Mainos

Nicaraguan hallitseva puolue voittoisana

Nicaraguan hallitseva liberaalipuolue on tänään juhlinut presidentinvaalitulosta, jota puoluejohto pitää selvänä voittona. Virallisia vaalituloksia odotetaan yhä, eikä puolue halua virallisesti julistautua vaalivoittajaksi.

Puolueen mukaan kaikki saatavilla olevat tiedot osoittavat, että sen ehdokas, 73-vuotias liikemies Enrique Bolanos, johtaa selvästi kilpakumppaniaan sandinistijohtajaa Daniel Ortegaa. Bolanosin kannattajat arvioivat, että ero on Bolanosin eduksi noin kymmenen prosenttiyksikköä.

Eilen pidettyjen vaalien äänestysvilkkaus oli niin suuri, että äänestystä jouduttiin jatkamaan useilla tunneilla. Tämän vuoksi myös vaalituloksen julkistaminen on venynyt. Poliisin mukaan äänestys sujui rauhallisesti.

Sadat liberaalipuolueen kannattajat ovat kuitenkin aloittaneet vaalivoiton juhlinnan, kun taas sandinistipuolueen tukijoukoissa vallitsee pettymys.

Ortegan lähimpien avustajien mukaan tulos on kuitenkin yhä niin tiukka, ettei varmuudella voitu sanoa, kumpi ehdokkaista on voittanut vaalit. Bolanosin edustajan mukaan kaikki saatavilla olevat luvut ovat vakuuttavat ja Bolanosin johto on noin 10 prosenttiyksikköä.

Yhdysvallat on tukenut liikemiehenä ja varapresidenttinä ennen vaalikampanjaa toimineen Bolanosin valintaa. Bolanos vakuutti vaalikampanjassaan jatkavansa virkansa jättävän presidentin Arnoldo Alemanin ajamaa vapaiden markkinoiden politiikkaa.

Ortega johti Nicaraguaa vuoden 1979 vallankaappauksesta lähtien. Hän hävisi vuoden 1990 presidentinvaalit ja samoin kävi kuusi vuotta myöhemmin. Kummallakin kertaa voittoisalla ehdokkaalla oli Yhdysvaltain vahva tuki.

Presidentin virkakausi alkaa 10. tammikuuta ja se kestää viisi vuotta. Uusi presidentti saa johdettavakseen talousongelmaisen maan, jossa miljoonat asukkaat elävät köyhyysrajan alapuolella. Presidentinvaalien kanssa samaan aikaan Nicaraguassa järjestettiin myös parlamentti- ja kunnallisvaalit.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.