa virassa.

Kysymykseen omasta presidenttiroolistaan Niinistö napauttaa nopeasti, ettei hän mieti roolien ottamista.

– Minä vain olen, menen ja teen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.