Niinistö tapaamisestaan Putinin kanssa: Putin nostanut Saimaan kanavan puukuljetukset esille hallituksensa kanssa

Moskova on sulkutilassa kaupungin vakavan koronatilanteen vuoksi, ja samalla presidentti Sauli Niinistö vierailee Venäjälllä tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Niinistö kertoi illalla pitämässään tiedostustilaisuudessa keskustelujen sisällöstä.

MTV Uutiset on seurannut vierailun julkista osuutta hetki hetkeltä. Tuoreimmat tapahtumat on päivitetty tähän artikkeliin aina ylimmäs. Tiedotustilaisuus on päättynyt ja tilaisuuden seuranta on päättynyt.

Klo 18.03: Niinistö MTV Uutisille: "Sikäli kuin ymmärrän se (Saimaan kanavan tilanne) on ollut hallituksen käsittelyssä. Putin lupasi keskustella asiasta vielä hallituksensa kanssa. Täytyy muistaa, että puiden kuljetusten rajoittaminen ei koske pelkästään Saimaan kanavaa tai pelkästään suomalaisia yrityspisteitä, vaan se on hyvin laaja-alainen päätös " 

Klo 18.01: Niinistö: Aleksei Navalnyi tai Fennovoiman ydinvoimalasta laadittava riskianalyysi eivät nousseet tällä kertaa esille keskusteluissa Putinin kanssa.

Klo 17.59: Niinistö Helsingin Sanomien toimittajien rikossyytteistä: Meillä on rikoslaki, jota sen säätänyt eduskunta on tarkoittanut noudatettavaksi. En tunne tapauksien yksityiskohtia. 

Klo 17.51: Niinistö kertoi keskustelleensa Putinin kanssa myös kansainvälisestä politiikasta ja totesi Putinin kantavan huolta muun muassa Iranin ydinasesopimusneuvotteluista. 

Klo 17.50: Presidentti Niinistö: Vladimir Putin kertoi keskustelevansa hallituksensa kanssa Saimaan kanavan raakapuukuljetuksista. Venäjä keskeytti kuljetukset kanavan kautta marraskuussa.

Klo 17.43: Niinistön mukaan keskinäistä luottamusta tarvitaan: "Tänä päivänä puhutaan keinoälystä ja avaruusteknologian käyttämisestä sotilaallisesti. Jäljittäminen alkaa olla vaikeaa kuka teki ja mitä."

Klo 17.41: Niinistö kertoo ottaneensa esille ”Helsingin hengen” ja Etyjin mahdollisen huipputapaamisen vuonna 2025.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Klo 17.38: Niinistön mukaan keskusteluissa kiinnostavana kokonaisuutena on metsäyhteistyö.

Klo 17.37: "Koronatartuntojen kasvaneet määrät ovat herättäneet huolta"

Klo 17.35: Presidentti Niinistö: Kävimme varsin intensiivisen kolme tuntia kestäneen keskustelun. Tapaamisen yhteydessä ehdittiin käsitellä monta asiakokonaisuutta.

Klo 17.05: Presidenttien tapaaminen on päättynyt. Putin ja Niinistö pitävät lehdistötilaisuuden noin puolen tunnin kuluttua, eli noin kello 17.30.

Klo 16.17: Niinistö: "Meillä on yksi asia erityisesti yhteistä, kun ajatellaan tätä maailman kolkkaa. Metsät ovat vieläkin arvokkaampia kuin olemme tähän asti ajatelleet."

Klo 16.10: Putin toivoo, että keskustelussa nousee esiin arktinen alue. Venäjä toimii arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Klo 16.07: Niinistö: Olen tyytyväinen, että tapaaminen järjestyi. Hän odottaa keskustelua isoista teemoista kuten ilmastonmuutoksesta.

Klo 16.02: Presidentti Niinistö harmittelee, että ihmisten liikkuminen on ollu korona-aikana vaikeaa ja että turismi on ollut maiden välillä vähäistä.  "Toivottavasti mahdollisimman pian voimme palata normaaliin", Niinistö sanoi.

Klo 15.54: Kremlin julkaisemassa videossa Putin kiittää Niinistöä vierailukutsun vastaanottamisesta. Suomea hän kuvailee luotettavaksi kumppaniksi ja Venäjän naapuriksi. Video on kuvattu ennen presidenttien tapaamista, joka jatkuu edelleen.

Klo 14.24: Presidenttien välinen tapaaminen on alkanut.

Klo 13.37: Tapaamisen julkisen osuuden aikataulu on vielä auki. Aiemmin on kerrottu, että Niinistö pitää tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuuden noin kello 16.30-17.30 Suomen aikaa.

Uutisaamussa kuullut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu ja MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki arvioivat, että koronatilanne näkyy tapaamisessa monella tavalla jo siksi, että yhteistä tiedotustilaisuutta ei presidenteiltä ole luvassa.

– Putin itse suhtautuu varsin neuroottisesti koko tähän koronatilanteeseen, Kivimäki kuvailee Venäjän presidentin asennetta tilanteeseen.

Hän muistuttaa siitä, että maassa on huomattavan alhainen rokotekattavuus, vaikka maalla olisi teoriassa ollut mahdollisuus aivan toiseenkin tilanteeseen. Tämä on myös isku Putin arvovallalle.

– Mielenkiintoista on se, että Venäjä sai ensimmäisten joukossa kehitettyä oman koronarokotteen, mutta venäläisten oma luottamus tähän rokotteeseen on niin matala, että maan oma rokotuskattavuus on hyvin alhainen, mikä on aikamoinen arvovaltatappio Putinille itselleen, Kivimäki kuvailee.

Saimaan kanava viime hetken kikka?

Keskustelussa Pesu ja Kivimäki pohtivat, onko Niinistöllä jonkinlainen viestinviejän rooli Putinin ja Euroopan maiden johtajien välillä. He käyvät myös lävitse, mikä Suomen ja Venäjän suhteiden tämänhetkisen Saimaan kanavan puukuljetuskiistan merkitys tapaamisessa on. Kuljetukset kanavan kautta katkeavat näillä näkymin maanantain, jos asiaan ei saada muutosta.

– Venäjällä on pitkä historia tällaisten asiaan kuulumattomien asioiden nostamisesta kansainvälisen politiikan työvälineiksi, Kivimäki muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat