Mainos

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä: Presidenttien tapaaminen päättynyt

MTV Uutiset seuraa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailua Suomessa koko päivän. Kysymyksessä on työvierailu, jonka aikana Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi keskustelunaiheina ovat alueelliset ja kansainväliset kysymykset.

Presidentit käyvät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa Keskusteluiden päätteeksi presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden. Vierailu päättyy yhteiseen päivälliseen Suomenlinnassa.

Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran huhtikuussa Arktisen foorumin yhteydessä Pietarissa. Suomessa presidentti Putin vieraili viimeksi viime vuoden elokuussa.

23.40: Presidentti Putin on päättänyt työvierailunsa ja lähtenyt Helsinki-Vantaalta kohti Moskovaa.

22.15: Poliisi tviittaa, että illalla on liikkeellä saattueita Putinin siirtyessä lentokentälle. Vaikutukset liikenteeseen ovat vähäisiä. 

21.14: Presidenttien illallinen on päättynyt. Menuun kuului kotimaista järvikalaa, maa-artisokkakeittoa sekä heinäsorsan rintaa keltavahverokastikkeessa. Jälkiruokana tarjottiin tuoreita Kultarannan marjoja ja mesimarjasorbettia

20.55: Poliisi kertoo Twitterissä antaneensa useita sakkoja ilmailukiellon rikkomisesta. 

19.39: Presidentit ovat saapuneet Suomenlinnaan. Presidentit nousivat Kauppatorilla Kultaranta VIII -alukseen, joka on presidentin edustusvene.

19.14: Presidentit ovat siirtymässä Suomenlinnaan. 

19.00: Tiedotustilaisuus on päättynyt. 

18.54: Putinin mukaan Arkangelin tapauksessa ei salailla mitään. Menetyneet ihmiset olivat mukana valmistelemassa uusia asejärjestelmiä. Asiaan kuuluu sotilastietoja, joista osa on luonnollisesti salaisia. 

18.46: Putinin mukaan Yhdysvaltalaiset suorittivat ohjuskokeen liian nopeasti INF-sopimuksen raukeamisen jälkeen. 

18.43: Niinistön mukaan Suomessa keskustelu kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välillä toimii, joka on ehkä syy siihen, miksi täällä ei ole Moskovan kaltaisia tapahtumia. 

18.38: Putin: "Mitä tulee työhän Euroopan neuvostossa, jos meitä ei olla valmiita näkemään tässä järjestössä, olemme valmiita poistumaan."

18.36: Putin: "Kansalaisilla on oikeus ilmaista mielipiteitään."

18.33: Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa omien kansalaistensa oikeuksia. Moskovan tapahtumien kaltaisia tapahtuu myös muulla, muissa Euroopan maissa. 

18.30: Matkailun merkitystä painotetaan. Putin toivoo, että Suomen kansalaiset tulevat vierailemaan Venäjällä yhä aktiivisemmin, varsinkin kun lokakuun alussa käyttöön tulee uusi ja ilmainen sähköinen viisumi, jolla EU:n kansalaiset pääsevät vierailemaan Pietarin ja Leningradin alueella ilman vierailua suurlähetystössä. 

18.25: Putinin mukaan Suomi ja Venäjä tekevät tiivistä yhteistyötä ympäristönsuojelun alalla. Syksyllä 30 venäläistä edustajaa saapuu Suomeen tutustumaan ympäristönsuojeluun.

18.22: Presidentti Putin kertoo, että hän on samaa mieltä Niinistön kanssa Suomen ja Venäjän hyvistä väleistä, ja että yhteistyö maiden välillä jatkuu kaikilla aloilla. 

18.20: Niinistön mukaan Ukrainan tilanne näyttää siltä, että käytännön toimia on tekeillä ja niitä pyritään edistämään. Presidentti Putin on lupautunut illalla jatkamaan keskustelua muistakin kansainvälisistä aiheista. 

18.19: Niinistön mukaan on erittäin tärkeää, että Venäjä on Eurooppalaisen ihmisoikeussäätelyn sisällä. Myös dialogi Itämeren tilanteen jatkumisesta on tarpeellista. 

18.13: Presidentti Niinistö kiitti presidentti Putinia siitä, että kiireisestä aikataulusta huolimatta vierailuun riitti aikaa. Niinistön mukaan heillä oli hyvä keskustelu, mutta puhuttavaa jäi vielä iltatunneillekin. Niinistön mukaan presidentit tulivat lopputulokseen, että Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa ei ole ongelmaa. 

18.12: Tiedotustilaisuus alkoi.

18.11: Tasavallan presidentin kanslia julkaisi kuvan tapaamisesta Twitterissä. 

18:00: Tiedotustilaisuuden alkua odotellaan yhä. Presidentinkanslian mukaan tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa noin kello 17.50. 

17.00: Valtionjohtajien tapaaminen on alkanut. Presidentit keskustelevat pian Keltaisessa salissa Presidentinlinnassa. Etukäteen on arvioitu, että keskustelunaiheita ovat todennäköisesti Ukrainan tilanne sekä Venäjän ajankohtaiset tapahtumat, kuten Moskovan mielenosoitukset ja Arkangelin räjähdys- ja säteilyonnettomuus.

Presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden keskustelujen päätteeksi. Presidentin kanslian mukaan lehdistötilaisuus alkaa noin kello 17.50.

16.56: Presidentti Putin saapui juuri Presindentinlinnaan ja tapasi Sauli Niinistön. 

16.46: Presidentti Putinin saattueen kulku vaikuttaa pääkaupunkiseudun liikenteeseen. 

16.31: Vladimir Putinin saattue on aloittanut siirtymisen Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Presidentinlinnaa. 

16.29: Presidentti Vladimir Putin laskeutui koneesta punaiselle matolle yksin. 

16.21: Ensimmäinen presidentinhallinnon kone laskeutui Helsinki-Vantaalle. 

16.08 Poliisille ei ole ilmoitettu mielenosoituksista Helsinki-Vantaalla, kertoo ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista.

Liikenne sujui vielä normaalisti sekä Helsingissä että Itä-Uudellamaalla puoli neljän aikaan. Ruuhkia on odotettavissa myöhemmin iltapäivän aikana, kun Putin saapuu Suomeen.

15.58: Flightradar24-sivuston mukaan presidentti Putinin aiemmin käyttämään konetyyppiin sopiva kone, Ilyushin Il-96-300PU, on nyt saapunut Suomen ilmatilaan.

15.05: Flightradar24-sivuston mukaan presidentti Putinin aiemmin käyttämään konetyyppiin sopiva kone on nyt matkalla kohti Helsinkiä. Aikaisemmin arvioitiin, että Putin olisi noin tunnin myöhässä. Alun perin hänen odotettiin saapuvan Suomeen puoli kolme. 

Ilyushin Il-96-300PU kutsutaan myös lentäväksi Kremliksi. Kone on varustettu valtionjohdolle tarpeellisin välinein ja sisutettu loisteliaasti.

14.16: Poliisi on antanut sakot yksityishenkilölle, joka lennätti lennokkia ilmailukieltoalueella Helsingin Kaivopuiston alueella.

13.42: Helsingissä pieni joukko ihmisiä osoittaa rauhallisesti mieltä Putinin vierailun korvilla. Mielenilmausten teemana on Venäjän ihmisoikeudet, ylikomisario Heikki Porola kertoo STT:lle.

Poliisille on ennakkoon ilmoitettu neljästä mielenosoituksesta Putinin vierailun aikaan. Sen lisäksi on havaittu yksi mielenosoitus, josta ei ollut ilmoitettu poliisille.

Iltapäivällä puoli kahdelta käynnissä oli kolme eri mielenilmausta. Osallistujia kussakin on poliisin mukaan kahdesta kymmeneen ihmistä.

13.20: Flightradar24-sivuston mukaan venäläinen Tupolev Tu-204-300 -tyyppinen kone lähestyy parhaillaan Suomea. Kone kuuluu Rossiya Airlinesin erikoislento-osastoon, joka vastaa muun muassa valtiojohdon lennoista.

Ei ole kuitenkaan varmaa, onko Putin koneessa, sillä kyseessä ei ole presidentin usein käyttämä suurempi kone, jota on kutsuttu ”lentäväksi Kremliksi”.

Lentoseurantasivustolla ei toisaalta näy muita koneita, jotka sopisivat Putinin kaavailtuun aikatauluun, joten on täysin mahdollista, että presidentti saapuu pienemmällä koneella. 

12.06: Suomenlinnassa olevan toimittajamme Sami Lindforsin mukaan paikalla on jo tässä vaiheessa päivää runsaasti poliiseja ja puolustusvoimien henkilöstöä.

Turisteja on tavallista vähemmän ja turistiryhmiä on myös käynyt katsomassa viranomaisten Kuninkaanportille asettamaa sulkulinjaa, jonka toiselle puolelle ulkopuolisilla ei ole asiaa.

Suomenlinnassa asuvan Arto Sippolan mukaan turisteja ei tällä hetkellä näy lähes ollenkaan ja koko saari on pistetty käytännössä kiinni. Sippolan mukaan Kustaanmiekan puolella asuvilla ihmisillä on oikeus kulkea koteihinsa kieltoalueista huolimatta.

– Täällä on valmistauduttu hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta siihen on varmasti oma syynsä. Kun kävimme vaimon kanssa aamiu-uinnilla, emme voineet käyttää tavanomaista paikkaa, mutta pääsimme toiseen paikkaan (yleinen uimaranta).

Sippola totesi naurahtaen haastattelussa, että uiminen oli turvallista, sillä hänen ja vaimon uintireissua oli seurannut myös vartiomies.

5:38

10.46: Poliisi tarkisti Putinin saattueen reitille osuvaa pensaikkoa Tuusulanväylän varrella aamupäivällä.

09.43: MTV Uutisten kaupungille jalkautuneen toimittajan Sami Lindforsin mukaan Putinin lähestyvä vierailu ei vielä näy Mannerheimintien liikenteessä. Lindforsin mukaan Pasilan poliisitalon edessä oli nähtävillä jo jonkin verran poliiseja valmistautumassa liikkeellelähtöön.

Putinin koneen on määrä laskeutua puoli kolme, jonka jälkeen saattue suuntaa Presidentinlinnaan. Tämä aiheuttaa liikennekatkoksia muun muassa Mannerheimintielle.

Koko normaali lauttaliikenne Suomenlinnaan pysähtyy vierailun vuoksi ja kulku Suomenlinnaan tapahtuu Katjanokalta huoltoaluksilla. Myös Kauppatori on suljettu.

5:03
Näin Putinin vierailu vaikuttaa pääkaupunkiseudun liikenteeseen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja