Niinistö ja Putin ovat tavanneet 16 kertaa – video näyttää kuinka iloisesti kaikki alkoi, ja miten hyytävästi se loppui

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö: Kaikki kahdenkeskiset tapaamiset pikakelauksena 7:47
10 vuotta valtiosuhteita pikakelauksena tarjoiltuna: Katso videolta, minkälainen tunnelma oli Putinin ja Niinistön ensitapaamisessa, ja kaksikon toistaiseksi viimeisessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä oli pitkään erityisen tiiviit välit Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Puhelinkeskusteluja valtionjohtajien välillä on ollut useita, kasvotusten Niinistö ja Putin ovat tavanneet 16 kertaa, ilmenee tasavallan presidentin kanslian MTV Uutisille toimittamista tiedoista.

Alkuperäinen juttu on julkaistu maaliskuussa 2022.

Presidentti Niinistö on aiemmin kertonut, että presidentit puhuttelevat toisiaan etunimellä ja onpa Putin tavannut Suomessa presidentin äidinkin. Niinistö ja Putin on nähty yhdessä myös jääkiekkokaukalossa.

Tiivis monivuotinen yhteydenpito ja läheiset välit olivatkin syynä siihen, miksi Niinistöä pyydettiin keskusteleman Putinin kanssa Venäjän toimista Ukrainassa, kun sota oli jo alkanut. 

Ensimmäisen puhelinkeskustelun Niinistö kävi Putinin kanssa maaliskuussa 2012 ja ensimmäinen tapaaminen oli 20.–22. kesäkuuta samana vuonna Pietarissa.

MTV Uutiset on koonnut tähän artikkeliin viime vuosilta Niinistön ja Putinin puhelinkeskusteluja ja tapaamisia sekä niiden aiheita.

Puhelu toukokuu 2022

Presidentin kanslia kertoi toukokuussa omassa tiedotteessaan Niinistön kertoneen puhelimessa Putinille, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Niinistö sanoi myös, että Venäjän viime vuonna loppuvuodesta esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä sekä Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön perusteellisesti.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö sanoi tiedotteessa.

Puhelu maaliskuu 2022

Presidentin kanslian mukaan maaliskuussa käyty keskustelu keskittyi yksinomaan Ukrainan sotaan. 

– Keskustelussa presidentti Niinistö painotti Ukrainassa pahenevaa katastrofia ja syvää inhimillistä kärsimystä, joka vaikuttaa voimakkaasti myös läntiseen mielipiteeseen, tiedotteessa kerrotaan.

Niinistö mainitsi Putinille keskustelleensa myös Zelenskyin kanssa ja toi esiin Zelenskyin valmiuden keskustella Putinin kanssa.

Presidentti Niinistö kertoo Twitterissä, että keskustelu Putinin kanssa oli tunnin mittainen.

Puhelu tammikuu 2022

Ennen sodan alkamista Niinistö ja Putin keskustelivat puhelimitse 21. tammikuuta vuonna 2022

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Niinistö ja Putin kävivät pitkän ja perusteellisen keskustelun.

Presidentit keskustelivat geopolitiikasta, mukaan lukien Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta, kertoi Niinistö Twitterissä.

Niinistö esitti myös vakavan huolensa Ukrainan tilanteesta ja painotti rauhan säilyttämisen välttämättömyyttä Euroopassa, kansliasta kerrotaan.

– Keskustelussa korostui tarve löytää ratkaisuja käynnissä olevan dialogin kautta, kanslia tiedotti.

Kanslian mukaan presidentti Niinistö toi keskustelussa esiin, että Suomi käyttää täyttä itsemääräämisoikeutta turvallisuuspolitiikastaan.

Presidentit myös noteerasivat Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen kolmekymmenvuotispäivän, joka oli 20. päivä tammikuuta.

Viisi päivää keskustelun jälkeen eli 26. tammikuuta Niinistö sanoi MTV:n Asian Ytimessä -ohjelmassa uskovansa rauhanomaiseen ratkaisuun tilanteessa, jota tuolloin kutsuttiin vielä Ukrainan kriisiksi. 

Suorassa televisiolähetyksessä presidentiltä kysyttiin, mistä hänellä löytyi optimistia räjähdysherkässä tilanteessa, jossa sodan uhka jo leijui Euroopan yllä.

– Sitä tulee vähän viran puolestakin. Uskon, että useimmat toivoisivat, että sotaisilta toimilta – enemmiltä – vältyttäisiin.

– Se on aika rajua puhua Euroopassa käytävästä sodasta, Niinistö sanoi Asian Ytimessä -juontaja Jaakko Loikkaselle.

Joulukuu 2021

14.12.2021 Niinistö kävi Putinin kanssa puhelinkeskustelun, jonka sisällöstä presidentin kanslia tiedotti lyhyesti, kuten tapana on ollut.

Presidentin kanslian mukaan puhelussa keskusteltiin Ukrainan rajatilanteesta. Presidentti Niinistö esitti vakavan huolensa kiristyneelle tilanteelle ja korosti diplomaattisen ratkaisun etsintää.

Niinistö totesi myös, että Suomella on selonteoista ilmenevä vakaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Presidentti kävi keskustelua kanslian tiedotteen mukaan "Helsingin hengessä".

Niinistö Pietarissa lokakuussa 2021

Lokakuun 29. päivä viime vuonna Niinistö matkusti Moskovaan tapaamaan Putinia. 

Niinistön mukaan hän ja Putin kävivät "varsin intensiivisen" kolme tuntia kestäneen keskustelun ja tapaamisen yhteydessä ehdittiin käsitellä monta asiakokonaisuutta.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa korostuivat Saimaan kanavan puukuljetukset.

Niinistö kertoi keskustelleensa Putinin kanssa myös kansainvälisestä politiikasta ja totesi Putinin kantavan huolta muun muassa Iranin ydinasesopimusneuvotteluista. 

Syyskuu 2021

17. syyskuuta Niinistö ja Putin kävivät puhelinkeskustelun, jonka aiheista kanslia tiedotti tuttuun tapaansa lyhyesti ja ytimekkäästi. 

Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi presidentit keskustelivat muun muassa Afganistanin tilanteesta, arktisista aloitteista sekä Euroopan turvallisuudesta ja EU:n strategisesta autonomiasta.

Presidentit jatkoivat keskusteluaan Helsingin hengestä, kansliasta kerrottiin.

Huhtikuu 2021

Kohta vuosi sitten, 13.4.2021, Niinistö ilmaisi Putinin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa huolensa Ukrainan tilanteesta.

Pitkäksi kuvatussa puhelinkeskustelussa presidentit puhuivat julkisuuteen annettujen tietojen mukaan jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla sekä Venäjän ja Ukrainan rajalla.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Niinistö esitti vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä ja toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

Niinistö kertoi Putinille myös aloitteestaan Helsingin hengen vahvistamiseksi vuonna 2025, ja presidentit kävivät siitä keskustelun myönteisessä hengessä.

Elokuu 2020

21.8.2020 Niinistö kertoi Twitterissä keskustelleensa Putinin kanssa muun muassa Navalnyin tapauksesta.

Niinistö ja Putin keskustelivat myös muun muassa Suomen ja Venäjän koronatilanteesta.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan esillä oli myös Putinin alkuvuodesta tekemä aloite YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten huipputapaamiseksi.

Kansainvälisissä asioissa presidentit puhuivat lisäksi arktisesta yhteistyöstä ja asevalvonnasta. Kahdenvälisistä asioista esillä olivat talous-, ympäristö- ja muu yhteistyö.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Maaliskuu 2020

16.3.2020 Niinistö ja Putin keskustelivat koronaviruspandemian aiheuttamasta tilanteesta ja sen vaikutuksista Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Niinistö ja Putin olivat yksimielisiä siitä, että virusten torjunta vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Niinistö korosti myös jatkuvan tiedonvaihdon merkitystä. Aloite puhelulle tuli Suomelta.

Joulukuu 2019

30.12.2019 Niinistö ja Putin vaihtoivat puhelimitse uudenvuodentervehdykset. Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi he keskustelivat kansainvälisistä kysymyksistä.

Presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan, että presidentit keskustelivat etenkin Syyrian, Libyan ja Ukrainan tilanteista.

Niinistö ja Putin olivat toivottaneet toisilleen hyvää uutta vuotta puhelimitse myös aiempina vuosina.

Elokuu 2019 – Putin Helsingissä

22.08.2019 Putin vieraili Helsingissä. Putinin vierailulla keskusteluiden pääaiheiksi nousivat Ukrainan tilanne, Arkangelin lähistöllä kuun alussa sattunut viiden ihmisen hengen vaatinut räjähdys sekä Moskovan mielenosoitukset. 

Putinin vierailua seurattiin näyttävästi eri tiedotusvälineissä, myös MTV uutisissa: Menikö valtiovierailu ohitse? Katso videolta presidentti Putinin ja Niinistön tapaamisen huippuhetket!

Huhtikuu 2019

09.04.2019 Niinistö ja Putin tapasivat Pietarissa järjestetyssä arktisessa foorumissa. Tuolloin Niinistö kertoi olevansa Putinin kanssa sinutteluväleissä.

Niinistö puolestaan oli Pietariin matkustaessaan kommentoinut olleensa huolissaan jonkinlaisen kylmän sodan paluusta: Presidentti Niinistö tapaa Pietarissa Putinin – puheenaiheina Euroopan neuvosto ja ukrainalaiset merimiehet

Helmikuu 2014

Hypätään seuravaksi reippaasti ajassa taksepäin: Ukrainasta keskusteltiin jo vuonna 2014.

28. helmikuuta 2014 käyty keskustelu tapahtui Suomen aloitteesta, kertoi Tasavallan presidentin kanslia. 

Kanslian mukaan Niinistö ilmaisi Putinille, että Suomi oli huolissaan Ukrainan tilanteesta. Niinistö sanoi pitävänsä tärkeänä, että yhtenäinen Ukraina saavuttaa vakaat olosuhteet mahdollisimman pian. 

Maaliskuu 2012

Ensimmäisen puhelinkeskustelunsa presidentti Niinistö kävi presidentiksi valitun Putinin kanssa 7. maaliskuuta 2012.

Tasavallan presidentin kansian tiedotteen mukaan Niinistö onnitteli Putinia ja miehet keskustelivat myös Suomen ja Venäjän suhteista. Puhelussa ennustettiin, että sekä maiden väliset suhteet että presidenttien välinen yhteistyö tulisivat jatkumaan hyvinä myös tulevaisuudessa. 

Puhelinkeskustelussa oli esillä myös taloustilanne. Erityisesti päämiehiä kiinnosti suomalaisten yritysten toiminta ja investoinnit Venäjällä.

Kesäkuu 2012 – Niinistö Pietarissa

20.–22. kesäkuuta 2012 presidentti Niinistö kävi työvierailulla Pietarissa. Presidentin kanslia julkaisi vierailusta heinäkuussa tiedotteen, jonka pääkuvassa poseerasivat Niinistö ja Putin jääkiekkovarusteissa kaukalon laidalla. 

Niinistön vierailuohjelmassa olivat muun muassa Pietarin kansainvälisen talousfoorumin avajaiset. Presidentti osallistui myös Putinin isännöimälle lounaalle sekä Pietarin kuvernöörin vastaanotolle.

Juhannusaattona 22. kesäkuuta presidentit kävivät kahdenväliset keskustelut Pietarin läheisyydessä sijaitsevassa Igoran urheilukeskuksessa.

Presidentinkanslien tiedotteen mukaan keskusteluagendan kärjessä olivat muun muassa talousasiat, liikenne ja logistiikka sekä arktinen yhteistyö. Myös Itämeri oli esillä. 

Kahdenväliset keskustelut päättyivät jääkiekko-otteluun. Presidentit pelasivat samassa joukkueessa Suomi-Venäjä paidoissa. Ottelu alkoi Suomen ja Venäjän kansallislauluilla.

Lue myös:

    Uusimmat