Mainos

Niinistö: Kokoomus palauttaa Nova Groupille 10 000 euroa

Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön mukaan kokoomus palauttaa Nova Groupin Niinistön presidentinvaalikampanjaan lahjoittaman 10 000 euroa Nova Groupin konkurssipesälle.

Niinistä kertoi asiasta MTV3:n uutisille eduskuntatalolla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Kiusallista tämä kyllä on, Niinistö kommentoi tuntemuksiaan jo tilaisuuden alkaessa.

- Toisaalta oikeastaan vähän helpottavaakin. Joskus asiat alkavat mennä ikäänkuin omaa latuaan monilla muillakin sektoreilla kuin vaalirahoituskessa. Muodostuu tapoja, jotka rohkaisevat toinen toistaan.

Niinistö painotti tiedotustilaisuudessaan, että presidentinvaaleissa ehdokkaana olevan tilanne on monella tapaa erilainen kuin muissa vaaleissa. Vaalirahailmoitusta ei tee ehdokas itse, vaan vaaliasiamies. Niinistön mukaan presidenttiehdokkaan aivan mahdoton tietää, mitä innokkaat tukijat tekevät. Nova-rahojenkin tapauksessa oikeudellinen virhe on tapahtunut tuen antajan päässä, ei vastaanottajapäässä.

Niinistö vakuutti, että vaalirahailmoitus oli laadittu hänen puolestaan siten, että hänen vaalitiimilleen osoitetut suoritteet on ilmoituksessa avattu, mutta muuta kokoomukselle osoitettua tukea kampanjan aikana ei ole yksilöity.

Niinistön mukaan hänellä ei ole ollut tietoa presidentinvaalikampanjansa kaikista tukijoista. Hän epäilee, ettei presidentti Tarja Halonenkaan ole kovin tietoinen omista tukijoistaan.

Niinistö ei halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö Halosen julkistaa tukijansa. Hän ei myöskään ole ajatellut etukäteen sitä, vaikuttaako Nova-kohu mahdollisesti hänen ehdokkuuteensa seuraavissa valtakunnallisissa vaaleissa. Lääkkeeksi vaalirahakohuun Niinistö ehdottaa mallia, jossa kansalaiset ja tukijat voisivat seurata vaalikirjanpitoa reaaliajassa.

- Olen pohtinut vaihtoehtoa, jossa jokainen ehdokas hallinnoisi vaalitukiaan yhden tilin kautta siten, että ehdokkaan tukitiiimin rahaliikenne olisi avoinna nähtävissä esimerkiksi netissä. En usko, että siitä koituisi viranomaisillekaan kovin paljoa lisätyötä, koska kilpailevat ehdokkaat seuraisivat toistensa rahaliikennettä varmasti tarkasti, Niinistö spekuloi.

Kaiken kaikkiaan vaalirahoituksen käytännöissä on Niinistön mielestä toimittu tavalla, jossa on vielä tulkinnanvaraisuutta.

Niinistö: Kiusallista tämä kyllä on

Katso koko haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.