Presidentti Trumpin silmätikkuina Kiina, Iran ja Venezuela – solvasi Venezuelan presidenttiä: "Hän on Kuuban nukke, jota suojelevat kuubalaiset henkivartijat"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osoitti varoittavat sanansa Kiinalle, Iranille ja Venezuelalle puhuessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa tiistaina.

Trumpin mukaan aika, jolloin Kiinan kaupankäynnin "väärinkäytöksiä" on suvaittu, on loppunut.

– Vuosia (kaupankäynnin) väärinkäytöksiä on siedetty, niistä ei ole piitattu tai niitä on jopa edistetty, Trump sanoi ja väitti, että globalisaatio on saanut maailman johtajat sivuuttamaan omat kansalliset edut.

Trump sanoi Yhdysvaltain hallinnon seuraavan myös tarkasti, kuinka Kiina hoitaa Hongkongin kriisiä.

– Maailma odottaa, että Kiinan hallinto kunnioittaa solmimiaan sopimuksia ja turvaa Hongkongin vapauden ja oikeusjärjestelmän sekä demokraattisen elämäntavan, hän sanoi.

Iranin suhteen on Trumpin mukaan odotettavissa lisää pakotteita, jollei se lopeta "kiihkomielistä" asekampanjaa ja "aggressiivisuutta" Lähi-idässä.

– Niin kauan kuin Iranin uhkaava käytös jatkuu, pakotteita ei poisteta. Niitä tiukennetaan, Trump sanoi.

Trump kuvasi Maduroa "Kuuban nukeksi"

Puheessaan Trump varoitti myös Venezuelaa ja sanoi Yhdysvaltain pitävän tiukasti silmällä tilannetta siellä. Tiistaina Yhdysvallat asetti myös pakotteita neljälle yhtiölle, jotka kuljettavat öljyä Venezuelasta Kuubaan.

Trump hyökkäsi sanallisesti Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa vastaan ja sanoi tämän olevan "Kuuban nukke, jota suojelevat kuubalaiset henkivartijat".

Trumpin puheen aikana Venezuelan edustaja näytti lukevan kirjaa, joka kertoo eteläamerikkalaisesta itsenäisyyssankarista Simon Bolivarista.

Maduro ei ollut paikalla YK:n yleisistunnossa, vaan oli sen sijaan valinnut matkan Moskovaan. Siellä hän tapaa keskiviikkna Venäjän presidentin Vladimir Putinin

Lue myös:

    Uusimmat