Niinistö yllättyi kuultuaan Trumpin puheen YK:n yleiskokouksessa – "Hän sanoi, ettei rohkea ryhdy sotaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti tänään liki neljänkymmenen minuutin pituisen puheen YK:n yleiskokouksessa. Jyrähtelyistään tunnetun Trumpin puheen sävy oli tänään kuitenkin n sävyssään sovitteleva.

– Olin yllättynyt, kuten moni muukin, että puheen yleisväri, jos sitä nyt yhdellä sanalla kuvaisi, oli kuitenkin sovitteleva, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Iranin on katsottu olevan syyllinen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin suunnattuihin iskuihin ja Trumpin povailtiin ennakkoon soimaavan Irania.

– Se Iran-osuus oli tietysti odotettavissa. Trump kuitenkin sanoi, että on helppo aloittaa sotia, mutta rohkea eri ryhdy sotaan. Tämä vakuutus oli aika vahva, Niinistö toteaa.

" Eivät he kauheasti meitä kuuntele "

Trump käytti huomattavan osan puheestaan Kiinan kauppapolitiikan arvostelemiseen. Niinistöstä Trumpin kaava oli kuitenkin tuttu ja teksti olisi voinut olla kovempaankin.

– Mitä hän Kiinasta totesi, päättyi kuitenkin niin, että presidentti Xi Jinping on suuri valtiomies. Se on varmaan tulkittavissa niin, että hän haluaa pitää keskusteluyhteyden auki, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoo oppineensa, että Trump hyökkää ensin, mutta rauhoittuu lopulta.

– Jos seuraa Trumpin politiikkaa, siinä on samanlainen kaava. Aluksi hän tulee voimakkaan verbaalisti esiin, mutta ilman mitään vallankumouksellista muutosta. Yhtäkkiä asia onkin hyvä, Niinistö sanoo.

Pienen väkiluvun Suomi ei voi Niinistön mukaan paljoa tehdä kahden suurvallan nokitellessa.

– Meidän luvut ovat vähän pieniä, joten eivät he kauheasti meitä kuuntele, Niinistö toteaa.

Viittasi myös seksuaalivähemmistöjen asemaan

Niinistö kiitteli Trumpia vähemmistöjen muistamisesta puheessaan.

– Koskaan ennen en ole kuullut hänen kehottavan kollegoja vähän miettimään asiaa, jos omassa maassa homoseksuaalisuus on kielletty tai rangaistavaa. Hän antoi aika selvän signaalin, Niinistö iloitsi.

Trumpin tuoreimmasta Ukraina-kohusta Niinistö pysyi melko vaitonaisena. Trumpin väitetään vaatineen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyä selvittämään Trumpin kilpakumppanin, demokraattien presidentinvaaliehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin lähipiirin toimia. Yhdysvaltalaismedioille puhuneiden lähteiden mukaan Trump olisi painostanut Zelenskyä sotilasapurahoilla.

– En halua kahdenvälisissä keskusteluissa kuulla, mitä jossain muussa kahdenvälisessä keskustelussa on käyty. Varmasti se tulee esiin, jos Trump näkee sen tarpeelliseksi, Niinistö sanoo.

Niinistö ja Trump tapaavat ensi viikolla

Niinistö tapaa Trumpin Valkoisessa talossa ensi viikolla. Niinistö toivoo keskustelua ainakin arktisista asioista, mutta uskoo Ukraina-kohun olevan esillä tavalla tai toisella. Hän ei kuitenkaan usko sen varjostavan koko tapaamista.

– En minä pelkää mitään. Se on kovasti yhdysvaltalaistoimittajien käsissä. Luulen, että aihe heitä kiinnostaa, ei se minua häiritse.

Yhdysvaltain jatkuva poliittinen myllerrys kummastuttaa Niinistöä.

– Oikeastaan kaikki, mitä Yhdysvaltain politiikassa on tapahtunut jo pidemmän aikaa, kummastuttaa. Toimintamallit ja ulostulot ovat eri tasoa, mihin me olemme tottuneet. 

Päivitetty 21.53: Juttua täydennetty, viittaukset seksuaalivähemmistöihin, Ukrainaan ja Trumpin ja Niinistön tapaaminen ensi viikolla.

 

Lue myös:

    Uusimmat